Türkiye için Brexit fırsatı

26.12.2020 - 13:38 | Son Güncelleme :
Türkiye için Brexit fırsatı | Ekonomi Haberleri

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışı (Brexit) yılbaşından sonra yürürlüğe giriyor. Yaşanacak olası ticari kesintilerin önüne geçmek için AB ile masaya oturan Birleşik Krallık bu konuda anlaşmaya vardı. Anlaşma sonrası Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada ‘yeni fırsatlar’ vurgusu yaparken, otomotiv sektörü temsilcileri İngiltere’nin sektör için kritik önemde olduğunu söyledi.

Hürriyet gazetesinden Cem Özenen'in haberine göre; 2016 yılında ilk gündeme geldiğinden bugüne dek tüm Avrupa’nın gözü kulağı Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci Brexit’teydi. İngiltere’nin AB’den çıkış oylaması kabul edildikten ve süreç onaylandıktan sonraysa ekonomik bağlantıların nasıl gelişeceği merakla bekleniyordu. 2021 Ocak ayından itibaren resmen Avrupa Birliği’nden ayrılacak olan İngiltere ile Avrupa Birliği Komisyonu arasında görüşmeler bir süredir devam ediyordu. Geçtiğimiz gün ise, ticaretin sorunsuz devam edebilmesi hususunda anlaşmanın sağlandığı bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Kaderimizin kontrolünü geri aldık” dedi. Bu aşamadan sonra ise Türkiye gibi İngiltere ile ticaret bağlantıları olan ancak Avrupa Birliği içerisinde olmayan ülkelerin anlaşmaları ve görüşmeleri önem kazandı.

Haberin Devamı

GÜMRÜKSÜZ TİCARET

Yaklaşık 2 bin sayfalık tam metni henüz yayımlanmayan ticaret anlaşmasına ilişkin Londra ve Brüksel’den yapılan ilk açıklamalara göre, anlaşma, toplam hacmi 668 milyar sterlin (747 milyar Euro) olan karşılıklı ticaretin gümrüksüz, kesintisiz ve kotasız şekilde devamını teminat altına alıyor. Anlaşmaya ilişkin İngiliz hükümeti tarafından yayımlanan özet metinde, taraflar arasında “yüzde 100 gümrüksüz ticaret” vurgusu yapıldı. AB Komisyonu da dün üzerinde uzlaşılan ticaret ve iş birliği anlaşması taslağını yayımladı. Yürürlüğe girecek anlaşma, mal ve hizmetlerle birlikte yatırım, rekabet, kamu destekleri, vergi, ulaşım, enerji, balıkçılık, veri güvenliği ve sosyal güvenlik gibi alanları da kapsayacak.

TÜRKİYE İÇİN FIRSAT

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı, İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) arasında Brexit sonrası ilişkilerin geleceğine dair müzakerelerde uzlaşma sağlanmasını memnuniyetle karşılandığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bu anlaşmanın, İngiltere ile her alanda yakın ilişki içinde bulunan, aynı zamanda AB aday ülkesi ve AB ile Gümrük Birliğine sahip Türkiye’ye, hem AB hem İngiltere ile ilişkileri açısından yeni fırsatlar sunacağına inanıldığı belirtildi.

AYRILIKTAN OLUMSUZ ETKİLENMEYİZ

İhracat lideri otomotiv sektörü için İngiltere kritik bir konumda. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün: “Nihayet Avrupa Birliği ile İngiltere arasında anlaşma sağlandı. Bakanlık aylardır karşı taraf ile müzakere halinde, biz yakından takip ediyoruz. Mevcut durumu devam ettirecek anlaşma konusunda ümitliyiz. Bu durumda, Türkiye bu ayrılıktan olumsuz etkilenme-yecektir.”

TÜRKİYE’DE MOTOR ÜRETİMİ

Avrupa Birliği kararlarından bağımsız hale gelecek İngiltere’nin bundan yaklaşık 3 yıl önce planlanan motor yatırımını da Brexit sonrası hayata geçirebileceği konuşuluyor. Kulislerde dolaşan iddiaya göre Rolls-Royce ve Kale Grubu arasında 2017 yılında Türk savaş uçağı motoru üretimi için kurulan ortaklığın kapsamının arttırılarak Türkiye’de motor üretimi için adımların yakın zamanda atılabileceği belirtliyor. Söz konusu ortaklık, Türkiye ile İngiltere arasında imzalanan 133 milyon dolarlık savunma anlaşmasının ardından gerçekleşmişti. İki şirket arasında kurulan ortaklık ile, TF-X veya Milli Muharip Uçak (MMU) adıyla bilinen yeni nesil savaş uçağı programında kullanılmak üzere motor geliştirilmesi hedefleniyordu.

ANLAŞMA İÇİN ELİNİ ÇABUK TUTMALI

Ülkemizde üretim yaparak Avrupa pazarına ve özellikle İngiltere’ye ihracat yapan markalardan olan Ford’un Avrupa CEO’su Stuart Rowley de açıklamalarda bulundu. Bu anlaşmanın önemine vurgu yapan Rowley, “Avrupa Birliği ile Birleşik Krallık arasında yapılan yeni anlaşma, otomotiv endüstrisinin Avrupa ekonomileri için hayati rolünün sürdürülmesine yardımcı olacaktır. Ancak merkezindeki ayrıntılı kuralları en iyi şekilde anlamak ve mümkün olduğunca pürüzsüz bir geçiş oluşturmak için önemlidir. Bununla birlikte Türkiye de İngiltere ile anlaşma için elini çabuk tutmalı” dedi. Yakın zamanda Kocaeli Gölcük’teki Ford fabrikasında üretimine başlanacak, batarya montaj fabrikası yatırımı da gerçekleştirilen elektrikli Transit modelinin en önemli ihracat pazarlarından bir tanesinin İngiltere olması hedefleniyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.883 Değişim: 1,71% Hacim : 63.975 Mio.TL Son veri saati : 14:35
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.907
Açılış: 9.763
32,5178 Değişim: 0,10%
Düşük 32,4298 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,8938 Değişim: -0,22%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.454,31 Değişim: 0,74%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.