Yastık altından 4,4 ton altın çıktı

22.04.2018 - 12:52 | Son Güncelleme :
Yastık altından 4,4 ton altın çıktı | Ekonomi Haberleri

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının ikinci ihraç döneminde yaklaşık 2 ton altın yastık altından çıkarken, bu rakam ilk dönemle birlikte 4.4 tonu buluyor.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı  Mehmet Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 26 Mart'ta başlayan ve 81  ilde 324 şubede 4 etap halinde gerçekleştirilen altın tahvili ve altına dayalı  kira sertifikası ikinci talep toplama sürecinin 20 Nisan itibarıyla  tamamlandığını söyledi.

Bu dönemde yaklaşık 10 bin 500 vatandaşın, 2 ton altınını yastık  altından çıkararak, Hazinenin bu iki enstrümanına yatırım yaptığına işaret eden  Şimşek, geçen yıl gerçekleştirilen ihraçlarda olduğu gibi bu dönemde de  taleplerin yarısından fazlasının altına dayalı kira sertifikasına geldiğini  bildirdi.

Haberin Devamı

Şimşek, ikinci ihraçta taleplerin yüzde 57,9'unun altına dayalı kira  sertifikasına, yüzde 42,1'nin altın tahviline yönelik olduğunu belirterek, "Geçen  yıl gerçekleştirilmiş ilk ihraçla birlikte yaklaşık 4,4 ton altın yastık altından  çıkarılarak ekonomiye kazandırılmıştır. Bu tutarın güncel altın fiyatlarıyla  karşılığı yaklaşık 770 milyon liradır." diye konuştu.

KADINLARIN İLGİSİ DEVAM ETTİ 

Altın tahvili ve kira sertifikasına kadın yatırımcı ilgisinin daha  yüksek olmaya devam ettiğini vurgulayan Şimşek, "Kadın vatandaşlarımızdan gelen  talep yüzde 55,2, erkeklerden gelen talep yüzde 44,8 düzeyindedir. Yatırımcıların  yüzde 48,9'unu 25-44 yaşındaki vatandaşlar oluşturmuştur." ifadesini kullandı.

Şimşek, altınların yüzde 52,7'sinin İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve  Antalya illerinde toplandığını aktardı.

Bu süreçte 23 binin üzerinde vatandaşın altın tahvili ve altına dayalı  kira sertifikasının avantajlarından yararlanmaya başladığını anlatan Şimşek,  şunları kaydetti:

"Vatandaşların, yastık altında sakladıkları altınları kendilerine  ilave bir getiri sağlamadığı gibi, çalınma, kaybolma gibi risklere de maruz  kalmaktadır. Hazinenin geliştirmiş olduğu altın tahvili ve altına dayalı kira  sertifikası sayesinde vatandaşlar hiçbir kayba uğramadan altınlarını devlet  güvencesi altında saklayabilmekte, aynı zamanda yıllık vergisiz net yüzde 2,4  getiri elde edebilmektedir. Bunun yanı sıra vatandaşlarımızın ara dönemde  istedikleri zaman bu senetleri aracı bankaya satarak Türk lirası olarak çekebilme  imkanlarının olması, yatırılan altının vade sonunda fiziki altın olarak geri  alınabilme opsiyonu ve altınların devlet güvencesinde hiçbir maliyete katlanmadan  saklanıyor olması projeyi vatandaşlarımız için her açıdan çok avantajlı hale  getirmektedir."

Haberin Devamı

"İHRAÇLARA DEVAM EDECEĞİZ" 

Yastık altında kalmış, sisteme kazandırılmamış her değerin  değerlendirilmesinin ekonomi açısından büyük önem arz ettiğini vurgulayan Şimşek,  "Bu açıdan yastık altından sisteme kazandırılan her altını çok değerli buluyoruz.  Bunun uzun soluklu bir proje olduğunun bilincindeyiz. İkinci ihraç döneminde  vatandaşlarımızın gösterdiği yoğun ilgi bu yatırım araçlarının geleceği açısından  bizi mutlu etti." değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, bunun milli bir proje olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin  ekonomik refahına katkı sağlamak, ülke rezervlerini artırmak amacıyla gelecek  dönemlerde de bu ihraçlara devam edeceklerini bildirdi


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.680 Değişim: 0,00% Hacim : 111.040 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.680 15.04.2024 Yüksek 9.824
Açılış: 9.759
32,4541 Değişim: 0,13%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,4890
Açılış: 32,411
34,4639 Değişim: -0,09%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,5518
Açılış: 34,4942
2.488,44 Değişim: 0,21%
Düşük 2.477,85 16.04.2024 Yüksek 2.494,04
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.