Savunma paketi ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Savunma paketi ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2024 07:00

100 bin lira ve üstü limitli kredi kartlarından yıllık 750 liralık pay alınmasını içeren savunma paketi sürpriz bir şekilde ertelendi. Teklif TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü ancak akşam saatlerinde  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş oturumu kapattığını açıkladı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ise yasa teklifiyle ilgili görüşmelerin ertelendiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Savunma paketi olarak sunulan ve kamuoyunda ses getiren kredi kartlarından kesinti içeren kanun teklifi ertelendi. Paket, 100 bin lira ve üstü limitli kredi kartlarından yıllık 750 liralık savunma sanayi katkı payı alınmasını kapsıyordu. Teklifin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün saat 15.30’da başladı. Geneli üzerinde görüşmeler devam ederken akşam 18.00 civarında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş oturumu kapattığını açıkladı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yasa teklifinin ertelendiğini duyurdu.

ELEŞTRİLERE NEDEN OLMUŞTU

Geçen hafta TBMM’ye sunulan Savunma Sanayi Destekleme Fonu’nu (SSDF) desteklemek için getirilen 12 maddelik yasa teklifinin dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri vardı. Yasa teklifinin özellikle 100 bin lira ve üstü limitli kredi kartı kullanıcılarına getirilen 750 liralık katkı payı kamuoyunda eleştirilere neden olmuştu. Komisyon dün 15.30’da toplandı. Muhalefet milletvekilleri de düzenlemeye yönelik eleştirilerini gündeme getirdi. Yasa teklifinin geneli üzerindeki görüşmeler devam ederken Komisyon Başkanı Mehmet Muş, “Görüşmeler tamamlanmıştır” diyerek oturumu kapattığını açıkladı. Bu arada Komisyon toplantısının olduğu koridora gelen Ak Parti Grup Başkanı Güler soruları yanıtlarken, yasa teklifi görüşmelerinin ertelendiğini belirterek, “İnceleme yapacağız” dedi. Güler şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Zaten Savunma Sanayi Fonu’na bütçemizden gerekli kaynaklar aktarılıyor. Hem bu sene hem de gelecek yıllar için ek kaynak ihtiyacı doğmuştu. Teklifimizi de verdik. Tabi orada yer alan unsurların daha detaylı incelenmesi, itirazlar söz konusu oldu. Vatandaşlarımızın bazı itirazları oldu. Bunları daha detaylı incelemek, varsa farklı manada değerlendirme yapmak üzere teklifimizi biraz daha detaylı incelemeye alacağız.”

Savunma paketi ertelendi

BÜTÇEDEN SONRA İNCELENECEK

Güler, 2025 yılı merkezi yönetim bütçesinin bu hafta Meclis’e sunulacağını da hatırlatarak, “Meclis’te bütçe görüşmelerinden sonra inşallah Plan ve Bütçe Komisyonu, gerek itiraz edilen husus gerekse diğer kalemlerdeki miktarları tekrar değerlendirmek üzere şimdilik görüşmelerimizi tamamlamış olduk. Bütçeden sonraki dönemde size tekrar bilgi veririz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gazetecilerin “Teklif geri mi çekildi yoksa 2025 yılına mı ertelendi?” sorusuna Güler, “Ertelendi diyebiliriz. Çünkü detaylı inceleme yapacağız. Bu arada 2025 yılı bütçemizi göreceğiz ve ihtiyaç duyulacak kalemleri de daha detaylı inceleyerek varsa bu konuda değiştirilecek hususlar geri çekilecek hususlar onları bütçeden sonraki dönemde tekrar değerlendireceğiz” yanıtını verdi.

Bütçenin aralık ayı sonu itibarıyla tamamlanacağına dikkat çeken Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir önerisi olup olmadığı yönündeki soruyu ise, “Sayın Cumhurbaşkanımız da yeniden detaylı titiz bir inceleme yapılması hususunu bize talimatlandırmıştır. Buna da inşallah değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ENFLASYON DÜZENLEMESİ EKLENECEK

Güler, SSDF’ye kaynak sağlayacak teklif içinde yer alan “enflasyon muhasebesi” düzenlemesine yönelik de bilgi verdi. Güler, “Enflasyon muhasebesi düzenlemesinin de Genel Kurul’da diğer muhalefet partileriyle görüşülerek Tüketicileri Koruma Kanunu’na ilişkin yasa teklifine eklenmesi söz konusu olabilir. Bunu diğer partilerle görüşeceğiz, değerlendireceğiz. Ona göre yol alacağız” diye konuştu.

BÜTÇE 17 EKİM’DE SUNULACAK

2025 yılı bütçe teklifi 17 Ekim tarihinde TBMM’ye sunulacak. Bütçe teklifi önce Plan ve Bütçe KOmisyonu ardından da Genel Kurul’da görüşülecek. Bu süreç aralık ayının sonuna kadar devam ediyor. Bütçede bir sonraki yılın gelir ve gider büyüklükleri ele alınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!