Yangında tedbirin maliyeti ‘binde 3’

Güncelleme Tarihi:

Yangında tedbirin maliyeti ‘binde 3’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2025 07:02

BOLU’da yaşanan korkunç olay sonrasında Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, yangına karşı önlemlerin aktif ve pasif olarak iki başlıkta değerlendirildiğini belirtti.

Haberin Devamı

“Yangın yalıtımı pasif önlem kapsamında ve aslında işin olmazsa olmazı” diyen Eruslu, şu bilgileri verdi: “Yangın çıktığı anda can ve mal kaybını en az seviyede tutmak, insanların tahliyesine zaman kazandırmak için alınan önlemler pasif tedbirlerdir. Mesela; dış cephede yanıcı malzeme kullanılmaması, kaçış koridoru ve yangın merdivenindeki kapının 60 dakikaya kadar yangına dayanıklı olması, baca etrafındaki tesisatların yangın yalıtımlı olması gibi adımlar da bu kapsamdadır. Aktif tedbirler ise yağmurlama sistemi, gaz, duman dedektörü şeklinde sıralanabilir. Okul, hastane, otel gibi yapılarda pasif önlemlerin maliyeti, toplam yapım maliyetinin binde 3’ü ila binde 5’i arasında değişir. Yani oldukça düşük rakamlar tutar.”

Yangında tedbirin maliyeti ‘binde 3’

Haberin Devamı

TESPİT KOMİSYONU ÖNERİSİ GELDİ

Peki bu acı olaydan nasıl bir ders çıkarılıp hangi adımlar atılmalı? Eruslu bu soruyu şöyle yanıtladı: “Londra’da 14 Haziran 2017’de 24 katlı bir binada yangın çıktı ve 12 kişi hayatını kaybetti. Ülkede aktif tedbirler uygulanıyordu ama fark ettiler ki dış cephede kullanılan geleneksel bir malzeme risk yaratıyor. Aldıkları kararla yüksek kat sınıfına giren tüm binaları incelediler, yanıcı malzeme için süre belirlenip değiştirilmesini istediler. Hatta bazı binalar mühürlendi. Şimdi bizde de yaşanan bu acı olay milat olmalı. Özellikle okul, hastane, otel gibi alanlarda bakanlık ve yerel yönetimler bir çalışma başlatmalı. Binaların yangına karşı dayanıklılığı için bir tespit komisyonu kurulmalı, gerekirse bazı binalar mühürlenerek renovasyon çalışmaları bir bir yapılmalı.”

 

BAKMADAN GEÇME!