TÜSİAD’dan Avrupa’ya: AKP İslamcı değil

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD’dan Avrupa’ya: AKP İslamcı değil
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2002 09:293dk okuma

Seçim sonucunun sürpriz olmadığını belirten Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, Perşembenin gelişi, çarşambadan belliydi dedi. AKP’yi başarısından dolayı kutladıklarını bildiren Özilhan, Bu seçimin tek galibi vardır o da Adalet ve Kalkınma Partisi’dir (AKP) diye konuştu.
Özilhan, CNN Türk’e yaptığı açıklamada, yeni hükümetin ivedilikle yurtdışı piyasalarda kendini kabul ettirmesi ve güven vermesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerde zaman açısından sıkışmış durumda olduğunu ifade eden Özilhan, şunları söyledi:

‘Avrupa’da kendini anlatmalı’
Aralık ayının 12’sine kadar ağustosta çıkarılan yasalardaki uygulamalarda önemli adım atılmasında fayda görüyoruz. AKP’nin ileri gelenlerinin Avrupa’da, Brüksel’de, AB ülkelerinin merkezlerinde de kendilerini daha iyi anlatmaları gerekir. TÜSİAD’ın iki aydır AB ülkelerinde çeşitli ziyaretlerde bulunduğunu hatırlatan Özilhan Durmadan karşılaştığımız soru AKP’nin nasıl bir parti olduğu, İslam’la ilgili düşünceleri. Biz laik bir parti olduğunu, Türkiye’nin laiklik çerçevesine sıkı sıkı sarıldığını anlatıyoruz. AKP’nin diğer Avrupa’lı ülkelerde olduğu gibi muhafazakâr demokrat bir parti olduğunu belirtiyoruz dedi.

‘Muhalefet denetimi önemli’
Yeni hükümetin önünde iki ana konu bulunduğunu kaydeden Özilhan, şöyle konuştu: Bir tanesi ekonomik program, bir tanesi AB. Tabii yönetim ilkeleriyle ilgili, Cumhuriyet’imizin temel ilkeleri ve yönetim kuralları titizlikle gözetilmeli. Muhalefet denetimi ve kamuoyu tepkileri demokrasinin sağlıklı işlemesinin vazgeçilmez şartı.
Seçmen kitlesinin yüzde 40’ının parlamentoda temsil edilmediğine dikkat çeken Özilhan, yeni hükümetin en önemli adımının Seçim ve Siyasi Partiler Yasası’nın değiştirilmesi olduğuna inandığını kaydetti.

Koalisyon, programın meyvelerini alamadan sandıkta cezalandırıldı
Güçlü ekonomiye geçiş programı, makro ekonomik istikrarın güçlendirilmesi amacıyla IMF ile yapılan programa sıkı sıkıya bu hükümetin yapışması gerekir’ diyen Özilhan, şöyle devam etti: Bundan evvelki hükümet çok önemli yapısal reformlar geçirdi ve bunların meyvalarını alamadan da sandık onları cezalandırdı. Şimdi bundan AK Parti faydalanacak ama daha tamamlanması gereken reformlar var. Ayrıca bunların uygulamaya geçirilmesi var ve dolayısıyla da bununla da ilgili yeni hükümetin önemli adımlar atması gerekir diyorum. Bu ekonomik reformlar da hem siyasi hem de ekonomik istikrarın pekiştirilmesine katkıda bulunacak.


Berlusconi’ye de AKP’yi anlatacaklar
EYLEM TÜRK

Avrupa Birliği (AB) için destek arayışlarını sürdüren TÜSİAD, yarın görüşeceği İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’ye seçimlerden tek başına iktidar olarak çıkan AKP’yi anlatacak.
Tuncay Özilhan başkanlığındaki TÜSİAD heyeti, Roma’da Başbakanlık Sarayı’nda görüşeceği Berlusconi’ye, AKP’nin kendini İslamcı değil, muhafazakâr demokrat bir parti olarak tanımladığı mesajını vererek, AKP’nin AB taraftarı söylemlerini hatırlatacak. TÜSİAD Berlusconi’ye AKP iktidarının ekonomik istikrar, gelir dağılımı, AB konularında atacağı adımlarını destekleyeceklerini, yanlış bir adım atmaları halinde sivil toplum örgütü olarak uyarıda bulunacaklarını söyleyecek. TÜSİAD, Berlusconi’den ayrıca Türkiye’nin AB ile müzakere sürecinin başlatılması için destek isterken, Türkiye’nin AB’ye girme konusundaki istek ve kararlılığını anlatacak. İtalya’nın önde gelen şirket temsilcileri de Başbakanlarına, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinin ekonomik yararlarını vurgulayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!