Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2001 00:00
TÜSİAD üyesi büyük patronların, önce 23 Şubat`ta, son olarak da 19 Mart`ta TÜSİAD platformu dışında kendi aralarında yaptıkları toplantılar, `gerekli görülen` periyodlarda sürecek. Kendi ifadeleriyle, `gerekli olan` periyodlarda yapılacak bu toplantılardan amaçlanan, hükümeti ve programı `yakın izlemeye almak` olarak anlatılıyor.
İlki, 23 Şubat`ta Koç Holding`de yapılan ve kamuoyunda, `Süper Patronlar Toplantısı` adı verilen büyük patronların, önceki gün de Sabancı Center`de bir araya gelmeleri, iş dünyasınca farklı açılardan değerlendirildi. Süper patronların `ittifakla` karar alarak `Türk özel sektörü sisteme sahip çıkıyor` başlığıyla yayınladıkları bildiri, bazı TÜSİAD üyelerince, `Hükümetin eski yanlışları yapmaması ve programa siyaseten tam destek verilmesi için önemli bir uyarıdır` şeklinde değerlendirildi.
Şahenk ile Miras katılmadı
Önceki gün yapılan toplantıya Sakıp Sabancı, Rahmi Koç, Bülent Eczacıbaşı, Aydın Doğan, Ömer Dinçkök, TİSK Başkanı Refik Baydur, İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Mehmet Emin Karamehmet, Ferit Şahenk, TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, Mehmet Ali Yalçındağ, Mustafa Koç, Ömer Sabancı, Ali Sabancı ve Koç Holding Endüstriyel İlişkiler Müdürü Tuğrul Kudatkubilig katılmışlardı. Toplantıya davet edilen TOBB Başkanı Fuat Miras ile Doğuş Grubu`nun patronu Ayhan Şahenk`in ise mazeretleri nedeniyle, orada bulunmadıkları açıklandı.
Büyük patronların kendi aralarında yaptıkları bu özel görüşme, saat 16`da başladı ve 19`da tamamlandı. Toplantıda bulunanlar, ittifakla kamuoyuna bir açıklama yapma kararı aldılar. Bu kararın ardından da, Kemal Derviş`in yürüttüğü ekonomik programa sahip çıkılması anlamında 7 maddelik bir bildiri yayınlandı. `Türk özel sektörü sisteme sahip çıkıyor` başlığıyla yapılan açıklamada, toplantının amacı, `Türk özel sektörünün işbirliği ve koordinasyon arayışlarına yönelik ikinci toplantı olması yanında, ülkemizin içinde bulunduğu fevkalade hassas ekonomik ve sosyal durum da ana başlıklarıyla değerlendirilmiş ve aşağıdaki görüşler ortaya konulmuştur` denildi.
7 maddelik bildirinin en önemli maddesi olan birinci maddede şöyle denildi: `Olağanüstü durumlar, olağanüstü önlemler gerektirir. Bugün, ülkemizin içinde bulunduğu krizden çıkış için mümkün olduğu kadar geniş konsensus ve uygulama için de mümkün olduğu kadar güçlü bir desteğe ihtiyaç olduğu ortadadır.`
TÜSİAD`ı böldü
Bu toplantıları, kendilerinin dışlandığı anlamında algılayan bazı TÜSİAD üyeleri ise, dernekle ilgili yurt içinde ve dışında olumsuz görüşlerin ortaya çıkacağı endişesiyle `Süper Patronları` eleştirdiler.
Genç patronlar arasında yer alan bir üye, bu tür toplantıların, artık TÜSİAD`ın sonunun geldiğine işaret olarak kabul edildiğini belirterek, şöyle konuştu:
`Dernek dışında yapılan bu toplantılar, TÜSİAD açısından olumsuzluklar doğuracaktır. Açıklanan bildirinin metni incelendiğinde, hükümete ve programa destek değil, bir nevi baskı yapıldığı görülmektedir. Belki içerikteki görüşlere katılsak da, TÜSİAD platformu dışına taşan ve devamlılık arzedeceği açıklanan toplantıların sınırlanmasına karşıyız.` Bu TÜSİAD üyesi, derneğin 30 yışını sürdüğünü ve müesseseleşme yolunda önemli adımlar attığını da belirtirken, `Yapılacak bir ankette, Başkan Özilhan`ın da yer aldığı bu toplantılarda, çok büyük bir bölüm üye, negatif görüş bildirecektir. Bizlere sorulmadan derneğin sadece büyük patronlara hizmet eder hale gelmesi, demokrasiye de aykırıdır` dedi.