`Trump`ın vergi kararı garip ve mantıksız`

20.03.2018 - 13:47 | Son Güncelleme :
`Trump`ın vergi kararı garip ve mantıksız` | Ekonomi Haberleri

Avrupa Politikaları Çalışmaları Merkezi Kıdemli Uzmanı Jacques Pelkmans, küresel ticaretin en büyük oyuncularından ABD`nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergisi uygulama kararına ilişkin, "Trump`ın aldığı gümrük vergileri kararı garip ve mantıksız. Üzücü bir durum ama Trump sadece öngörülemez değil, ekonomik anlamda düşünceleri tamamen hatalı ve çarpık. Trump, eğer bu hatalı fikirlerle hareket ederse bütün ekonomik çevreye zarar verir" dedi.

Brüksel'deki önemli düşünce kuruluşlarından vrupa Politikaları Çalışmaları  Merkezi (CEPS) Kıdemli Uzmanı  Pelkmans, ABD Başkanı Donald Trump'ın ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde  25 ve yüzde 10 ilave gümrük vergisi uygulanması kararı hakkında AA muhabirine  değerlendirmelerde bulundu.

Trump'ın gümrük vergisi kararının ABD'de iş dünyası ve Cumhuriyetçi  Parti tarafından karşılık görmediğini belirten Pelkmans, Trump'ın kararının  doğruluğunu önce ABD'de kanıtlaması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Pelkmans, gümrük vergilerinin pek çok ABD müttefikini de  etkileyeceğine dikkati çekerek, "Trump'ın aldığı gümrük vergileri kararı garip ve  mantıksız. Üzücü bir durum ama Trump sadece öngörülemez değil, ekonomik anlamda  düşünceleri tamamen hatalı ve çarpık. Trump, eğer bu hatalı fikirlerle hareket  ederse bütün ekonomik çevreye zarar verir." diye konuştu.

AB'nin tek başına Trump'ın fikrini değiştiremeyeceğini vurgulayan  Pelkmans, AB'nin bu uygulamaya karşılık vermesi ve Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ)   şikayette bulunması gerektiğini dile getirdi.

Pelkmans, AB'nin ABD'yle uzlaşma sağlaması ve bu gümrüklerden muaf  tutulması halinde bile DTÖ'ye gitmesi gerektiğini belirterek, "Trump, DTÖ  sistemini zarara uğratıyor. Buna kesinlikle izin verilmemesi gerekiyor. Ancak bu  Trump gibi bir kişiye karşı işe yarar mı? Bunu tahmin etmesi zor."  değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin ulusal güvenlik bahanesiyle aldığı gümrük kararının yasadışı  olduğunu söyleyen Pelkmans, "Bunlar 18. yüzyıl  uygulamaları ve DTÖ bunu  engellemek üzere kuruldu. Gümrükleri kurallara uygun uygulamanız gerekir." dedi.

"ABD'NİN AVRUPA ARABALARINA İLAVE GÜMRÜK UYGULAMA TEHDİDİ TAMAMEN  ÇILGINCA"

Haberin Devamı

AB ve ABD'nin karşılıklı olarak ticari sınırlamaları ve sorunları  aşmak için Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakereleri yapması gerektiğini  vurgulayan Pelkmans, "1,5 yıl öncesine kadar TTİP müzakerelerinde  önemli  ilerleme sağlanmıştı. DTÖ kurallarına göre bu meseller ticaret anlaşması  müzakereleri aracılığıyla çözülür. Bir durumdan hoşnut değilsen ürünlere gümrük  vergilerini kendi  uygun bulduğun şekilde arttıramazsın.  Böyle bir hakkın yok.  Bu olursa DTÖ anlamını yitirir." değerlendirmesinde bulundu.

Pelkmans, AB tarafının karşılık olarak değişik ABD ürünlerine gümrük  vergisi uygulaması halinde Avrupa arabalarına ilave vergi koymasının DTÖ  kurallarınca mümkün olmadığını dile getirdi.

ABD'nin Avrupa arabalarına ilave gümrük uygulama tehdidinin "tamamen  çılgınca" olduğuna dikkati çeken Pelkmans, "AB'den ithal edilen arabalara ilave  vergi uygulamak ekonomik bir savaş ilanıdır. Bu, DTÖ kural ve ruhuna tamamen  aykırıdır." dedi.

ABD'ye ticaret ve askeri alanlarda adil davranan "gerçek dostlara"  büyük esneklik gösterileceğini açıklayan ABD Başkanı Trump, Kanada ve Meksika'nın  devam eden Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) müzakereleri nedeniyle  şimdilik söz konusu vergilerden muaf tutulacağını bildirmişti. ABD tarafından  muaf tutulacak ülkeler arasına Avustralya da eklenmişti.

ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma ek gümrük vergileri getirileceğini  duyurması üzerine AB, ABD'nin bölgeye yaptığı ihracata karşı önlemler alınacağını  duyurmuştu.

AB, ABD'ye yanıt olarak yüzde 25 gümrük vergisi uygulamayı planladığı  ürün listesi hazırlığına başlamıştı. Bu listede fıstık ezmesi, kot pantolon,  motosiklet, nevresim, ruj, çelik gaz tankı, haddelenmiş çelik, boru, tüp, ızgara,  lavabo, vantilatör, merdiven, yat, barbunya, pirinç, viski, yaban mersini,  portakal suyu, tütün, puro gibi ürünler yer alıyor.

AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ve ABD Ticaret  Bakanı Wilbur Ross, yakın zamanda gümrük vergileri ve diğer ticaret konularını  görüşmek üzere buluşacak.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3647 Değişim: 0,15%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,1334 Değişim: 0,19%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,1782
Açılış: 35,0651
2.324,65 Değişim: 0,18%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.