Yarım kalan yatırımlara kredi desteği

Güncelleme Tarihi:

Yarım kalan yatırımlara kredi desteği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2001 00:003dk okuma

-Toplam 26 İlde Yarım Kalmış Yatırımlara, Yatırımları Teşvik Fonu`Ndan Kredi Verilecek -Fondan, Her Bir Firma İtibariyle Toplam 450 Milyar Lira Kullandırılabilecek -Fon Kaynaklarından Kullandırılacak Yatırım Kredileri 2 Yıl Ödemesiz, Toplam 5 Yıl Vadeli 7 Eşit Taksit Halinde, İşletme Kredileri İse 1 Yıl Ödemesiz Toplam 3 Yıl Vadeli, 5 Eşit Taksit Halinde Geri Ödenecek -Krediden Yararlanabilmek İçin, Yatırımcıların 30 Haziran Tarihine Kadar Aracı Bankalara Başvurmaları İstendi

Toplam 26 ilde, yarım kalmış ve işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle faaliyete geçememiş yatırımlara kredi desteği geldi. Hazine Müsteşarlığı`nın, yarım kalmış ve işletmeye geçememiş yatırımların, ekonomiye kazandırılması amacıyla kredi desteği sağlayan tebliği, Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayımlandı. Tebliğ, 25 Aralık 2000 tarihinden geçerli olmak üzere, yayımını takiben yürürlüğe girdi. Buna göre Yatırımları Teşvik Fonu`ndan, bu kapsamda yatırım ve veya işletme kredi tahsis edilebilmesi için, yatırımların Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Ordu, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van ve Yozgat illerinde bulunması gerekiyor. Bu illerde, imalat, tarım, sağlık, eğitim ve turizm sektörlerinde yatırımların, inceleme tarihi itibariyle aracı bankaca hesaplanacak toplam sabit yatırımın, fiziki gerçekleşme oranının yüzde 50 olması şartı aranacak. Fiziki olarak gerçekleştirilmiş sabit yatırımın (yeniden değerlendirilmiş tutarları da dikkate alınarak) özkaynakla karşılanmış kısmının, yatırımın teşvik belgesi olması halinde teşvik belgesinin istinat ettiği kararnamede öngörülen asgari özkaynak oranında, teşvik belgesiz olması halinde ise asgari yüzde 30 olması şartı getirildi. Krediden yararlanabilmek için, yatırımcının 30 Haziran 2001 tarihine kadar aracı bankaya başvurması da istendi.

-AVANS MİKTARI KREDİNİN YÜZDE 40`I OLACAK-

Fondan her bir firma itibariyle toplam 450 milyar lira kredi kullandırılabilecek. Daha önce, Kobi finansmanından yararlanan işletmeler ile fon kaynaklı kredi, Kaynak Kullanımı Destekleme Primi, Kaynak Kullanımı Destekleme Kredisi kapsamında, kredi tahsis edilen firmalar da talep etmeleri halinde, yatırım veya işletme kredisinden yararlanabilecekler. Bu firmaların da kullanabilecekleri kredi tutarı 450 milyar lirayı aşamayacak. Aracı bankacı olarak Türkiye Kalkınma Bankası ile Vakıflar Bankası görevlendirildi. Tabliğ kapsamında, kredinin açılması ve kullandırılmasında aracı bankanın, bankacılık usül ve esasları çerçevesinde belirleyeceği şartlar geçerli olacak. Kredi tutarı aracı banka tarafından yapılacak değelendirme sonucu tesbit edilecek. Yapılacak değerlendirmeler sonucunda aracı bankalar, kredinin yüzde 40`nı avans olarak kullandıracaklar. Avans, hakedişlerden mahsup edilerek kapatılacak.

-KREDİLERİN GERİ ÖDEMESİ-

Fon kaynaklarından kullandırılacak yatırım kredileri, 2 yıl ödemesiz toplam 5 yıl vadeli 7 eşit taksitte, işletme kredileri ise 1 yıl ödemesiz toplam 3 yıl vadeli 5 eşit taksit halinde geri ödenecek. Yatırım kredilerinin yıllık faiz oranı yüzde 10, işletme kredilerinin ise yüzde 15 olacak. Faiz ödemesiz dönem dahil her 6 ayda bir tahakkuk ettirilerek tahsil edilecek. Diğer yandan aracı banka, yapacağı aracılık işlemlerinden dolayı krediye tahakkuk eden faizin 4 puanına kadar komisyon alabilecek. Bankalar bunun dışında ücret, komisyon vb isimler altında hiçbir talepte bulunamayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!