Stratejik yatırıma ‘özel’ statü

21.04.2022 - 10:24 | Son Güncelleme :
Stratejik yatırıma ‘özel’ statü | Ekonomi Haberleri

Üzerinde uzun zamandan beri çalışılan Endüstri Bölgeleri Yasa Taslağı’nda son aşamaya gelindi. Bayramdan sonra TBMM gündemine taşınacak teklif, bilinen 22 endüstri bölgesinin genişletilebilmesine ve özel stratejik yatırımların bulunduğu alanların endüstri bölgesi olarak tanımlanmasına olanak sağlıyor. Düzenlemeyle, özel sektör de belli şartları taşımak kaydıyla kendi fabrikasında ‘endüstri bölgesi’ olanaklarından yararlanabilecek.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'in haberine göre; büyük ölçekli ve entegre yatırımlar için uygun bir yatırım ortamı sağlayan endüstri bölgelerinin daha işlevsel hale getirilmesi, ülke ekonomisine katma değer sağlayan bir yapıya dönüşmesi ve yaşanan sorunların çözümü için hazırlanan Endüstri Bölgeleri Yasa Taslağı’nda sona gelindi. Söz konusu yasanın bayramdan sonra Meclis gündemine taşınması beklenirken, verilen bilgiye göre yasa ile yatırımcı, alanını genişletebilecek, mülkiyet devri kolaylaştırılacak, hazine arazisi tahsisi hızlandırılacak.

Haberin Devamı

YASA İLE NELER DEĞİŞECEK

Özel sektörün yaptığı stratejik önem taşıyan münferit yatırımlar, endüstri bölgeleri ile aynı olanaklardan yararlanacaklar. Sistem, ‘endüstri bölgesi ve özel endüstri bölgesi’ olmak üzere 2 tür esas alınarak tanımlanacak.

Endüstri bölgelerindeki yatırımcılara ve yönetici şirkete yatırımların belli bir sürede tamamlanması şartıyla mülkiyet devri yapılabilmesine olanak tanınacak. Böylece, endüstri bölgelerinin daha cazip hale gelmesi, yatırımların daha hızlı hayata geçirilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Endüstri bölgelerinde yer alacak yatırımcıların organize sanayi bölgelerinde olduğu gibi ihtiyaçlarını ‘tek durak ofis’ mantığıyla doğrudan endüstri bölgesi yönetimleri aracılığıyla karşılayabilmesi sağlanacak. Bununla daha uygun fiyatla, sürekli enerji temin edebilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

GENİŞLEME TARTIŞMASI

Mevcut endüstri bölgelerinin genişlemesi, kamulaştırma ve ÇED süreci gibi zorunlu kuralların esnetildiği ve bürokrasinin azaltıldığı kaydedildi. Türkiye’nin değişik bölgelerinde bulunan 22 endüstri bölgesinin genişlemesinin bazı bölgelerde ekosistem için sorun yaratması nedeniyle çevrecilerin tepkisini çektiği biliniyor.

Haberin Devamı

Yeni endüstri bölgelerinin oluşturulması kolaylaştırılacak. Endüstri bölgeleri farklı büyüklüklerde olabilecek ve her birinde farklı destek mekanizmaları uygulanabilecek. Endüstri bölgelerinde yatırım yapanların finansmana erişiminde kolaylık sağlanacak. Tahsis edilen arsaların kamu mülkiyetinde olması durumunda, arazinin süresiz irtifak hakkı verilmesi gündeme gelecek. Bu tür tahsisler için teminat gösterme kolaylığı sağlanacak.

2002’DE KURULDULAR

Verilen bilgiye göre, 22 endüstri bölgesi bulunuyor. Endüstri bölgeleri, ekonomiyi uluslararası rekabet edebilir bir yapıya kavuşturmak, teknoloji transferini sağlamak, üretim ve istihdamı artırmak, yabancı sermaye girişini hızlandırmak ve büyük ölçekli yatırımlar yapmak için 2002 yılında çıkartılan yasa ile kurulmaya başladı. Yasa 2019 yılında da revize edildi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.