Türkiye 2017'de yüzde 5 büyüyecek

16.06.2017 - 16:36 | Son Güncelleme :
Türkiye 2017'de yüzde 5 büyüyecek | Ekonomi Haberleri

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, "Eldeki veriler, tahminlerimiz şunu gösteriyor ki Türkiye inşallah 2017'yi yüzde 5 civarında bir büyümeyle geçirecektir" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ekonomiye dair yorumlarda bulundu. Kurtulmuş Türkiye ekonomisinin son çeyrekte yüzde 5'lik bir büyüme ortaya koyduğunu hatırlatarak "2016 yılında yaşadıklarımız ortadadır. Maalesef Türkiye tarihinin, Anadolu topraklarının tarih boyunca gördüğü en büyük ihanetle karşı karşıya kaldık. 15 Temmuz darbe teşebbüsü, arkasından Türkiye'ye karşı ekonomik bazı manipülasyonlar. Biliyorsunuz üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisi 2016'da yüzde 1,5 daralmıştı. Ondan sonra son çeyrekte yüzde 3,5 gelişti. Şimdi 2017'nin ilk çeyreğinde yüzde 5'lik bir kalkınmanın ortaya konulmuş olması son derece önemlidir." diye konuştu.

Haberin Devamı

Bunda Kredi Garanti Fonundan 180 milyarlık bir hacme ulaşılmış olmasının büyük emeği ve etkisinin olduğunu da aktaran Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

"Eldeki veriler, tahminlerimiz şunu gösteriyor ki Türkiye inşallah 2017'yi yüzde 5 civarında bir büyümeyle geçirecektir. Zaten şimdiden uluslararası kuruluşlar ve bazı araştırma merkezleri daha önce yüzde 3'ler civarında tahmin ettikleri Türkiye 2017 büyüme performansını yüzde 4'de revize etmişlerdir. Bu demektir ki bu iş daha ileriye doğru gidecek. İnşallah Türkiye yüzde 5'lik bir büyümeyi gerçekleştirecektir. Bir çok olumsuz şartlara, bölgesel krizlere, bölgede Türkiye'yi tehdit eden gelişmelere rağmen Türkiye'de vatandaşımızın, milletimizin, devletimizin ortaya koymuş olduğu büyük bir performanstır ve önemli bir gelişmedir. İnşallah sürdürülür."

Kurtulmuş, 16 Nisan'daki referandumdan sonra Türkiye'de yeni bir döneme girdiklerini dikkati çekerek, "Kampanya boyunca savunduğumuz... Ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanması ve temin edilmesini sağlayacak bir sisteme geçiriyoruz. Bu sistemle ilgili de önümüzdeki süreç içerisinde uyum yasaları hızla çıkarılacak. Yeni sisteme adapte olmak için, başta Meclis İçtüzüğü olmak üzere, siyasi partiler yasası, seçim yasası ve diğer ilgili metinler düzenlenecek. Türkiye'de yeni istemin ortaya konmuş olduğu, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ortaya konmuş olduğu ihtiyaçlar hukuki anlamada da ortadan kaldırılacak ve giderilecektir. Türkiye bundan sonra da çok daha güçlü siyasi ekonomik yapısıyla yoluna devam edecektir." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"BU KRİZ TAMAMIYLA YAPAY BİR KRİZDİR"

Kurtulmuş, Suudi Arabistan Katar gerilimine dair ise "Çok derin problemlerle bir taraftan boğuşurken bu Ramazan'da da özellikle Suudi Arabistan ve bazı körfez ülkeleri ile Katar arasında bir kriz hem bölge siyasetini, hem Türkiye'nin gündemini, hem de İslam dünyasının gündemini ciddi şekilde işgal etmiş bulunuyor. Ümit ediyoruz ki, sadece de ümit etmiyoruz, bütün çabamızı da ortaya koyuyoruz. Bu kriz bir an evvel sonlandırılır. Kardeş, dost bölge ülkeleri arasında bu ihtilafların ortadan kalkması mümkün olur.

Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilk andan itibaren telefon diplomasisi ile ilgili bütün devlet ve hükümet başkanları ile görüşmeler yaparak, Dışişleri Bakanımız da tam bir mekik diplomasisi yaparak bu sorunun çözülmesi için büyük gayret sarf ediyoruz. Ümit ederiz sorun en kısa zamanda çözülür. Hatta bayrama kadar çözülür. Böylece körfez ülkeleri bayramı huzur içerisinde ağız tadıyla geçirmiş olurlar." değerlendirmesini yaptı.

Bu krizin ortaya çıkmasının diğer bölgedeki krizlerden bir farkı olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Bu kriz tamamıyla yapay bir krizdir. Yani herhangi bir alt yapısı olan, her hangi siyasi toplumsal geçmişi olan bir kriz değildir. Her hangi bir çatışmanın üzerine oturan bir kriz de değildir. Maalesef yapay bir şekilde ortaya çıkarılmıştır, sunidir. Ondan dolayı da ümit ediyoruz ki çözümü son derece diğer krizlere göre daha kolay olur diye ümit ediyoruz. En kısa zamanda bunun ortadan kaldırılması içinde gayret sarf ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3653 Değişim: 0,15%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,1251 Değişim: 0,17%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,1782
Açılış: 35,0651
2.324,49 Değişim: 0,18%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.