TES’in detayları belli oldu

Güncelleme Tarihi:

TES’in detayları belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2025 04:00

TSB Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine (TES) yönelik çalışmanın detaylarını anlattı. Türkölmez, işveren ve devlet katkısı olacağını, sistemden çıkılamayacağını belirterek, içeriğinde kıdem tazminatının olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez, Orta Vadeli Programda (OVP) yer alan ve 2026’nın ikinci çeyreğinde uygulamaya girmesi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine (TES) yönelik çalışmanın detaylarını anlattı. TES’in, içeriğinde kıdem tazminatının olmadığını, kıdem tazminatı ile TES’in amacının farklı olduğunu belirten Türkölmez, OVP’de de kıdem tazminatı ile ilgili bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Türkölmez, TES’te, işveren katkısı ve devlet katkısı olacağını ve sistemden çıkılamayacağını ifade ederek, “İşveren katkısı ve zorunluluk olmadan TES olmaz. Bu sistemin zorlayıcı olması gerekiyor. O nedenle de olmazsa olmaz iki konumuz var; işveren katkısı olacak ve sistemden çıkış emeklilik döneminde olacak” dedi.

Haberin Devamı

KADEMELİ GEÇİŞ YAPABİLİRİZ

Sistemde ideal işveren katkısının yüzde 3 olduğuna değinen Türkölmez, şunları söyledi: “TES, 25-30 yıllık bir sistem. Bugünden sonra 25-30 yıl hem işverenin yüzde 3, hem çalışanın yüzde 3 katkıda bulunduğu bir TES, amacına ulaşacaktır. Biran evvel de başlamamız gerekiyor. Diğer taraftan zorluklar da var. O zaman birçok ülkede gördüğümüz bir örneği, biz önerimizin içine koyduk. İşveren katkısı kademeli olarak arttırılmak üzere belli bir orandan başlayabilir. Yüzde yarım olabilir ki, tercih etmeyiz ama yeter ki başlayalım. Yüzde 1 ile başlayalım, 2-3 yıl içinde yüzde 3’e gelelim. İkincisi bütün istihdam piyasasını dahil edeceğimiz için Otomatik Katılım Sisteminde yaptığımız uygulamayı burada da yapabiliriz. Kademeli olarak geçeriz. Yani büyük şirketlerle başlayıp küçük şirketlere göre gidebiliriz. Bunu sektör yaptı, başardı, yine yapabiliriz.”

ORTAK MUTABAKAT GEREKİYOR

TES gibi toplumu ilgilendiren, ülkenin geleceğini şekillendirecek uygulamaların siyasetin içinde konuşulmaması gerektiğine de dikkat çeken Türkölmez, “Bu konu, iktidarıyla, muhalefetiyle, sendikalarıyla, emeklilik şirketleriyle siyaset üstü olmalı. Biz toplum için, bireyler için bir şey yapmaya çalışıyoruz. Bunun siyasi tarafı konuşulmadan hep birlikte el sıkışarak, mutabakatının sağlanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!