Türkiye için en büyük risk 'faiz'

15.02.2017 - 14:23 | Son Güncelleme :
Türkiye için en büyük risk 'faiz' | Ekonomi Haberleri

Uzunoğlu; "Türkiye ve bankalar için en büyük risk faizin yükselmesidir; önlerindeki temel belirsizlik unsuru ise net faiz gelirleri" şekilnde açıklamalarda bulundu.

Ekonomi Profesörü Sadi Uzunoğlu, 2016 yılında net faiz gelirleri ve türev işlemlerden kaynaklanan hazine kârlarının yanı sıra operasyon giderlerinin azaltılmasıyla bankacılık sektöründe yüksek kâr artışları görüldüğünü belirterek, 2017'de ise bankacılık sektörü için en önemli riskin faiz oranlarının yükselmesi olduğunu söyledi.

BDDK'nın açıkladığı 2016 Aralık verilerine göre, bankacılık sektörünün net kârı Aralık ayı sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 44 artışla 37.53 milyar lira oldu.

Haberin Devamı

Reuters'in haberine göre; bankaların net faiz gelirlerinde 2017'de ciddi dalgalanma yaşayabileceğini belirten Uzunoğlu, "Özellikle kur dalgalanmalarından kaynaklı hazine kârlarında sorun yaşayabilirler, ayrıca yine 2016'da olduğu gibi operasyon giderlerini kısarak devam edeceklerdir. Ama bu iki faktör yani net faiz gelirleri ve hazine kârları şu anda önlerinde en büyük belirsizlik" dedi ve ekledi:

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

"(Bankalar) operasyon giderlerini kontrol ederek kurlarda ve faizde bir istikrar sağlanırsa 2016 kârlarına ulaşabilirler."

GEÇ LİKİDİTE UYGULAMASI

Merkez Bankası'nın geç likidite uygulaması ile likiditeyi kısmasına bağlı yaşanan zorluğun bankacılık sektörünü daha yüksek maliyetli fonlara ittiğini ve fon maliyetlerinde ciddi anlamda yükselişler olduğunu söyleyen Uzunoğlu şunları söyledi:

"Bu arada kamu bankaları kredi faizlerini daha düşük tutarak daha iyi firmalara çok iyi tekliflerle gidebiliyor. Kamu bankaları seviyesinde kredi faizlerini aşağı indiremezseniz yüksek kredi faizi ve çok riskli müşterilerle karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu da bankacılık sektöründe batık kredileri yukarı itiyor."

Haberin Devamı

"Dolayısıyla yeniden yapılandırmalar gündeme geliyor" diyen Uzunoğlu, şu anda varlık yönetim şirketlerine satılanlar da katıldığında takibe düşen kredi (NPL) oranının IMF verilerine göre yüzde 7-8 arasında göründüğüne işaret etti.

Uzunoğlu, şu anda bankacılık sektöründe TCMB'nin likiditeyi sağlayamamasından kaynaklanan sorunun bankaları daha yüksek faize ittiğini ama kamu bankaları moderatörlüğü nedeniyle yükseltemediklerine dikkat çekti.

TCMB'nin şu anda uyguladığı para politikası bileşiminde yüzde 8 oranındaki 1 hafta vadeli politika faizinden fonlama yapılmazken, fonlama yüzde 9.25 faizle koridorunun üst bandından ve yüzde 11 faizle koridorunun üst bandının da üzerinde geç likidite fonlamasından sağlanıyor.

TL'nin tüm bu fonlamaların sonucunda nihai maliyetini gösteren TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama faizi ise yüzde 10.35 civarında 5 yılın zirvesinde yer alıyor. Bu Ocak ayı başına göre 200 baz puanlık bir artış anlamına geliyor.

Faiz oranlarında özellikle maliyet tarafında yükseliş baskısı, ancak getiri anlamında ise düşüş baskısı olduğunu belirten Uzunoğlu, "Faiz oranlarının aktif ve pasife yansıması birbirinden farklı. Pasife bu yıl daha fazla yansıyacak bu durum. Örneğin 2016'da farklıydı. Bankalar faiz oranlarının 2016 ortamında genelde net faiz gelirlerini yukarı çekmişlerdi ama bu faiz ortamında yani maliyet baskısının olduğu faiz ortamında çok riskli kredili müşterilere gidecekler" dedi.

Uzunoğlu konuşmasını, "Ayrıca, Varlık Fonu mega projelere kaynak sağlayacağı için bankaların bu alandan getiri sağlamaları mümkün değil. Mega projeleri çerçevesinde bankalar rant arayışındaki firmalara yönelecekler. Maalesef etkili olmayan bir kredi piyasası büyümenin sürdürülebilirliğini tartışabilir kılar. Kredilerin etkinliği verimliliği düşerse beklenen büyüme gerçekleşmez" diye sürdürdü.

Uzunoğlu ayrıca bankalar için belirlenecek temettü oranının ne olacağının da önemli bir gündem maddesi olduğunu belirterek, "BDDK ne kadar cömert olacak bunu bilmiyoruz. Sermaye planlaması konusunda bankalar sorun yaşıyorlar" dedi.

Haberin Devamı

En büyük problemin kur ve faiz belirsizliği olduğuna işaret eden Uzunoğlu, "Likidite ve faiz ilişkisi otomatik olarak kredi riski olarak yansıyor. Böyle bir döngü var arada. Bu sefer de teminat sistemini bozuyor ve teminat sistemi ile ilgili destekleyici karar almak zorunda kalınıyor" dedi ve ekledi:

"Mesela 'sicilleri silin' deniyor. Sicillerin silinmesi de bankacılık sektörü açısından risktir. Bütün belleği ortadan kaldırıyor bu ve gelecekti risklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bunu rating kuruluşlarına da açıklayamazsınız. Orada tam karar verilmedi, sektör af olmasını ancak sicilin silinmesini istemiyor."

TVF İLE MAKRO EKONOMİK ÇERÇEVE KREDİ ÜZERİNE KURULUYOR

Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) kurulmasının arkasında Türkiye'deki makro ekonomik çerçevenin tamamen kredi ve kredi büyümesinin üzerine oturtulması olduğunu savunan Uzunoğlu şöyle konuştu:

"Mevduat büyümesi son derece yavaş, mevduatın krediye dönüşümü yüzde 120'ler seviyesinde, kaynağı nasıl yaratırsın? Varlık fonu çerçevesinde bu kurumları teminat göstererek fon bulacaksın. Bunu nereden yapacaksın? Batıdan gelemez çünkü yatırım yapılabilir değilsin. Bunu yapacağın yer Körfez ama Suudi Arabistan sorunlu çünkü Rusya ile yakınlaşma Suudi Arabistan'ın işine gelmiyor. Bu nedenle Katar var. En azından geçici kaynak sağlarlar."

TVF'nin bir başka amacının da kamu bankalarının bu zamana sürdürdükleri kredi politikaları yani büyük müteahhitleri fonlayan mekanizma yerine mega projelere kayarak istihdama da destek sağlamak olduğunu söyleyen Uzunoğlu, "Varlık Fonu ile kamuda yeniden yapılandırma yapılıyor. Fon, özel sektör-kamu bankaları ilişkisini yeniden düzenliyor ve mega projelere kaynak çıkarıyor. Bunun piyasa ile ilişkilerini tekrar kuruyor ve 'ben piyasayı regüle edeceğim" diyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.