Trump, Japonya anlaşmasını duyurdu: 550 milyar dolarlık el sıkışma

Güncelleme Tarihi:

Trump, Japonya anlaşmasını duyurdu: 550 milyar dolarlık el sıkışma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2025 04:00

ABD Başkanı Trump, sosyal medya hesabından ülkesinin Japonya ile ‘Şimdiye kadar yapılmış en büyük anlaşma’ya imza attığını duyurdu. Anlaşmaya göre Japonya’ya yüzde 15 gümrük vergisi uygulanacak. Trump, “Japonya ABD’ye 550 milyar dolarlık yatırım yapacak, kârın yüzde 90’ını Amerika alacak” dedi.

Haberin Devamı

ABD’nin ocak sonundan bu yana küresel ekonomiyi meşgul eden tarife politikasında ‘anlaşmalar’ süreci yeni sözleşmelerle ilerliyor. Gözler bir yandan 1 Ağustos’ta sona erecek vergi sürecindeyken bir yandan da yeni anlaşma görüşmeleri piyasalar tarafından yakın takibe alınmış durumda. Son olarak ABD Başkanı Donald Trump, özellikle otomotivde önemli ithalat ülkesi olan Japonya ile büyük bir anlaşma yaptıklarını duyurdu.

‘EN BÜYÜK ANLAŞMA’

Başkan Trump’ın Truth Social’daki paylaşımında “Belki de şimdiye kadar yapılmış en büyük anlaşma” ifadesini kullandığı yeni sözleşme kapsamında Japonya ile ABD’nin ihracatına karşılıklı olarak yüzde 15 gümrük vergisi getirilecek. Anlaşma ile otomobil vergilerinin de bu seviyeye indirileceği bildirildi.

Trump, paylaşımında Japonya’nın ABD’ye 550 milyar dolarlık yatırım yapacağını, ABD’nin ise ‘kârların yüzde 90’ını alacağını’ belirtti.

Haberin Devamı

Trump ayrıca, Japonya’nın “ülkesini ticarete açacağını; otomobil ve kamyonlar, pirinç ve bazı tarım ürünleri de dâhil olmak üzere çeşitli ürünlerin ticaretine izin vereceğini” de anlaşma kapsamı olarak sıraladı. Anlaşma ile yüzbinlerce iş yaratılacağını da duyurdu.

Trump, Japonya anlaşmasını duyurdu: 550 milyar dolarlık el sıkışma

ALTIN ÇAĞ VURGUSU

Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba ise anlaşmayla ilgili açıklamasında Tokyo’ya uygulanan otomotiv gümrük vergilerinin yüzde 25’ten yüzde 15’e indirileceğini söyledi. Otomobil ihracatı Japonya ekonomisinin belkemiğini oluşturuyor ve 2024 gümrük verilerine göre toplam ihracatın yüzde 28.3’ünü oluşturuyor.

Shigeru Ishiba X’teki açıklamasında ABD ile ilişkilerde yeni bir döneme girildiğine işaret etti ve “Başkan Donald Trump ile beraber altın çağ inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

PİYASALARDA ANLAŞMA İYİMSERLİĞİ

ABD ile Japonya’nın ticaret konusunda anlaşması, diğer ülkelerle de uzlaşı sağlanabileceği beklentilerini güçlendirdi. Küresel piyasalarda iyimserlik artarken bu durum risk iştahını da yükseltti. ABD’nin en büyük ticaret ortaklarından Japonya ile anlaşması ve diğer bir partneri Çin ile de gelecek hafta uzlaşı temaslarının başlayabileceğine yönelik iyimserlikler piyasalardaki risk algısını azalttı. Özellikle Japon markalar başta olmak üzere otomotiv hisseleri yükselişe geçti, güvenli liman altında hafif düşüş yaşandı.

Haberin Devamı

GÖZLER ABD-ÇİN GÖRÜŞMESİNDE

Öte yandan, ABD yönetiminin başta Çin ve Avrupa Birliği (AB) olmak üzere diğer ticaret ortaklarıyla da anlaşma sağlayabileceğine ilişkin beklentiler arttı. Şimdi gözler gelecek hafta Pekin ve Washington yönetiminin gerçekleştireceği olası görüşmeye çevrildi.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent de gelecek hafta İsveç’in Stockholm kentinde Çinli yetkililerle bir araya geleceklerini belirterek, burada Çin’e yönelik tarife erteleme süresinin uzatılması konusunun görüşülebileceğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!