Visa: Kredi kartı sayısını arttırın, vergiyi patlatın

Güncelleme Tarihi:

Visa: Kredi kartı sayısını arttırın, vergiyi patlatın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2002 09:012dk okuma

Kredi kartı ile geç tanışan Türkiye kısa zamanda Avrupa ile arasındaki farkı kapattı. Türkiye, geçtiğimiz yıl krize rağmen, Visa`nın Avrupa`daki en büyük 3`üncü pazarı oldu.

Visa Avrupa Bölge Başkanı Hans Van der Velde, kredi kartı kullanımındaki artışa paralel olarak vergi kontrolününde kolaylaşacağını ve vergi tahsilatının artacağını söyledi.

Dünyanın en büyük kredi kartı şirket Visa`nın Avrupa Başkanı Hans Van der Velde, kredi kartı kullanımının toplanan vergi miktarını hızla arttırdığını, Güney Kore hükümetinin kredi kartı kullanımını teşvik ederek topladığı vergiyi arttırmayı başardığını söyledi.

Visa Kredi Kartları Şirketinin Avrupa Birliği (AB) Bölgesi ve Türkiye 2001 yılı sonuçlarını değerlendirmek amacıyla İstanbul`da düzenlenen toplantıya katılan Velde,kredi kartı kullanımı ile toplanan vergi arasında doğrudan bağlantı olduğunu söyledi. Kredi kartlarının toplanan vergiyi arttırmak için piyasaya sürülmediğini ancak kart kullanımının kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasında çok önemli bir rol oynadığını vurgulayan Velde,‘‘Ben hükümetlerin işine karışmam, vergi toplamaktan da anlamam,ancak G.Kore`nin kredi kartı kullanımını arttırarak toplanan vergiyi çok hızla yükselttiğini söyleyebilirim’’ dedi.

G. Kore Hükümetinin ekonomiyi kayıt altına almak amacıyla bir süre önce kredi kartı kullanımlarında vergi indirimi sağlayan bir uygulamayı devreye soktuğunu belirten Velde,bu uygulama ile kredi kartı kullanımının hızla arttığını ve Kore`nin kart kullanımında dünya 3`üncülüğüne yükseldiğini ve bu yolla Kore`de Hükümetin topladığı verginin patlama gösterdiğini ifade etti.

Velde, kredi kartı kullanımının Türkiye`de de hızlı artış gösterdiğini,internet üzerinden yapılan ticaretin artışı ve küçük alışverişlerde de kredi kartı kullanımını sağlayacak çipli kart teknolojisinin devreye girmesi ile Türkiye`de kredi kartı kullanımının katlanarak artacağını ifade etti. Velde, bir soru üzerine de Avrupa`da her 5 yılda bir kredi kartları kullanımının ikiye katlandığını ve çok uzak olmayan bir gelecekte nakit paranın yüzde 90 oranında dolanımdan kalkmasının sözkonusu olabileceğini söyledi.

Velde,‘‘Ancak uzun süre paranın tamamiyle ortadan kalkacağını sanmıyorum’’ diye konuştu.

Avrupa çapında çipli kartlara geçişe hız kazandırdıklarını kaydeden Velde, 2005 yılının sonuna kadar Avrupalı Visa kart kullanıcılarının yüzde 90`nını çipli karta geçirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Velde, geçtiğimiz yıl hem Türkiye hem de dünyada yaşanan ekonomik krize ve 11 Eylül terörist saldırılarına rağmen Visa kart kullanımının arttığını, bunun da ekonomik durum ile kredi kartı kullanımı arasında bir ilişki bulunmadığını gösterdiğini söyledi.

İnsanların bunaldıkları zaman kendilerini alış verişe verdiklerini belirten Velde, ‘‘Bu durumu en açık bir şekilde 11 Eylül sonrası İngiltere`de gördük İngiltere`de satışlar yüzde 50 arttı,Fransa ve İspanya`da da aynı sonuçları gördük’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!