Güncelleme Tarihi:
Ne zaman emekli olurum? 4A,4B,4C emeklilik yaşı hesaplama robotu aktif iş hayatını sürdüren çalışanlar tarafından araştırılıyor. Belirlenen prim gün sayısını tamamlayan ve diğer gerekli şartları da sağlayan vatandaşlar, emekliliğe hak kazanacak. Emeklilik yaşı sorgulama işlemi SGK'nın hizmete sunduğu hesaplama robotu üzerinden yapılabildiği gibi e-Devlet ekranı aracılığı ile gerçekleştirilebiliyor. Peki ne zaman emeklim olurum? Emeklilik yaşı nasıl, neye göre hesaplanıyor? İşte SGK emeklilik yaşı hesaplama ekranı...
Son dönemde sosyal güvenlik sisteminde revizyon beklentileri artarken, emeklilik yaşında değişiklik yapılması resmi olarak gündeme girdi.
2025 yılı programında emeklilik yaşının “doğuşta beklenen yaşam süresindeki artışa” uyumlu olarak belirleneceği ve otomatik ayarlanacağı belirtildi. Doğuşta beklenen yaşam süresi son sosyal güvenlik revizyonunun yapıldığı 2000’li yıllara göre arttığı için emeklilik yaşının da buna bağlı olarak artması bekleniyor.
Emeklilik yaşı hesaplanırken çalışılan kurum ve ilk çalışmaya başlanılan dönem göz önünde bulundurulur. Ayrıca SGK kapsamında sigorta sistemi 4A, 4B ve 4C olmak üzere üçe ayrılıyor. Bu noktada çalışılan sigorta sistemi de emeklilik yaşı hesaplamasında en önemli etkenlerdendir.
SGK'nın 'Ne Zaman Emekli Olurum' hizmeti emeklilik yaşı ile bilgi edinilmesini sağlıyor.
Bunun için Ne Zaman Emekli Olurum Uygulamasına giriş yapabilmek için sayfada yer alan formu detaylı bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Bu nedenle ilk olarak hizmet dökümü alınmalı ve formdaki bilgiler doldurulmalı.
e-Devlet üzerinden 'Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?' hizmetiyle de emeklilik yaşı sorgulanabiliyor. Hesaplamanın yapılabilmesi için istenen bilgiler doldurulur. Hesaplamalar kullanıcı tarafından girilen veriler üzerinden yapılmaktadır.
Sorgulama yapmak için öncelikle T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapmalı, ardından sistemin sizden istediği bilgileri doğru şekilde yazmalısınız. Tüm bu aşamaları eksiksiz şekilde geçtiğiniz takdirde, emeklilik hakkını elde etmeniz için gereken koşulların neler olduğu karşınıza çıkacak.