Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2001 00:004dk okuma
Sanayi Ve Ticaret Bakanı Tanrıkulu: -Şeker Kanununu Süresi İçinde Kanunlaştıracağız, Çalışmalarımız Devam Ediyor -Daimi İşçi Meselesi Konusunda, Sendika İle Ortak Bir Çalışma Programı Yaptık. Önümüzdeki Günlerde Neticesini Alacağız -Devlet Bakanı Mirzaoğlu: -Şeker Pancarında Kota, Şeker Yüzdesi Düşük Pancar Üretim Bölgelerinde Uygulanmalı -Şeker Fabrikası, Petlas`Tan Sonra Kırşehir`E Yapılan 2. Büyük Yatırım
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Şeker Kanunu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, yasanın süresi içinde kanunlaştırılacağını bildirdi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Tanrıkulu ile Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, karayolu ile geldikleri Kırşehir`de, Şeker Fabrikası`nın açılışını yaptılar. Açılış töreninde önce halk oyunları ekibi bir gösteri sunarken, saygı duruşunun ardından Mehter Takımı İstiklal Marşı`nı çaldı. Törende konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Tanrıkulu, Türkiye`de çok uzun yıllar şeker fabrikalarıyla ilgili devam eden yatırımların sürümcemede kaldığını, Kırşehir şeker fabrikasının da 1990`da temeli atılmasına karşın, ancak tamamlanabildiğini bildirdi. Fabrikanın makinalarının çürüdüğünü, duvarlarının çatladığını ifade eden Tanrıkulu, hükümete geldikten itibaren 2 parti halinde toplam 8 trilyon 470 milyar liralık bir ödeneği fabrikaya aktardıklarını söyledi. Böylece Kırşehir şeker fabrikasının diğer ödeneklerle birlikte 15 trilyon 470 milyar liraya malolduğunu anlatan Bakan Tanrıkulu, Türkiye`de 64 ilde pancar tarımı yapıldığını hatırlattı.
Pancarda iki temel mesele bulunduğunu, bunlardan birincisinin üreticilere tanınan kota, diğerinin ise işçilere ilişkin kadro meselesi olduğunu kaydeden Tanrıkulu, Türkiye ekonomisinin zorluklardan geçtiği bir dönemde birçok ürüne belli kotalar konulurken, şeker pancarında kotanın cüzi tutulduğunu, bunun için de mücadele verdiklerini ifade etti. Kota konusunda her bir kuruluşun, adeta kapısına yatarak kotanın belli bir seviyede tutulmasını sağladıklarını belirten Tanrıkulu, işçi sorununa gelindiğinde ise SSK`daki boşluğu fırsat bilerek işçilerin 120 tam gün prim ödenmesini sağladıklarını anlattı. Daimi işçi çalıştırılması konusunu da çözmeye çalıştıklarını, bu konudaki çalışmanın devam ettiğini belirten Tanrıkulu, bununla ilgili Maliye Bakanlığı, Başbakanlık ve Hazine Müsteşarlığı ile temaslara devam edeceklerini bildirdi. Tanrıkulu, Biz, sizlerden güç aldığımız sürece o mücadelenin de başarıyla sonuçlanacağına inanıyorum dedi.
ÖZELLEŞTİRME:
Konuşmasında özelleştirme konusuna da değinen Bakan Tanrıkulu, şimdiye kadarki özelleştirmelerde birtakım hatalar yapıldığını, bu konuda daha önceki hataları yapmamak için dikkatli bir şekilde hareket ettiklerini bildirdi. Konuşmasında Şeker Kanunu`na da değinen Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü: Şeker sanayinin kanun çalışması, bu sektör için yıllardır beklenen, adeta 30-40 yıldır kendi içinde çürümeye yüz tutmuş ve yenilenmesi için uzun bir zaman geçmiş olan Şeker Kanunu`nu yenilemek için yaptığımız çalışmadır. Bu kanun için komisyonlardaki girişimlerimiz devam ediyor. Bu adımların da süresi içinde atılarak bunu kanunlaştıracağız. Bakan Tanrıkulu, üreticinin sesi olmaya devam edeceklerini de vurgularken, Kırşehir`de Petlas`tan atılan işçilerin Şeker Fabrikası`na alındığını da hatırlattı. İşçilere daimi kadro verilmesiyle ilgili çalışmanın ise Şeker İş Sendikası ile ortaklaşa bir çalışma programı çerçevesinde yürütüldüğünü de söyleyen Tanrıkulu, İnşallah önümüzdeki günlerde bunun neticesini de alacağız diye konuştu.
DEVLET BAKANI MİRZAOĞLU:
Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu da, Türkiye`de en kaliteli pancarın Kırşehir ve çevresinde yetiştirildiğini, buradaki toprakların şeker açısından en verimli topraklardan oluştuğunu belirterek, burada yetiştirilen pancardaki şeker oranının yüzde 20`ler civarında bulunduğunu bildirdi. Türkiye`nin diğer bölgelerinde şeker oranı yüzde 14 olan şeker pancarı yetiştirilmesine rağmen, o bölgelere fabrika kurulmasını eleştiren Mirzaoğlu, şeker fabrikalarıyla ilgili fizibilite ve etüd çalışmalarının yeniden gözden geçirilmesini istedi. Kırşehir`e şeker fabrikası kurulmasına 1930`larda karar verilmesine rağmen, temelin ancak 60 yıl sonra atıldığını ve bu fabrikayı açmanın 57. hükümete kısmet olduğunu belirten Mirzaoğlu, bunun da 57. hükümetin şekere verdiği önemin göstergesi olduğunu anlattı.
Şeker fabrikasının Petlas`tan sonra Kırşehir`e yapılan 2. büyük yatırım olduğunu kaydeden Mirzaoğlu, Kırşehir`in daha önce kalkınmada öncelikli yöre iken buraya Petlas`ın yapılmasıyla bu kapsamdan çıkarıldığını söyledi. Türkiye`de özelleştirmenin altyapısının tamamlanmadığı bir dönemde Petlas`ın özelleştirildiğini, bunun da Türkiye`yi ve bölge insanını üzüntüye soktuğunu belirten Mirzaoğlu, bu üzüntünün halen devam ettiğini söyledi. Artık Kırşehir`de Petlas`dan işçi atılmasından vazgeçilmesini isteyen Mirzaoğlu, işçi atarak bu sorunun çözümlenemeyeceğini, Petlas`tan atılan 500 işçinin devlet tarafından şeker fabrikalarında çalıştırıldığını vurguladı. Mirzaoğlu, Eğer bu fabrikaları çalıştıramayacaksanız niçin aldınız? Eğer işletemeyecekseniz derhal bu fabrikaları satın diye konuştu. Şekerde uygulanan kotanın şeker pancarı yüzdesi az olan bölgelerde uygulanması gerektiğini de ifade eden Mirzaoğlu, Kırşehir ve çevresinde kotanın yükseltilmesi gerektiğini savundu.
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş Genel Müdürü Yavuz Cabbar da, şeker pancarının sadece tarım değil, petrokimya gibi diğer alanlara da katkısı bulunduğunu, Türkiye`nin dünyada şeker üreten önemli 13 ülke arasında olduğunu kaydetti. Şeker İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çelik de konuşmasında 1990 ve 2000 yıllarında Türkiye`de 26 bin işyeri kapandığını, her işyerinde 10 kişi çalıştığının düşünülmesi halinde işsiz kalan kişi sayısının 260 bini bulduğunu belirtti. Çelik, Kırşehir Şeker Fabrikasına işçi olarak yöre halkından insanların alınmamasını da eleştirdi.
PANKOBİRLİK YÖNETİM KURULU BAŞKANI:
Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk da, 57. hükümetin pancar taban fiyatı konusunda gösterdiği hassasiyetin çiftçiyi memnun ettiğini söyledi. Pankobirlik, şeker işçisi ve sermayedarlar olarak, şeker fabrikalarına talip olduklarını belirten Konuk, bu fabrikaların üretici ve çalışanın yanında yeralmayanlara verilmemesi gerektiğini ifade etti. Konuşmaların ardından, Kırşehir Şeker Fabrikası, Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu tarafından hizmete açıldı.