Transit ticarette Singapur modeli

Güncelleme Tarihi:

Transit ticarette Singapur modeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2026 04:00

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulan “Türkiye Yüzyılı: Yatırım İçin Güçlü Merkez” vizyonu kapsamındaki pakete ilişkin detayları paylaştı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen basın toplantısında sunum yapan Şimşek, “Vergi mimarisinde en üst lige çıkmayı hedefliyoruz” dedi.

Şimşek, geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan paketin yapısal reform planının ilk bölümünü oluşturduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

* “İlk destek, transit ticarette sıfır kurumlar vergisi. Şirket İstanbul Finans Merkezi’nde yerleşikse transit ticaret vergisiz olacak. İstanbul Finans Merkezi dışında ise yüzde 95 vergi istisnası uygulanacak. Bu düzenleme Türkiye’nin çerçevesini Singapur, Hong Kong ve Hollanda ile uyumlu hale getiriyor. Rekabetçi ‘transit ticaret’ merkezi oluşturmaya çalışıyoruz.

DAHA FAZLA İHRACAT

* İkinci destek olarak ihracatçılar için kurumlar vergisi oranını düşürmek üzere radikal bir adım attık. Standart kurumlar vergisi oranımız yüzde 25. Normal ihracatçılar bundan sonra bu oranda önemli bir indirimden yararlanacak ve oran yüzde 14’e inecek. Eğer üretici ihracatçıysanız, kurumlar vergisi tek haneye düşecek, bu oran yüzde 9 olacak.

Haberin Devamı

HİZMET İHRACATINA DESTEK VERİLİYOR

* Üçüncü olarak hizmet ihracatında vergi istisnasını yüzde 100’e çıkarıyoruz. Amaç yazılım, video oyunları, sağlık turizmi, eğitim, mühendislik, tasarım, mimarlık ve benzeri yüksek katma değerli hizmet ihracatını desteklemek. Aslında küresel ticarette korumacılığa karşı daha dayanıklı alanda, daha büyük pazar payı elde etmeye çalışıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!