‘Türkiye tekstilden vazgeçemez’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye tekstilden vazgeçemez’
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2025 04:00

Ekonomik dönüşümün her yerde tartışıldığı ortamda, Türkiye’nin tekstil gibi geleneksel sektörlerden çıkması gerektiği fikrini ortaya atanlara yanıt, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı Fikret Kileci’den geldi.

Haberin Devamı

Tekstilde ülke olarak dünyada bir marka haline gelindiğini vurgulayan Kileci, “Dünyanın en büyük markaları üretimini Türkiye’de yaptırıyor. Oyuncular yer değiştirebilir ama tekstildeki Türkiye algısı değişmez. Tekstil hâlâ Türkiye’nin en büyük sektörlerinden birisi. İş yapış modelimizi revize etmeliyiz. Katma değerli işler yapmalı, işin emek yoğun tarafında başka ülkelerle işbirliğine gitmeliyiz” şeklinde konuştu.

‘EN İYİ BİLDİĞİMİZ İŞ’

Tekstil ile birlikte hazır giyim, halı ve deri sektörlerini de düşünmek gerektiğini ve bu sektörlerin toplam ihracat hacminin Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını belirten Kileci, “Bu işten asla vazgeçmemeliyiz. Çünkü bu bizim Ata’dan kalma en iyi bildiğimiz işlerden biri ve çok önemli yatırımlarımız var” dedi.

Haberin Devamı

Daha önce 35 milyar dolarlık ihracat seviyesine ulaşan bu dört sektörün, bugün 31-32 milyar dolar bandına gerilediğini hatırlatan Kileci, bu düşüşün sadece Türkiye’ye özgü olmadığını, tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler nedeniyle küresel ölçekte tekstil sektöründe yüzde 11-12’lik bir daralma yaşandığını söyledi. Kileci, Türkiye’deki daralmanın yüzde 7-8 seviyelerinde kaldığına dikkat çekti.

Kileci, sektörde fayda-maliyet analizi yapılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: “Dönüşüm sağlamalı, işçilik maliyetlerimize
göre işimizi revize etmeliyiz. Bu sadece üreticinin, sanayicinin, ihracatçının yapacağı bir şey değil. Destekler, projelerle bir strateji belirleyip uzun vadede bu dönüşümü sağlamamız gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!