Güncelleme Tarihi:
Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ekim ayında 49.8'e yükselerek Şubat ayından bu yana en yüksek değeri alırken, imalat sektöründe sekiz aydır süregelen daralmanın güç kaybettiğine ve sektörün neredeyse denge kazandığına işaret etti.
IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Eylül ayında 48.3 değerini almıştı. Endekste 50'nin altındaki değerler daralmaya, üzeri ise büyümeye işaret ediyor.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
İmalat sektöründe istihdam art arda üçüncü ayda da artarken, yeni ihracat siparişleri Ekim ile beraber son üç ayın ikisinde artış gösterdi. Girdi fiyatları ise bir yılın en keskin artışını kaydetti.
İmalatçıların aldığı yeni siparişleri gösteren alt endeks Ekim'de 1.7 puan yükselerek 48.9'a yükseldi. Endeks daralmaya işaret etmeye devam etse de beş ayın en yüksek değerini aldı.
Yeni ihracat siparişleri ise Ekim'de 48.5'ten 50.7'ye çıkarken, ankete katılan bazı şirketler ihracat siparişlerindeki artışa yeni müşterilerin neden olduğunu belirtti.
İmalat sektöründe Mart ayından bu yana gerileyen üretim ise Mayıs ayından bu yana en hafif daralmayı kaydetti. Üretim alt endeksi Eylül ayındaki 46.8 düzeyinden 48.8'e çıktı.
Satın alma faaliyetlerindeki hızlanma ise sektör üretiminin ilerleyen aylarda yükselebileceğine işaret etti. İmalatçıların satın alma faaliyetleri Kasım 2014'ten bu yana en keskin artışı kaydetti.
İmalatçıların mamul mal stoklarındaki daralma dokuzuncu ayına girdi. Alt endeks 48.9 düzeyinde kaldı.
TL'nin değer kaybı girdi fiyat enflasyonunun 12 ayın zirvesine çıkmasına neden oldu. İmalatçıların mamul mal fiyatları da buna paralel olarak beş ayın en hızlı artışını kaydetti.
İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.