Sunar’dan 44 maddelik yol haritasına destek

Güncelleme Tarihi:

Sunar’dan 44 maddelik yol haritasına destek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2025 04:00

MISIR nişastası bazlı biyobozunur ham madde alanındaki üreticilerden Sunar Yatırım’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mustafa Nuri Çomu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın plastik kirliliğiyle ilgili yol haritasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

Tek Kullanımlık Plastikler, Deniz Çöpleri ve Mikroplastikler Yol Haritası’; plastik kullanımının azaltılması, geri dönüşüm oranlarının artırılması için kısa, orta ve uzun vadeli 44 eylem planı içeriyor. Bu yol haritasının ülkenin çevresel geleceği açısından önemli bir adım olduğunu söyleyen Çomu, “Sunar NP ile yıllardır yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmaları ve yerli biyobozunur ham madde üretim kapasitemizle ülkemizi tek kullanımlık plastiklerin azaltılması ve biyobozunur ürünlerde liderlik hedefine taşımak için çalışıyoruz” dedi. Çomu, GEKAP düzenlemelerindeki iyileştirmeler, kamu teşvikleri ve piyasa odaklı geçiş stratejileriyle bu vizyonun hep birlikte gerçeğe dönüştürülebileceğini ifade etti. Petrol bazlı plastiklerin ham maddesinin büyük ölçüde ithal edilmesi nedeniyle Türkiye ekonomisine ciddi bir yük getirdiğini vurgulayan Çomu, “Geliştirdiğimiz mısır nişastası bazlı biyobozunur hammadde doğada 3-6 ay gibi kısa sürede çözünüyor, mikroplastik bırakmıyor ve yerli üretim sayesinde ithalat bağımlılığını azaltıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Avrupa’da Fransa, İtalya, İspanya ve Almanya gibi ülkeler, tek kullanımlık plastikleri yasaklayarak veya sınırlandırarak EN 13432 standardına uygun biyobozunur ürünleri yaygınlaştırdı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’de de benzer bir dönüşümün gerçekleşmesi için biyobozunur ürünlerin GEKAP kapsamında ayrı kategoride değerlendirilmesi büyük önem taşıyor.”

BAKMADAN GEÇME!