Güncelleme Tarihi:

İRAN’ın Hürmüz Boğazı’nı gemi trafiğine açması, ABD Başkanı Donald Trump’ın da İran’a teşekkür etmesi piyasaları hareketlendirdi. Ateşkes süresi boyunca Hürmüz’ün açık kalacağının açıklanmasının ardından petrol fiyatları sert düştü, altın ve borsa yükseldi. Dün sabah yüzde 0.2’lik oldukça sınırlı düşüşle 94 dolardan seyreden Brent petrolün varil fiyatı, Hürmüz Boğazı’nın açılmasının ardından ilk etapta yüzde 5 düşüş kaydetti. Brent petrol fiyatları, gün içinde yüzde 12’yi aşan düşüş kaydederek 87.6 dolara geriledi. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş küresel enflasyon endişelerini azaltıyor; bu da ‘faiz indirim umutlarını’ yeniden gündeme getiriyor. Altın fiyatları da bu beklentilerle, Hürmüz Boğazı’nın açılışıyla birlikte yükselişe geçti.
Petrolün yanı sıra arz endişelerinin azalması Avrupa doğalgaz fiyatlarını da sert düşürdü. Açıklamaların ardından Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF’de işlem gören mayıs vadeli doğalgaz kontratı, saat 16.19 itibarıyla dünün kapanışına göre yüzde 8.7 düşüşle 38.74 Euro’ya geriledi. Kontratlar, bir önceki günü 42.42 Euro’dan tamamlamıştı.
DOLAR ZAYIFLADI ALTIN GÜÇLENDİ
Dün sabah saatlerinde yüzde 0.1’lik sınırlı artışla 4 bin 794 dolarda seyreden ons altın, karar sonrası 4 bin 889,36 dolara kadar yükseldi. Yurtiçinde gram altın da ons altındaki hareketlilik sonrası Kapalıçarşı’da 7 bin TL’yi aştı. Savaş nedeniyle yükselen dolar endeksi de düşüşe geçti. Hatta Bloomberg dolar endeksi, İran savaşı başladığından bu yana sağladığı tüm kazanımları geri verdi. Euro/dolar 1.1844 ile son 2 ayın en yüksek seviyesine yükseldi.
BORSALARA MORAL
Ortadoğu’daki gerilimin sürmesi ve artan enflasyon endişeleriyle karışık seyreden borsalar ise karar sonra yukarı yönlü ivmelendi.
Karar sonrası Almanya’da DAX endeksinin gün içi yükselişi yüzde 2’yi aşarken; Fransa’da CAC endeksi yüzde 2 yükseliş kaydetti. Avrupa borsalarında önceki gün ise karışık bir seyir öne çıkmıştı. Çünkü Euro Bölgesi’nde mart ayında enflasyonun hızlanması dikkati çekmişti. Bölgede enflasyon yıllık bazda yüzde 2.6, aylık bazda da yüzde 1.3 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti. Enerji tedarikine yönelik endişeler sürerken, enerji fiyatlarındaki oynaklığın enflasyon üzerindeki etkileri de belirginleşmişti. Dünkü karar sonrası Avrupa borsalarının yanı sıra ABD borsaları da pozitif seyretti. ABD’DE Nasdaq 100 vadelilerinde yükseliş yüzde 1’i aştı. Petroldeki düşüş sonrası S&P 500 enerji endeksi ise yüzde 2.7 düşüş kaydetti.
BIST 100’DE TL BAZLI REKOR
Pozitif seyir Türk borsasına da yansıdı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksinin gün içi yükselişi yüzde 2’yi aştı. Dün sabah güne yüzde 0.24 artışla 14 bin 235,63 puandan başlayan endeks, gün içinde 14 bin 601,12 puana kadar yükseldi. Endeks böylece, TL bazlı rekor kırmış oldu. Endeks, günü ise yüzde 2.72 yükselişle 14 bin 588 puandan tamamladı. Borsa İstanbul’da bankacılık endeksinin gün içi yükselişi ise yüzde 5.7’yi aştı. Bunda, enflasyon endişelerinin azalması ve faiz beklentileri etkili oldu.
Bakan Şimşek'ten COP31 mesaisi: 9 kritik öncelik belirlendi