Tarımsal atıklarla hayatlara renk oldu

Güncelleme Tarihi:

Tarımsal atıklarla hayatlara renk oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2025 04:004dk okuma

TEB ve sosyal tasarım merkezi MILKist’in Hatay’daki buluşması, ‘İyilik hayırseverlerin toprağında yetişir’ sözünün tam karşılığı gibiydi. MILKist’in tarımsal atıklardan elde ettiği boyalar Hatay’daki depremzedelerin hayatını renklendirdi. ‘Toprak ve Sanat’ adındaki projeyle çocuklar, doğal boyaları sanat atölyelerinde kullandılar. Sonra da anneleriyle birlikte finansal okuryazarlık eğitimi aldılar.

Haberin Devamı

Toprağın insanlık için asıl zenginlik kaynağı olduğunu son dönemde gezegenin yaşadığı tablodan çok iyi anladık. Teknoloji insanlığı dönüşü olmayan bir yola sokmuş gibi dursa da asıl yaratıcılık, tekno-toprak çözümlerde gibi görünüyor. Son dönemde bu konuda umut olan çalışmalar daha sık karşıma çıkmaya başladı.

Ne demiş bir Yunan atasözü; ‘Eğer eliniz elmasa değecekse, toprağa düşmek iyidir, iyilik, hayırseverlerin toprağında yetişir.” Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) ‘iyi banka’ anlayışla Hatay’da hayata geçirdiği ‘Toprak ve Sanat’ projesini dinlerken bu sözler yankılandı zihnimde. Toprağın altından geçen bir fayla hayatları değişen binlerce insana dokunmanın en iyi yolu, gücünü topraktan alan bir proje neden olmasın?

Sosyal tasarım merkezi olarak faaliyet gösteren MILKist ile TEB’in ‘Toprak ve Sanat’ projesindeki işbirliği tam da bunu yapmış.

Haberin Devamı

SOĞAN KABUKLARI İYİLİĞE BOYANDI

Projeden bahsetmeden önce size biraz MILKist’i anlatmak istiyorum. 2017’de kurulan bir sürdürülebilir sosyal tasarım merkezi MILKist. Kurucusu müthiş vizyoner bir toprak aşığı Birnur Temel Birtane. Ne yapıyor? Tarımsal her ürünü yeniden kullanmaya odaklanıyor. Tarımsal atıklardan doğal boya elde ediyor. Bu sayede kadın çifitçilere gelir modeli yaratıyor ve Türkiye’nin dört bir yanında hem sürdürülebilirlik hem de yeniden üretmenin önemini anlatıyor.

Tarımsal atıklarla hayatlara renk oldu


Kurduğu model Birleşmiş Milletler tarafından destekleniyor. Birtane, “BM, Milli Eğitim Bakanlığı ve çeşitli STK’larla Türkiye’yi gezdik. 16 şehre gittik. Gittiğimiz bölgelerde sınır ilçeleri olsun, uzak köyler ve mahalleler olsun, küçük ölçekli kadın çiftçileri bulduk. Bu grup iklim felaketi karşısında en yüksek darbeyi alan, en küçük bir ekonomik veya iklimsel sarsıntıda çok ciddi mahsul kaybeden bir grup. Bugün küçük ölçekli kadın çiftçi dediğimiz bizim için aynı zamanda yerel kalkınma demektir. Çiftçilerden nar kabuğu, mor soğan kabuğu gibi tarımsal atıkları alıyoruz. 17 ilden kadın çiftçiye yedi yıldır eğitim veriyoruz. Bu kadınlar tarımsal atıkları alıyorlar. Damlarda kurutuyorlar. Daha sonra eleklerden geçiriyorlar. Bizim buradan gönderdiğimiz makinelerle onları ufalıyor ve toz haline getiriyorlar, boya üretiyorlar. Toz boyaların 2-3 sene raf ömrü olabiliyor” diye özetledi yaptıkları işi. Ama bununla bitmiyor. Yeterince boyaya erişimi olmayan bölgelerdeki çocuklarla da çalışıyorlar.

Haberin Devamı

KADINLARA BOYA ÜRETMEYİ ÖĞRETİYORLAR

Birtane’nin verdiği bilgilere göre tarımsal atıklar çiftçilere ikincil gelir sunuyor. En güzeli Toprak ve Sanat Projesi ile kadın ve çocukları bu boyaları kullanarak hem sanatla buluşturmaları hem de eğitim vermeleri.

Toprak ve Sanat, sekiz haftalık kapsamlı bir proje. Hatay’daki projenin ana sponsorluğunu TEB üstlenmiş durumda. Burada kadın çiftçilerin ve girişimcilerin ekonomiye katılımının güçlendirilmesi hedefleniyor. Kadın çiftçilere ürün atıklarından mürekkep ve boya yapmayı öğretiyorlar. Atıklardan elde edilen doğal mürekkep ve boyaların kadın çiftçiler için ek gelir kaynağı olması hedefleniyor.
Projenin en önemli ayaklarından birini ise TEB tarafından sunulan Finansal Okuryazarlık ve İklim Okuryazarlığı eğitimleri oluşturuyor. TEB, eğitime katılan Hataylı gençlere ve çocuklara tasarruf, kaynakların verimli kullanılması, iklim değişikliği ve buna karşı neler yapılması gerektiği gibi konularda bilgi vererek farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Haftada iki gün çocuklar ve gençler için ziraat ve ziraat farkındalığı atölye çalışmaları da yapılıyor. Proje tamamlandığında, kadın çiftçiler, çocuklar ve gençlerin katılımıyla düzenlenen atölye faaliyetlerinde ortaya çıkan çalışmalar il merkezinde sergilenecek.

Haberin Devamı

‘İYİ BANKA’ ANLAYIŞINI ANLATTI

22 Mayıs Finansal Okuryazarlık Günü’nde Hatay’da ‘Toprak ve Sanat’ projesi kapsamında TEB yöneticileri ve gönüllüleri iklim okuryazarlığı eğitimleri verdi. TEB’in davetiyle Hürriyet olarak yapılanları yerinde izledik. TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “İyi banka” felsefesini anlattı. “Biz sadece bankacılık faaliyetleriyle ekonomiye katkı sağlayan bir banka değiliz. Aynı zamanda ‘iyi banka’ anlayışımızla toplumu daha iyi bir geleceğe taşımak için çalışıyor, ülkemizin sürdürülebilirlik dönüşümünde öncü bir rol üstleniyoruz” diyen Mendi, bu doğrultuda kadınların ekonomiye daha fazla katılmasından toplumun finansal okuryazarlık bilincinin yükseltilmesine kadar geniş bir yelpazede çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Tarımsal atıklarla hayatlara renk oldu


Haberin Devamı

‘KATKILARIMIZI İLERİ TAŞIYORUZ’

Hatay’da depremin arkasından hızla aksiyon alarak müşterilerilere finansal hizmetlerin ulaşmasını sağladıklarını vurgulayan Mendi, şöyle devam etti: “Zor günler yaşayan Hatay’ın sosyal kalkınmasına ve yeniden güçlenmesine yönelik çok sayıda çalışmada yer aldık. Şimdi MILKist ile gerçekleştirdiğimiz Toprak ve Sanat projesiyle bugüne kadarki katkılarımızı daha da ileri taşıyoruz. Proje kapsamında iklim okuryazarlığı ve finansal okuryazarlık içeriklerimizi Hataylı gençlerimiz ve çocuklarımızla buluşturmaktan büyük mutluluk duyuyoruz”.

‘DÖNGÜSEL EKONOMİYİ DESTEKLİYORUZ’

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Hayri Telekoğlu da Hatay’daki proje çalışmalarını yakından izledi. Kadın ve çocuklardan bilgi aldı. MILKist ile birlikte kadın çiftçilerin ve girişimcilerin ekonomiye katılımının güçlendirilmesini hedeflediklerini belirten Telekoğlu, görüşmelerini şu ifadelerle anlattı: “Hatay ve çevresinin ekonomik kalkınmasına ve sürdürülebilirliğe katkı yapan, estetik ve sanatsal bir dokunuşu da bulunan bu projeyi desteklemekten heyecan duyuyoruz. Biz de TEB Aile Akademisi çatısı altında sunduğumuz finansal okuryazarlık ve iklim okuryazarlığı eğitimlerimizi katılımcılarla buluşturuyoruz. Sadece toplumun bilinçlenmesine katkı sağlamakla kalmayacağız, aynı zamanda sürdürülebilir sosyal kalkınmaya da destek olacağız. Çevresel konularda bilinçlenmiş bir neslin geleceğin ekonomisinin inşasında çok önemli katkıları olacağına inanıyoruz.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!