Devlete 1.1 milyar
dolar borcu bulunan Sabah Grubu`nu satın almak için oluşturulan konsorsiyum, 500 milyon dolarlık teklifini dün BDDK Başkanı Engin Akçakoca`ya sundu. Teklif kabul edilirse, Sabah Grubu bağımsız ve sağlıklı bir mali yapı ile hayatına devam ederken, devlet de Etibank nedeniyle yüklendiği borcun tahsili konusunda önemli bir adım atmış olacak.
DOĞAN Medya Grubu, el konulan Etibank nedeniyle devlete 1.1 milyar dolar borcubulunan Sabah Grubu`nu 500 milyon dolara satın almak için kurulan konsorsiyum adına teklifini dün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`na (BDDK) verdi.
Aynı zamanda Türk medya tarihinin en büyük ve ‘şeffaf’ teklifi özelliğini de taşıyan bu teklif, dün BDDK`nın İstanbul`daki merkezinde Doğan Medya Grubu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ile Başkan Yardımcıları Ertuğrul Özkök, Soner Gedik ve Barbaros Çağa tarafından BDDK Başkanı Engin Akçakoca`ya sunuldu.
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Doğan Medya Grubu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Özkök, devlete ve Türk halkına 1.1 milyar dolar borcu olan Sabah Grubu için 500 milyon dolarlık tekliflerini verdiklerini belirtti.
Ertuğrul Özkök, ‘‘Biz BDDK`ya teklifimizi verdik, bu teklifi değerlendirme hakkı onlar aittir’’ dedi.
AMAÇ YAŞATMAK
Ertuğrul Özkök bu teklifte önemli olanın devletin 1.1 milyar dolar borcunu tahsil etmesi ve bir medya gurubunun yaşamaya devam etmesi olduğunu vurgulayarak ‘‘Önce biz gazeteciyiz ve bunlar bizim iş alanlarımızdır. Ülkede medyanın çeşitli olması ve çeşitliliğin sürdürülmesi önemlidir, biz o medya grubunun yaşamasını istiyoruz’’ diye konuştu.
Ertuğrul Özkök, teklifi sunduktan sonra yaptığı açıklamada amaçlarının Sabah ve ATV satın almak olmadığını söyleyerek ‘‘Şu an kamuya 1.1 milyar dolar borcun ödenmesine katkıda bulunmak ve sektörde bir yayın organının çalışmasına devam etmesini sağlamak için bu teklifi verdik’’ dedi.
Bu borçların devletin borçları olduğunu ve ekonomik kriz altında ezilen insanların kaynaklarından kesilen paralardan oluştuğunu vurgulayan Ertuğrul Özkök, şöyle konuştu:
‘‘Biz bu teklifi yapıyoruz, teklifi vermek bizden, değerlendirmek BDDK`dan. Devlete ve halka olan borç nasıl ödenecek bunu öğrenmek istiyoruz. Biz Doğan Medya Grubu olarak, teklif verdiğimiz konsorsiyumun içinde küçük bir paya sahibiz. Hatta konsorsiyumun diğer ortaklar isterse payımızı azaltabilir, hatta sıfırlayabiliriz de. Önemli olan bu medya grubunun yaşaması ve borçların ödenmesi için bir formülün bulunasıdır. Devlet ağır cezada yargılanan Sabah Grubu`nun sahiplerinden borçlarını nasıl alacaklarını açıklasın. Bunu sağlarlarsa ne ala, eğer sağlamayamazlarsa kamuoyuna çıkıp biz parayı almayacağız, 1.1 milyar doların üzerine su içeceğiz desinler.’’
DİĞER ORTAKLAR
Sabah Gazetesi ve ATV`ye teklif veren konsorsiyumun diğer ortaklarının BDDK`nın kararına göre isimlerini açıklayacaklarını belirten Ertuğrul Özkök, konsoriyum içinde yer alan şirketlerin halka açık şirketler olduğunu, kesin bir karar çıkmadan isimlerini açıklamak istemediklerini kaydetti. Özkök, ‘‘İş ciddiyete kavuşunca bu konsorsiyumun kimlerden oluştuğunu açıklayacağız’’ dedi.
Türkiye`de medyada tekel durumunun olmadığını sözlerine ekleyen Ertuğrul Özkök, ‘‘Örnek olarak Doğan Grubu`nun televizyon yayıncılığındaki payı yüzde 14-15`i geçmez. Bu basında daha fazladır ama tekelden bahsetmek söz konusu bile değil. Bizim teklifimiz çok şeffaf, BDDK da bu borcun nasıl ödeneceğini şeffaf bir şekilde açıklamalı’’ dedi.
Medyada haksız rekabet yaratılmasın
DOĞAN Medya Grubu Başkan Yardımcısı ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, tekliflerinin şeffaf olduğunu, ancak Etibank`ın 1.1 milyar dolarlık borcunun ödenmesi konusunda verilen diğer ödeme planlarının da aynı ölçüde şeffaf olmasını istedi. Doğan Medya Grubu`nun banka ile ilgisi olmadığını da belirten Özkök şöyle konuştu:
‘‘Doğan Holding`in bir bankası var. O banka da batmamış. Bizim vergilerimizde ne bir gecikme var, ne bir erteleme var. Devlet bizden vergilerini alıyor, çalışanlarımız bizden maaşlarını alıyor. Şirketlerimizi başarılı bir şekilde yönetiyoruz. Ama bizim şimdi karşımızdaki rakiplerimize ‘1.1 milyar doların üzerine sünger çekeceğim` derseniz o zaman haksız rekabet ortaya çıkar. Biz de haklı olarak bize haksızlık etmeyin diyoruz. Sizden birşey istemiyoruz. Devletin, hükümetin kamunun medya kuruluşları ile tamamen ilişkisi kesilsin. O zaman devlete olan borçlar da açık olarak ödensin. Ama biz bunu kamuoyunun önünde ödenmesini istiyoruz’’
Karamehmet, Deniz Baykal ile görüştü
CHP lideri Deniz Baykal, dün Çukurova Holding ve batık Pamukbank`ın patronu Mehmet Emin Karamehmet ile görüştü.
Saat 14.30 civarında CHP Genel Merkezine gelen Karamehmet, yaklaşık yarım saat süreyle Baykal`la özel bir görüşme yaptı. Karamehmet, daha sonra birlikte geldiği Akşam Gazetesi`nin Ankara Temsilci Nuray Başaran ile beraber CHP Genel Merkezinden ayrıldı.
Deniz Baykal 8 Ekim`de, bu gelişmeyi değerlendirirken, Erdoğan`ın Bozüyük`te ‘‘batık banka sahipleri ile yaptığı zirvenin peşini bırakmayacağını’’ söylemişti.
Deniz Baykal, ‘‘Bozüyük zirvesi’’ni seçim kampanyasının ‘‘temel konusu’’ yapacağını da açıklamış ve ‘‘İktidara geldiğimizde Türkiye`ye ve mevduat sahibine büyük zarar veren bankacılık sistemini kimse bulamayacak’’ demişti.
NORMAL GÖRÜŞME OLSAYDI...
CHP Lideri, ‘‘Erdoğan Türkiye`nin bugünkü iflas noktasına sürüklenmesinde önemli rolü bulunan batık banka patronlarının köşklerinde kapalı toplantılar düzenliyor, görüşmeler yapıyor. Eğer normal bir görüşme olsa çıkar ve ‘Konuşmak istediler ben de oturup dinledim` dersin’’ tepkisini göstermişti.
Akçakoca: Biz devlet alacağının peşindeyiz
BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun İstanbul Merkezi`nde yaklaşık 1 saat süren toplantıda, Sabah Grubu için konsorsiyum adına 500 milyon dolarlık teklifi veren Doğan Medya Grubu yöneticileri, Sabah Grubu`nda başına ‘Merkez’ eklentisi getirilerek kurulan yeni şirketlerin, devletten mal kaçırmaya yönelik olduğu endişelerini de dile getirdiler. Bunun üzerine Engin Akçakoca, bu tür girişimlerin hukuken geçerliliği olmadığını belirterek, ‘‘Biz alacağımızın peşindeyiz’’ dedi.
Editoryal bağımsızlık güvencesi
BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca`ya 500 milyon dolarlık teklif verilirken, Doğan Medya Grubu yöneticileri, teklifin kabul edilmesi halinde Sabah Gazetesi ve ATV`nin editoryal bağımsızlığının kesin güvence altına alınacağını da vurguladılar.
Karamehmet Cumhuriyet`e ortaklığı bildirmemiş
DOĞAN Medya Grubu Başkan Yardımcısı ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Çukurova Grubu`nun sahibi Mehmet Emin Karamehmet`in Cumhuriyet Gazetesi`nin yüzde 40 hissesini almasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, ‘‘Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun bu satın almadan haberi yoktu. Bunu bizden öğrendi ve bu konuda araştırma yapacağını kaydetti’’ dedi.