Trump-Fed kavgası yargı yolunda

Güncelleme Tarihi:

Trump-Fed kavgası yargı yolunda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2025 04:00

Aylardır ABD Merkez Bankası (Fed) yönetimi ve Fed Başkanı Jerome Powell’ı faizleri yeterince hızlı düşürmedikleri gerekçesiyle eleştiren Donald Trump, vites yükseltti.

Haberin Devamı

ABD Başkanı, faiz oranlarını düşürmek için uzun süredir baskı yaptığı Fed ile mücadelesini, Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook’u görevden alma girişimiyle yeni bir boyuta taşımıştı. Cook ise istifa etmeyeceğini ve 2022’den bu yana olduğu gibi Amerikan ekonomisine yardımcı olmak için görevlerini yerine getirmeye devam edeceğini açıkladı.

Trump-Fed kavgası yargı yolunda

Lisa Cook

TRUMP’A DAVA AÇACAK

Lisa Cook’un avukatı Abbe Lowell de yaptığı açıklamada, Trump’ın Cook’u görevden alma girişiminin hiçbir gerçek veya hukuki dayanağa sahip olmadığına dikkat çekti. Bu ‘yasa dışı’ eylemi sorgulayan bir dava açacaklarını da aktaran Lowell, “Başkan Trump’ın, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook’u görevden alma yetkisi yok” diye konuştu. Trump’ın ise “Çok kısa sürede çoğunluğu elde edeceğiz” sözleri, Fed’de kontrolü ele geçirme hedefini gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

‘BAĞIMSIZLIĞA DARBE’ VURGUSU

American Enterprise Institute (AEI) kıdemli uzmanı Steven Kamin, Trump’ın ‘haklı nedenlerle’ görevden alma yetkisinin bulunduğunu ancak bunun tam olarak ne anlama geldiğinin açık olmadığını belirtti. Haklı nedenin genellikle bir suç işlenmesi veya verilen görevlerin yerine getirilmemesi gibi durumlar olabileceğine işaret eden Kamin, “Cook’un durumunun bu tanıma uyup uymadığı belirsiz” diye konuştu. Kamin, iddia edilen mortgage dolandırıcılığının, Fed’e atanmasından önce gerçekleştirildiğini ve Cook’un şu anki faaliyetleriyle ilgisi olmadığını, ayrıca Cook’un suç işlediğine dair Trump yönetiminin iddiaları dışında yasal bir hüküm veya resmi bir belge bulunmadığına dikkati çekti. Bu durumun, Fed’in bağımsızlığına bir başka darbe anlamına geldiğini vurgulayan Kamin, “Cook görevinde kalsa bile Fed üzerindeki siyasi baskı artar” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!