Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2001 00:00
Sanayi odalarının başkanları, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirerek, ekonomide 2001 yılının da parlak gözükmediği görüşünü dile getirdiler.
TOBB`a bağlı 9 sanayi odasının başkanı, Ankara Sanayi Odası`nın (ASO) yayın organı Asomedya`ya 2001 yılı ekonomik hedeflerini değerlendirdi. ASO Başkanı Zafer Çağlayan, Türkiye`de enflasyonu besleyen nedenler ortadan kalkmadan bu konuda kalıcı bir çözüm sağlanamayacağını bildirdi. Çağlayan, Enflasyonla mücadelede halktan, bizden destek isteyen hükümetin çuvaldızı bize, ama iğneyi öncelikle kendisine batırması gerekir dedi. Özelleştirme konusunda kamuoyu önünde birbirleriyle tartışan bakanların enflasyonla mücadele programını ciddi biçimde zaafa sürüklediğini ifade eden Çağlayan, özelleştirilecek kurumların başındaki bazı bürokratların özelleştirme karşıtı bazı kuruluşlarla ittifak kurarak özelleştirmelere karşı dava açma girişimlerinin önünün tıkanmasını istedi.
İstanbul Sanayi ODası (İSO) Başkanı Hüsamettin Kavi de 2001`in hüsran yılı olmamasını istedi. Türkiye`nin sanayileşme stratejisinin katılımcı bir anlayışla oluşturulmasını, stratejik rekabet gücü unsurlarının ivedilikle gözden geçirilerek yenilenmesini isteyen Kavi, yabancı sermaye yatırımlarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı. Kavi, Delvet bankacılık başta olmak üzere tüm ekonomik faaliyetlerden derhal çekilmelidir. Mali kesimde yapılacak düzenlemelerle uzun vadeli kredi sistemi teşvik edilmelidir. Bütçe yönetiminde mutlaka verimlilik ve etkinlik sağlanmalıdır dedi.
Ankara Sanayi Odası başkanı Ümit Özgümüş, 2001 yılı için ihtiyatlı iyimserliği sürdürdüklerini belirterek, "2001`de en çok konuşacağımız konu yani proğramın önündeki en büyük problem, devalüasyon yapılmadan, gümrük birliği anlaşmaları gereği ihracatçıya destek vermeden, ihracatın önündeki kur-enflasyon makasından doğan sorunun nasıl açılacağıdır" dedi.
Denizli Sanayi Odası Başkanı Abdülkadir Uslu, 2001 yılında hükümetin mali sektörle uğraşma yanında, ihracatın da önemini farketmesi ve gerçekçi politikalarla ihracatı desteklemesini istediklerini ifade etti.
Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, yılın ilk yarısında pozitif bir büyümenin söz konusu olmadığını belirterek, "Hiçbir olumsuz gelişmenin olmayacağını göz önüne alırsak, ekonomi kendi devinimiyle yıl sonunda yüzde 2`lik bir büyümeyi sağlayabilecektir. Bunun üstü sürpriz olur" dedi.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat koçer, finans dünyasındaki sancıların bitmesi ve Türkiye`nin dışarıya güven vermesi gerektiğini vurguladı. Koçer, "Finans dünyası sağlıklı çalışır ve Türkiye uluslararası piyasalara güven verirse, 2001 yılına sanayi ve üretim açısından biraz daha iyimser bakabiliriz" dedi.
"2001 de kayıp yıl olacak"
Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Çapar, 2001`inde 1999 ve 2000 gibi "kayıp yıl" olacağı görüşünü savunarak, belirlenen ekonomik hedeflerin tutmayacağını söylemenin kehanet olmayacağını ifade etti.
Kocaeli sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, 2001 yılının özellikle yatırımcılar açısından çok parlak gözükmediğini söyledi. Kanbak, "Türkiye`nin ilerki yıllarda güçlü ve dinamik bir ekonomik yapıya sahip olabilmesi için programın başarı ile herhangi bir sapma olmadan devam etmesi gerekmektedir. Bunun için de en önemli etken siyasi destektir" dedi.
Konya Sanayi Odası Başkanı Hasan Anğı, 2001`i sanayici açısından en zor yıllardan biri olmaya ada olarak nitelendirdi. Anğı, "2001 yılı, sanayici açısından umutla başlanan bir yıl değildir. Tahsilatın had safhada güçleştiği, nakit idaresinin üretimin önüne geçtiği bankaların kredilerini çağırdıkları üretimde daralmaların yaşanacağı bir yıla başlamış bulunuyoruz" dedi.