TCMB enflasyonda geçici artış bekliyor

Güncelleme Tarihi:

TCMB enflasyonda geçici artış bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2025 04:00

MERKEZ Bankası (TCMB), temmuz ayında yapılan vergi zamları nedeniyle aylık enflasyonda geçici bir artış bekliyor. TCMB Para Politikası Kurulu’nun 24 Temmuz’daki toplantısına ilişkin yayımladığı özette, “Öncü veriler, temmuz ayında aylık enflasyonun aya özgü unsurlarla geçici olarak artacağına işaret ediyor” denildi.

Haberin Devamı

Bunda ‘yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamalarının’ etkisinin yanı sıra ‘hizmet sektörüne ilişkin zamana bağlı fiyat belirleme eğiliminin’ etkili olduğunun belirtildiği özette, “Buna karşın, ana eğilimin ılımlı seyredeceği öngörülmektedir” ifadelerine yer verildi ve şöyle denildi: “Mevsimsel etkilerden arındırıldığında aylık enflasyonun temmuz ayında temel mal ve hizmetlerde bir miktar yükselebileceği izlenmektedir.” Raporda öne çıkan diğer noktalar ise şöyle:

MOBİLYA VE OTO ÖNE ÇIKTI 

- “Öncü verilere göre, dayanıklı tüketim mallarında mobilya ve otomobil alt kalemlerindeki fiyat artışları öne çıkarken, diğer alt kalemlerde ılımlı bir seyir gözlenmektedir. 

- Bu dönemde hizmetler sektöründe ise kiraya ek olarak haberleşme ve sağlık hizmetleri gibi zamana bağlı fiyat belirleme eğilimi yüksek kalemlerdeki fiyat gelişmeleri etkili olmaktadır. 

Haberin Devamı

- Temmuz ayında ana gruplar arasında enerji sektörü yüksek fiyat artışı ile dikkat çekmekte, bu gelişmede meskenlere yönelik doğalgaz tarifesinde yapılan düzenleme ile akaryakıt ve tüp gazdaki maktu vergi güncellemesinin etkilerinin belirleyici olacağı öngörülmektedir. 

- Bu dönemde alkollü içecekler ve tütün grubunda da maktu vergi ayarlaması kaynaklı fiyat artışları takip edilmektedir. 

- Öte yandan, temmuzda gıda fiyatlarındaki ılımlı seyrin sürmesi beklenmektedir. İşlenmemiş gıda tarafında taze meyvelerde mevsim ürünlerinde fiyat düşüşleri izlenmekte, işlenmiş gıda enflasyonunun ise ekmek-tahıl grubu öncülüğünde bir miktar yükseleceği öngörülmektedir. 

- Tüm veriler ışığında, öncü veriler temmuz ayında dezenflasyon sürecinin devamına işaret etmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!