Türkiye, tedarikte Çin’i dengeleyebilir

11.01.2021 - 08:55 | Son Güncelleme :
Türkiye, tedarikte Çin’i dengeleyebilir | Ekonomi Haberleri

Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Dominick Chilcott, “STA sonrası stratejik ortaklığımızın önü açıldı. Türkiye, tedarikte Çin’i dengeleyebilir. Potansiyelimiz yüksek, ticaretimiz son 10 yılda yüzde 70 arttı. Savunma sanayi, temiz enerji, dijital ticaret ve ileri teknoloji yöneleceğimiz alanlar” diye konuştu.

Hürriyet gazetesinden Serkan Demirtaş'ın haberine göre; Büyükelçi Dominick Chilcott, Türkiye ile imzaladıkları Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın pekiştirilerek önünün açılmasını sağladığını, iki sene içinde müzakerelere başlanacak 2. Faz STA ile de çok daha iddialı ve kapsayıcı bir ekonomik işbirliğine ulaşılacağını kaydetti. Büyükelçi Chilcott, Hürriyet’e verdiği özel röportajda imzalanan STA ışığında ikili ekonomik ilişkilerin geleceğine ilişkin şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

TİCARETİMİZ GÜVEN ALTINDA

Birleşik Krallık’ın AB’den çıkışının ve AB’nin Türkiye ile olan ticaret anlaşmalarının tehlikeye sokabileceği çok büyük bir ticaret ilişkisini güvence altına alan bir STA imzaladık. Malların tarifesiz akışını devam ettirecek ve otomotiv sektörü ile diğer imalat sektörlerinde Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki hayati öneme sahip ikmal zincirlerini koruyacak yeni STA’mız ile bu riskten kaçınmış olduk.

Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki STA, mümkün olduğunca, AB-Türkiye Gümrük Birliğindeki düzenlemeleri ve Türkiye ile kömür, çelik ve tarım alanlarında yapılmış imtiyazlı AB anlaşmalarını örnek alıyor. Bunları, Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki ikili ticaret anlaşmasına aktardık.

SIRADA DAHA İDDİALI ANLAŞMA VAR

Bu ticaret anlaşması gerçekten de ilk adım -bazıları bu adımı ilk faz olarak adlandırıyor; Birleşik Krallık da Türkiye de gelecekte daha kapsamlı ve iddialı bir STA imzalamak istiyor, buna ikinci faz da diyebilirsiniz isterseniz. Hatta birinci faz STA’mızda, STA kapsamının ticari faaliyetlerimizi yeni sektörlere taşıyacak şekilde genişletilebilmesini teminen STA’nın değerlendirilmesini ve bunun sonucunda da iki yıl içerisinde görüşmelere başlanmasını öngören bir hüküm var.

Haberin Devamı

DAHA DA BÜYÜYECEK

Salgından kaynaklanan ekonomik sıkıntıları atlattığımızda, kısa ila orta vadede ikili ticaretimizi ciddi seviyede büyütme imkânı bulacağımıza inanıyoruz. Önümüzdeki 3-4 yıllık süre içerisinde 21 milyar GBP ticaret hacmi hedefi çok da gerçekdışı değil ve hatta ikinci faz STA’ya ne kadar hızlı geçebileceğimize bağlı olarak bu hedeften daha iyisini bile başarabiliriz.

STRATEJİK ORTAKLIĞA KATKI

Tüm bu faktörler, ikili ilişkilerimizi güçlendiriyor ve diğer şeylerin eşit olmasıyla, sadece al-sata dayalı bir ortaklık yerine stratejik bir ortaklık sağlanmasına katkıda bulunuyor. İkinci faz STA, sadece, tabii ki bu anlaşmalar açısından son derece önemli olan, ticaret ve ekonomi alanı ile sınırlı kalmayacak. Zamanımızın en büyük stratejik konularından birisi de, Çin ile ilişkilerin dengelenmesi. Pandeminin ilk aylarında, koruyucu giysiler gibi kilit öneme sahip beli başlı malların üretiminde Çin’e bağımlı olmamızın yarattığı zafiyeti gözler önüne serdi. Türkiye, tedarikte Çin’i dengeleyebilir.

YEŞİL ORTAKLIK

Pandeminin yanı sıra, belki de karşı karşıya olduğumuz en acil küresel sıkıntı, iklim değişikliği. ‘Yeşil büyüme ve temiz enerji’ alanında ve fen bilimleri ile tıp teknolojilerinde ülkelerimizin sunabileceği pek çok şey var. Bu konularda kuracağımız yakın ortaklığın stratejik bir yönü de olacaktır.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.288 Değişim: 0,20% Hacim : 28.478 Mio.TL Son veri saati : 11:08
Düşük 10.270 07.05.2024 Yüksek 10.313
Açılış: 10.283
32,2664 Değişim: 0,08%
Düşük 32,1871 07.05.2024 Yüksek 32,3134
Açılış: 32,2398
34,7387 Değişim: -0,10%
Düşük 34,6737 07.05.2024 Yüksek 34,8344
Açılış: 34,773
2.404,63 Değişim: -0,19%
Düşük 2.401,38 07.05.2024 Yüksek 2.417,52
Açılış: 2.409,28
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.