Türkiye, Üç Deniz Girişimi’nin stratejik ortağı olacak: 550 milyar Euro’luk girişim

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Üç Deniz Girişimi’nin stratejik ortağı olacak: 550 milyar Euro’luk girişim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2025 04:002dk okuma

Baltık, Adriyatik ve Karadeniz çevresindeki ülkelerin başlattığı ‘Üç Deniz Girişimi’nin yeni stratejik ortakları Türkiye ve İspanya oldu. Girişimin öncelikli işler listesinde 143 proje var. 2030’a kadar toplam potansiyelin ise 550 milyar Euro olduğu belirtiliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu girişimin zirvesi için Varşova’ya gitti.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği’nin desteğiyle 2015’te kurulan ‘Üç Deniz Girişimi’ne Türkiye, stratejik ortak olarak dahil oldu. Orta ve Doğu Avrupa’da enerji, ulaştırma ve dijitalleşme alanlarındaki altyapı eksikliklerinin giderilmesi hedefiyle Baltık, Adriyatik ve Karadeniz ülkelerinin başlattığı ‘Üç Deniz Girişimi’nin 10’uncu zirvesi Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılacak. Zirvede Türkiye’yi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu temsil edecek.

‘DAHA VERİMLİ HALE GELDİ’

Polonya’nın başkenti Varşova’da Üç Deniz Girişimi’nin 10’uncu zirvesinin açılışında konuşan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ülkesinin öncülük ettiği ekonomik ortaklık olan girişime Karadağ ve Arnavutluk’un resmi pozisyonda ortak üye şeklinde katılacağını, Türkiye ve İspanya’nın ise stratejik ortak olacağını duyurdu. Duda, bu yılki zirvenin mevcut jeopolitik durum ve Polonya’nın doğu sınırında devam eden Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle önemli olduğunu belirterek, “Bu yeni katılımcılar sayesinde bu formattaki işbirliğinin daha verimli hale geleceğine inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye, Üç Deniz Girişimi’nin stratejik ortağı olacak: 550 milyar Euro’luk girişim

143 PROJE SIRADA BEKLİYOR

Girişimin öncelikli işler listesinde 143 proje yer alıyor. Türkiye de Üç Deniz Girişimi’nin önemli projelerinden biri olan Via Carpatia adındaki otoyol yapımında yer alıyor. Otoyol, Litvanya’nın Klaipeda Limanı’ndan (Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan’dan sonra) Selanik Limanı’na ve buradan İstanbul’a uzanıyor.

Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde, başta ulaşım olmak üzere altyapı, Batı Avrupa ülkelerine kıyasla daha eski ve yetersiz durumda olduğu için bu girişim fikri ortaya atılmıştı. Verilen bilgiye göre girişimi kapsayan bölgede 2030’a kadar ulaştırma alanında 290 milyar Euro, enerjide 88 milyar Euro ve telekomünikasyonda 160 milyar Euro olmak üzere toplam 550 milyar Euro’luk altyapı yatırımına ihtiyaç var.

ABD VE JAPONYA DA STRATEJİK ORTAK

Üç Deniz Girişimi başlangıçta Avusturya, Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Slovakya ve Slovenya olmak üzere 12 AB üye ülkesini bir araya getirmişti. Girişim, 2023’te Yunanistan’ı da kapsayacak şekilde genişledi. ABD, Japonya, Avrupa Komisyonu ve Almanya da Türkiye gibi girişimin stratejik ortakları arasında yer alıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!