YASED yabancı yatırım hamlesine başlıyor

Güncelleme Tarihi:

YASED yabancı yatırım hamlesine başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2003 10:38

Yabancı Sermaye Derneği (YASED), Türkiye´de yabancı yatırım hamlesinin gerçekleştirilmesi çalışmalarına Ekim ayında başlayacak

Yabancı Sermaye Derneği (YASED), Türkiye´de yabancı yatırım hamlesinin gerçekleştirilmesi çalışmalarına Ekim ayında başlayacak.

YASED Başkanı Şaban Erdikler, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ilk altı ayda izin verilen yabancı sermaye miktarının yüzde 21 artışla 1.2 milyar dolar, Nisan sonu itibariyle fiili girişin yüzde 92artışla 144 milyon dolar olduğunu anımsatarak, giderek artan bir trendyaşandığına dikkat çekti. Erdikler, ´´(Kanunlar çıkarıldı, Türkiye iyi şeyler yaptı, yabancısermaye gelmeye başladı) demek için çok çok erken. Bu rakamlar 2002´yegöre birtakım gelişmeleri göstermekle beraber, bu yıldan büyük beklentiler olmaması gerekir. Ben, 2003´ü Türkiye´nin ev ödevini tamamlayacağı yıl olarak görüyorum´´ diye konuştu. Yabancı sermaye çekilebilmesi için yatırım ortamını iyileştirilmesi ve yapısal reformların sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Şaban Erdikler, hükümetin yabancı sermayeye ilişkin yasaların çıkarılması yönündeki çabasını ´´tatminkar´´ bulduğunu ifadeetti.

ULUSLARARASI YATIRIMCI KONSEYİ YAPILACAK
Erdikler, geçen yıl dünyanın en büyük kuruluşlarının başkan ve CEO´larını davet ederek İstanbul´da yapılması planlanan ancak iptal edilen Uluslararası Yatırımcı Konseyi toplantısının bu yıl gerçekleştirileceğini belirtti. Toplantı tarihinin henüz belirlenmediğini kaydeden Erdikler, ´´IMFve Dünya Bankası´nın başkanları bu toplantıya katılmak konusunda gerçekten çok istekliler. İkisine de uygun tarih olması gerekiyor. Benşuna inanıyorum, bu toplantı bu yıl yapılacak´´ dedi. Konsey toplantısını daha fazla yabancı sermayenin Türkiye´ye gelmesi açısından ´´sıçrama noktası´´ olarak gördüğünü ifade eden Erdikler, YASED´in büyük yabancı yatırımcıları Türkiye´ye davet etmek üzere dünyanın önemli finans merkezlerinde yapacağı tanıtıma da Ekim ayında başlayacağını söyledi. Erdikler, şunları kaydetti: ´´Yönetim Kurulumuzdaki 6 yabancı üyemize birer ülke sorumluluğu verdik. Bu ülkeler İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Japonya ve İtalya. Üyelerimiz, oradaki toplantılarla ilgili çalışmalarını tamamladılar. Bu çerçevede program gerçekleştirilecek. İlk road showa 4 Ekim´de Londra´da çıkıyoruz. Özel ve kamu sektörü ile Londra´daki yatırımcılara Türkiye´deki ortamı anlatacağız, onları yatırıma davet edeceğiz. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile birlikte hareket ediyoruz.´´

TÜRKİYE TURUNA ÇIKACAĞIZ
Erdikler, Türkiye´de yabancı sermaye konusunda önyargıyı ortadan kaldırmak için de projeler geliştirdiklerini, Eylül ayından itibaren ülke içinde turlar düzenleyeceklerini belirterek, şöyle dedi:

´´Yabancı sermaye konusunda toplumda bazı önyargılar hala devam ediyor. Eylül ayından başlamak üzere Ankara, İzmir, Adana, Denizli, Gaziantep, Çorum gibi illere giderek yabancı sermayenin yararları konusunda tüm kamuoyunu bilinçlendireceğiz.´´ YASED Başkanı Erdikler, yabancı sermaye konusunda üniversite öğrencileri arasında bir yarışma düzenleyeceklerini, 38 bin dolar bütçeli projeyi bu yıl yapacaklarını bildirdi. Açıklamalarının sonunda, ´´Türkiye´nin yabancı sermaye konusunda bir yere gelmemiş olması benim ağrıma gidiyor. Bunu milli mesele olarak görüyorum´´ diyen Şaban Erdikler, Türkiye´ye bu yıl 1 milyar dolar, 2004 yılında 2 milyar dolar fiili sermaye girişi beklediğini kaydetti. Erdikler, Türkiye´nin yatırım ortamının iyileştirilmesi için üzerine düşeni yaptığı takdirde, 2008´den itibaren her yıl 30 milyar dolar yabancı sermaye çekeceğine inandığını söyledi.

BARAMOTRE SONUÇLARINA GÖRE YATIRIMCI İYİMSER
Bu arada, YASED üyeleri arasında düzenlenen ve yabancı sermayenin ülke ekonomisine bakışını yansıtan, bu yılın ilk Barometre anketinin sonuçları da açıklandı. Anket her yıl 3 ayda bir yapılırken, 2003 yılında Ocak-Mayıs dönemini kapsayacak şekilde ilk kez düzenlendi.

YASED tarafından yayımlanan ´´insight´´ dergisinde yer alan haberde, ´´2003 yılının ilk Barometre tahminleri, 59. hükümetin görevebaşlamasıyla birlikte ekonomi ve siyasette yaşanan olumlu gelişmelerleparalel bir eğilim göstermekle birlikte hükümetin ilk kurulduğu günlerdeki iyimserliğin bir miktar aşındığı gözlemleniyor´´ denildi. Barometre sonuçlarına göre, YASED üyelerinin yüzde 68´i ekonomide büyümenin hızlanacağını düşünüyor. Yatırım ortamının iyiye gideceğini düşünenlerin oranı yüzde 53, ´´enflasyon hızı düşecek´´ diyenlerin oranı yüzde 60.

YASED üyeleri 2004 yılı için ekonomide yüzde 4.9´luk büyüme, faizler için yüzde 39 ve enflasyon oranlarını TEFE ve TÜFE yüzde 22 olarak öngörüyor. 2004 sonu için dolar kuru 2 milyon 243 bin, Euro ise2 milyon 438 bin lira olarak tahmin ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!