Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2002 08:52
Şahinler Holding, Almanya`da yayın yapan TextilWirtschaft dergisinin dünyanın en büyük 100 tekstil şirketi sıralamasında 24. sıraya yükseldi
Şahinler Holding, Almanya`da yayın yapan TextilWirtschaft dergisinin dünyanın en büyük 100 tekstil şirketi sıralamasında 1.1 milyar
euro cirosuyla 31. sıradan 24. sıraya yükseldi.
Dünyanın en önemli tekstil dergilerinden TextilWirtschaft`ın listesinde, ABD`den Sara Lee Corparation firması 8.6 milyar euro`luk ciroyla ilk sırada, Shaw Industries firması 4.5 milyar euro`luk ciroyla ikinci sırada, Japonya`dan Toray Industries ise 3.8 milyar euro ciroyla üçüncü sırada yer aldı.
Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, derginin dünyadaki bütün tekstil firmalarını taradığını ve ciro artışlarına göre bir sıralama yaptığınıbelirterek, kendilerinin de 2001 yılındaki 1.1 milyar euro ciroyla, tek Türk şirketi olarak 24. sıraya çıktıklarını bildirdi.
Dünyada genelde tekstil sektöründe bir gerileme yaşandığına ve şirketlerin birçoğunun küçüldüğüne dikkati çeken Şahin, böyle bir ortamda Türkiye`deki ekonomik sıkıntılara rağmen cirodaki artışla bu başarıyı yakaladıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıl aynı değerlendirmede 31. sırada yer aldıklarını kaydeden Şahin, Rakamlarımızı krize rağmen artırdık. Bu, sıralamada tırmanmamıza vesile oldu. Bundan sonra da tırmanarak devam edeceğiz dedi. Kemal Şahin, şirketin yaptığı toplam kalite çalışmalarının başarının sürdürülmesinin önemli anahtarlarından biri olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: Biz ilk 100`ün içinde yer alarak hem Avrupa`ya hem dünyaya (Türkiye`de de güçlü bir tekstil sektörü ve büyük bir tekstil şirketi var) mesajını veriyoruz. Bu başarımızla Türkiye`nin de Avrupa`nın bir parçası olduğunu, Avrupalılarla yaşayabileceğimizi ve Avrupa`yı zenginleştirebileceğimizin işaretlerini veriyoruz. Başarı trendimizi sürdürerek birkaç yıl içinde ilk 10`a girmeyi hedefliyoruz.
2003`TE YÜZDE 5 BÜYÜMEYİ HEDEFLİYORUZ
Kemal Şahin, bu yıl ciroda geçen yıla oranla yüzde 10`luk bir artış kaydettiklerini, 2003 yılında yüzde 5`lik bir büyüme hedeflediklerini açıkladı.Yatırımlara devam edeceklerini ve özellikle turizm sektörü ağırlıklı olmak üzere yatırım ağlarını genişleteceklerini dile getiren Şahin, 2003 yılında müşterilerden gelen yoğun talepler doğrultusunda toplam 25 milyon euro`luk yatırım planladıklarını bildirdi. Büyüme stratejileri doğrultusunda personel sayılarında da artışa gideceklerini kaydeden Şahin, bu yıl 12 bine ulaşan çalışan sayısının 2003 yılında 13 bine ulaşacağını söyledi.
ABD`YE İHRACATI HER YIL YÜZDE 30 ARTIRIYORUZ
Şahinler Holding`in en çok ihracat yaptığı ülkenin Almanya olduğunu hatırlatan Şahin, son dönemlerde bütün dünyada olduğu gibi Almanya`da da tekstil sektörünün sıkıntıda olduğunu ifade etti. Dünyanın en büyük pazarı olan Amerika`da hızla büyüdüklerini bildiren Kemal Şahin, Amerika`ya yaptığı ihracatı her yıl yaklaşık yüzde 30 arttıran Şahinler Holding`in bu pazara tek başına en fazla ihracatı yapan firma haline geldiğini söyledi. Şahin, kota sorunu nedeniyle ABD pazarındaki büyük müşterilerini kaybetmemek için Bulgaristan ve Romanya`da fabrika açtıklarını, bu ülkeye yönelik yatırımlarını sürdüreceklerini kaydetti. Kemal Şahin, gelecek yıl üretimlerinin üçte birini ABD`ye ihraç ederek bu ülkenin ihracattaki payını yüzde 31 seviyelerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. (A.A.)