Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2003 09:423dk okuma
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından el konulan Uzan Grubu`na ait Kepez Elektrik A.Ş.`nin kayıtlarını inceleyen müfettişler, kurumun resmi yazışmalarına yansıyan rüşvet belgelerini buldu.
Uzan Grubu`nun, Kepez Elektrik ile ilgili bazı bilirkişilere, Kemal Uzan`ın onayı ile ‘uygun rapor’ hazırlamaları için para verdiği belgelendi.
Cumhuriyet tarihinin en büyük bankacılık yolsuzluğunu yapmakla suçlanan Uzan Grubu`nun, Kepez Elektrik ile ilgili bazı bilirkişilere, Kemal Uzan`ın onayı ile ‘uygun rapor’ hazırlamaları için para verdiği belgelendi. ‘İşte rüşvetin belgesi’ başlığıyla Yeni Şafak gazetesinde yeralan haberde adı geçen bilirkişilerden İnşaat mühendisi A. Kutlu Engiz, ‘‘Mahkemenin verdiği para yeterli değildi’’ diyerek kendini savundu.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından el konulan Uzan Grubu`na ait Kepez Elektrik A.Ş.`nin kayıtlarını inceleyen müfettişler, kurumun resmi yazışmalarına yansıyan rüşvet belgelerini buldu. Belgelere göre, Antalya Barosu`na kayıtlı Kepez Elektrik A.Ş.`nin Hukuk Müşaviri Gürol Göl, 14 Haziran 2002 tarihinde Antalya Nöbetçi Asliye Hukuk Hakimliği`ne başvurarak Kepez Elektrik A.Ş.`nin, menkul-gayrimenkul mal varlıkları ile 9 Mart 1998 tarihli ‘Görev Verilmesine İlişkin İmtiyaz Sözleşmesi’nin şerefiye değerinin piyasa rayiç değerinin tespitini istedi. Göl, 26 Ağustos 2002`de şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Uzan`a çektiği faksta, mahkeme hakiminin bilirkişi heyetinin oluşturulması konusunda, önerdikleri isimleri kabul etmediğini açıkladı. Gürol Göl`ün aynı yazısında, ‘Olumlu ilişki kurulan bir başka mahkeme yargıcı’ bulunarak, önerilen isimlerden oluşan bir bilirkişi heyetinin oluşturulmasının sağlandığı vurgulandı. Yazıda, oluşturulan bilirkişi heyetindeki isimler hakkında da bilgi verilerek, bilirkişi heyetinin şirketin lehinde rapor hazırlayacağı kaydedildi. Yazıda, ‘‘Ancak, bilirkişi heyetinde görev alan kişilere mahkemece takdir edilen meblağ kadar ek bir ödemenin daha kendilerine haricen ödenmesinin uygun olacağı düşünülmektedir’’ denildi.
1.9 MİLYAR EK ÖDEME
Kemal Uzan`ın, bilirkişi heyetine ödeme yapılmasına ilişkin ‘olur’ vermesinin ardından Hukuk Müşaviri Gürol Göl`ün, Kemal Uzan`a konuyla ilgili 2 Eylül 2002 tarihinde ikinci bir faks çektiği belirlendi. Göl`ün ikinci yazısında, tespit çalışmalarını yürüten bilirkişi heyetine ek ödeme yapılmasına ilişkin ‘olur’ çıktığı hatırlatılarak şöyle denildi:
‘‘Şirketimizin mal varlıklarının rayiç değerlerini tespit çalışmalarını yürüterek arzu edilen nitelikte bir raporla sonuçlandıran heyette görev alan bilirkişilerden, Elektrik Mühendisi Hüseyin Gürbüz`e 1 milyar lira, İnşaat Mühendisi A. Kutlu Engiz`e 300 milyon lira, Makine Mühendisi M. Ali Açıkbaş`a 300 milyon lira, Mali Maşavir Ayşe Kirik`e 300 milyon lira daha ek ödeme yapılmasının uygun olacağına dair müşavirlik görüşümüzü bilgi, tensip ve talimatlarınıza arz ederiz.’’ Bu yazının, Kemal Uzan tarafından altına, ‘Sn. Atila Bey, Sn. Nilgün Hanım, Sn. Gürol Bey uygundur 02/09’ şeklinde not düşülerek geriye fakslandığı saptandı.
Uzan`ın, bilirkişi heyeti üyelerine ödenecek ek para miktarlarını uygun bulmasının ardından, Kepez Elektrik`in İdari ve Mali İşler`den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nilgün Kural tarafından, görevli Cenap Ermutlu`ya, 3 Eylül 2002 tarihli bir yazı gönderildiği belirlendi. Yazıda, ‘‘Şirketimizin mal varlıklarını rayiç değerlerini tespit çalışmalarında bilirkişi olarak görev yapanların isimleri ve hesap numaları aşağıdadır. Gereğini arz ederim’’ denilerek, bilirkişi heyetinin hesap numaları tek tek sıralandı.
Trilyonluk raporda neden 300 milyon alayım
Mahkemenin belirlediği ücretin dışında Uzanlar`dan para alan bilirkişi heyetindeki 4 kişiden biri olan İnşaat Mühendisi A. Kutlu Engiz`in aynı zamanda Kepez A.Ş.`ye iş yapan bir şirketin de ortağı olduğu ortaya çıktı. Engiz, şöyle dedi: ‘‘Biz 1999`dan beri Kepez A.Ş.`ye proje çizen bir firmayız. Bilirkişi ben ve benim gibi durumda olan 4 arkadaştan belirlendi. Rapor için kendi cebimizden teknik geziler düzenledik. Milyarın üzerinde paralar harcadık. Mahkemenin verdiği rakam bizim masrafımızı karşılamaya yetmedi. Cebimizden niye verelim dedik. Biz bu kadar masraf ettik, masrafı kim ödeyecek dedik. Kendi iç yazışmalarında böyle bir şeyde bulunmuşlar. Trilyonluk bir raporda ben neden 300 milyon alayım? Mahkeme bilirkişi ücreti olarak vergisi kesildikten sonra 200 milyon ödedi.’’