Taşıt kredileri yılın en düşük seviyesinde

Güncelleme Tarihi:

Taşıt kredileri yılın en düşük seviyesinde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2024 07:00

Artan faizler ve kredi kullanım koşullarının 2022 yılından bu yana güncellenmemesi nedeniyle krediyle araç almak imkânsız hale geldi.

Haberin Devamı

Son birkaç aydır krediyle sıfır araç alımı neredeyse dururken sadece şirket alımlarında belirli miktarda kredi kullanılabiliyor. GSR2 ve Çinli markalara ilave gümrük tariflerinin uygulanmaya başladığı yani ekonomik sınıftaki sıfır araç fiyatlarının arttığı temmuz ayından sonra ise bireysel taşıt kredileri neredeyse dibi gördü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) geçtiğimiz günlerde açıkladığı verilere göre, ağustos ayında tüketici taşıt kredileri 82.2 milyar TL ile yılın en düşük seviyesine ulaştı. Kredilerdeki keskin düşüş haziran ayı ile birlikte başladı. Haziran ayında 90 milyar TL seviyesinde olan tüketici taşıt kredileri, temmuz ayında 86 milyar TL seviyesine gerilerken ağustos ayında 82.2 milyar TL ile geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 6, bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 7 geriledi.

Haberin Devamı

Taşıt kredileri yılın en düşük seviyesinde

BANKALARDAN GEVŞEME SİNYALİ

Kredilerin düşmesi bankaları da harekete geçirdi. Ekim ayı itibarıyla aylık yaklaşık yüzde 5 olarak uygulanan taşıt kredileri için bankalar, yılın son çeyreğinde gevşeme sinyali verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 3. Çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi’ne göre, 2024 yılının son çeyreği için bankaların beklentisinin, konut kredilerine uygulanan standartların gevşemeye başlayacağı, taşıt kredilerine uygulanan standartlardaki sıkılaşma seyrinin sona ereceği, diğer bireysel kredi türlerine uygulanan standartlardaki sıkılaşma seyrinin ise devam edeceği yönünde olduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!