Türkiye’nin devleri 2018 planlarını açıkladı

08.11.2017 - 10:52 | Son Güncelleme :
Türkiye’nin devleri 2018 planlarını açıkladı | Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin devleri gelecek yıl yurtdışına büyümeyi planlarına almış. Holding CEO’ları, 2017’nin iyi geçtiğini ancak çift haneli enflasyon ve döviz kurundaki yükselişlerin planları biraz bozduğunu dile getirirken, 2018’in jeopolitik risklerin gölgesinde geçeceğini ancak reformlarla ve atılacak adımlarla daha iyi bir yıl olması umudunu taşıdıklarını vurguladılar.

Türkiye’nin en büyük holdinglerinin CEO’ları, 2017’yi iyi ama zor bir yıl tanımlarken, 2018’in yatırım yılı olacağı fikrinde. Borusan, Doğan, Doğuş, Kibar, Sabancı ve Zorlu Holding CEO’ları 2018’in daha güzel bir yıl olarak geçmesi içinse hem reformların tamamlanmasını hem de özellikle jeopolitik kaynaklı dış risklerin iyi yönetilmesini istiyor.

Hürriyet'ten Şebnem Turhan'ın haberine göre; Capital ve Ekonomist dergilerinin Vodafone Türkiye’nin sponsorluğunda Türk iş dünyasının liderlerini bir araya getiren CEO Club toplantıları kapsamında “CEO Ajanda 2018” buluşması düzenlendi. Kibar Holding CEO’su Tamer Saka’nın moderatörlüğünde Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, Doğan Holding CEO’su Yağmur Şatana, Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen ve Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül 2017’yi değerlendirdi ve 2018 beklentilerini anlattı. CEO’lar riskleri tanımlayabildiklerinde gardlarını almada problem olmadığını belirtirken, ancak beklenmedik farklı bir yerden yumruk geldiğinde sersemlendiğini belirtti. CEO’lar 2018 yılında bu tür yumrukların da yurtdışından geleceği fikrinde. İşte CEO’ların değerlendirmeleri;

Haberin Devamı

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

KENDİMİZİ AYRIŞTIRMAYALIM

Borusan Holding CEO’su Agah Uğur

“Dolar bazında yüzde 12 büyüdük tarihimizin en yüksek büyümesi. Bizim için iyi bir yıl geçtiği kesin ama özel sektörün içinde de büyük farklar var diye görüyoruz. Büyük şirketler ve KOBİ’ler için ayrı yıl oldu. Sektör bazında genelde yılda 300-400 milyon dolar yatırım yapıyoruz. Yarısını enerji sektörüne yapıyoruz geri kalanını diğer faaliyetlere. Yeni bir alan düşünmüyoruz. Öncelikle Türkiye’nin oluşan risklere karşı kendisini diğer gelişmekte olan ülkelerden farklılaştırmamalı, kırılgan hale getirmemeli. Etrafımızdaki zor siyasi ortam içinde kendimizi ayrıştırmayacak yer bulmamız lazım. İkinci risk bize özel. Trump’ın koruyuculuğu her an üzerimize bomba olarak gelir diye korkmuyor değiliz.”

Haberin Devamı

ORGANİK BÜYÜYECEĞİZ

Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan

“Türkiye bu yıl 5.5-6 büyümeyi yakalayacak bunun yansıması enflasyonun çift haneye gelmesi ve yılı çift hane bitirecek olması bunun da ötesinde artık ekonominin yapısal problemlerinin çözümüne yönelik reformlar gelmedikçe uzun yıllar nasıl konuştuysak enflasyon, işsizlik, büyüme konuşmaya devam edeceğiz. Jeopolitik riskler iç piyasamızı zaman zaman olumsuz etkiledi, dalgalı bir piyasayla baş başa kaldık. Her gün farklı bir olaya uyandık. 2018 için temel risk jeopolitik, Türkiye’nin ekonomi politikalarında 2018-2019’da temel bir kriz görmüyoruz içeriden kaynaklı. Tamamıyla dış kaynaklı risklere açığız. 2018 inorganik büyümeden çok organik büyüme şeklinde gerçekleşecek. Ülkemizdeki yatırımlarımız sürüyor.”

SONUÇ BELLİ OYUN ÖNEMLİ

 

Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen

“2017 yılı Türkiye ekonomisi için iyi yıllardan biri olacak. İyi bir yıl olarak tanımlasak da ülke ekonomisinin daha kalıcı reformlara muhtaç olduğu fikrinden de uzaklaşmamalıyız. Bir defa her türlü destek ve 2017’deki hızlı büyümenin 2018’e de taşıyacağını ve bu seneye benzer olacağını düşünüyorum. Ama bence bir Fenerbahçe-Galatasaray maçı gibi olacak 2018, sonucu, nasıl oynanacağı belli bir maç olacak. Petrol, yüksek kur ve bunun yarattığı ortamda iyi yönetilmesi gereken bir iç pazar kurgulamak gerekiyor 2018’de. İkinci belirsizlik jeopolitik ortamın Türkiye’ye getireceği ek kırılganlık. Tüm bunların içinde başarı öykümüz son iki unsuru nasıl yönettiğimiz ve buradan ne kadar az etkileneceğimize bağlı. Dengeli portföy yatırımına ulaşmak için değişik stratejik opsiyonları değerlendirmek mümkün olacak gelecek yıl.”

YENİ HAMLE YILI OLACAK

Haberin Devamı

Doğan Holding CEO’su Yağmur Şatana

“2017 iyi ama zor bir sene. Hep etrafımızda hem global olarak bir takım jeopolitik siyasi ve iktisadi değişimlerin çok hızlı olduğu sene. Bize etkileri var. Bizim Doğan Grubu olarak en çok üzerinde durduğumuz konu sürdürülebilirlik. Ve hızlı değişimler oluyor bu değişimlerin ölçülerini iyi değerlendirmek doğru kararları ve doğru zamanlarda almalıyız. 12 bin kişi istihdam ediyoruz ve her yıl 1000 yeni istihdam sağlıyoruz. Dolayısıyla 2017’de biz iyi gidiyoruz ama 2018’den de çok umutluyuz. Heyecanlıyız çok çalışacağız yeni bir hamle yılı organizasyonu daha dinamik hale getiriyoruz. İnsan kaynağına yatırım devam edecek kadın yönetici oranımız yüzde 40’a yakın bunu artırmayı hedefliyoruz.”

HÜKÜMETLE RİSKİ AŞARIZ

Kibar Holding CEO’su Tamer Saka

“Kolay bir yıl olmadı 2017 yılı ama 2018 yılından daha umutluyuz. İçinde bulunduğumuz coğrafyada sıkıntılarımız var, içeride sıkıntılarımız var. En büyük riskin eğitimle ilgili sorunları aşamamak olduğunu düşünüyorum. Teknoloji değişecek ve bunlara cevap verecek kadroları bulamayacağız. Bugün bile bazı elemanları bulmaya zorlanıyoruz bulsak da tutmakta zorlanıyoruz. Head hunterlarla (beyin avcıları) çalışıyoruz insan gücünde ithalata başlamış durumdayız. İşlerin büyük kısmında pozisyonlarımızı korumak önemli daha çok büyüme platformunu yurtdışında görüyoruz. Temel risk yönetilebildiği ölçüde hükümetin sorumluluğunda olan bir olay yönetilebildiği ölçüde bizim riskleri aşmamız kolaylaşır.”

TANIMLARSAK GARDI ALIRIZ

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül

“Her gün yeni gündem yaşadık ve böyle devam ediyor. Bir yıl önce yaptığınız stratejinin mutlaka çok dinamik olması gerekiyor. Döviz yüzünden sapma oldu ama kötü bir yıl değil. Önümüzdeki dönemlerde maden metalurjisine çok ağırlık vereceğiz. Geçenlerde açılışını yaptığımız nikel-kobalt tesisinin önümüzdeki yıllarda mevcudun iki misli daha büyüterek hem yeni nesil pillerin temel malzemesini yapacağız. Özellikle önümüzdeki dönemlerde popüler olacak nano malzemeler yatırımını 2018’de başlatacağız. Bu yeni nesil ürünlerin temel ham maddelerini üretmek en büyük hedefimiz. Büyüme trendiyle daha da iyi olacak ama riskleri iyi tanımlayabilirseniz ona göre gardınızı alıyorsunuz ama farklı bir yerden yumruk geldi mi sersemliyorsunuz, bu tür yumruklar yurtdışında fazla gelecek.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5262 Değişim: 0,16%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,5727
Açılış: 32,4917
34,7500 Değişim: 0,05%
Düşük 34,6430 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.488,31 Değişim: 0,15%
Düşük 2.485,75 19.04.2024 Yüksek 2.491,88
Açılış: 2.485,75
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.