Güncelleme Tarihi:

Kurumların büyük bölümü TCMB’nin kısa vadede faiz indirimine gitmeyerek temkinli duruşunu koruyacağını öngörürken, bazı senaryolarda faiz artışı ihtimaline de dikkat çekti. Analizlerde özellikle Ortadoğu’daki savaşın yarattığı jeopolitik riskler ve enerji fiyatlarındaki artışın Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri öne çıktı. İşte, yabancı bankaların Türkiye değerlendirmeleri:
JPMORGAN: JPMorgan, TCMB’nin politika faizini sabit tutma kararının beklentilerle uyumlu olduğunu ancak karar metninin genel tonunun şahin olduğunu belirtti. Banka ayrıca, TCMB’nin 22 Nisan’daki toplantıda faiz artırımı ihtimalini tamamen rafa kaldırmadığını da vurguladı. Bu nedenle banka daha önce beklediği 100 baz puanlık indirimi geri çekerek nisan toplantısında faizlerin sabit tutulacağını öngörüyor.
CITI: Citigroup ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar tarafından hazırlanan raporda ise TCMB’nin para politikası söyleminde belirgin bir değişim olduğuna dikkat çekildi. Raporda, Merkez Bankası’nın önceki dönemdeki ‘gevşeme yanlısı’ yaklaşımından uzaklaşarak daha temkinli bir politika çerçevesine yöneldiği ifade edildi. Son karar metninin tonunun önceki açıklamalara göre daha ihtiyatlı olduğu ve ‘gevşeme eğiliminin metinden çıkarıldığı’ vurgulandı. Bu çerçevede Citi, TCMB’nin nisanda yapılacak PPK’da politika faizini değiştirmeyerek ‘pas geçmesini’ bekliyor.
GOLDMAN SACHS: Goldman Sachs analistleri de İran’daki savaşın sürmesi veya enerji fiyatlarının yüksek seyretmesi durumunda Türkiye’de faizlerin yeniden artırılabileceğine işaret ediyor. Analistler, 22 Nisan’daki PPK’da 300 baz puanlık bir faiz artışı ihtimaline dikkat çekti. Böyle bir senaryoda politika faizinin gecelik borç verme faiz oranı seviyesi olan yüzde 40’a veya daha yüksek seviyelere çıkabileceği ifade edildi.
HSBC: HSBC de TCMB’nin faiz kararının ardından yayımladığı değerlendirmede Türkiye için 2026 yıl sonu enflasyon tahminini yukarı yönlü revize etti. Banka, daha önce yüzde 21 olarak öngördüğü 2026 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 23’e yükseltti. Revizyonun temel gerekçesi olarak Ortadoğu’daki çatışmalar nedeniyle artan enerji fiyatları gösterildi.