Piyasa Yapıcılığı`na fiili revizyon

Güncelleme Tarihi:

Piyasa Yapıcılığı`na fiili revizyon
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2001 00:00

Devlet İç Borçlanma Senetleri`nin (DİBS) ikincil piyasa işlemlerinde toptancılık anlayışı getirerek likiditeyi artırmayı hedefleyen Piyasa Yapıcılığı (PY) sistemi, fiilen revize edildi.

Hazine Müsteşarlığı, son mali krizle birlikte Piyasa Yapıcısı 19 bankanın yaşadığı likidite sıkıntısı ve sistemde epeydir yaşanmakta olan aksamaları göz önünde bulundurarak, Piyasa Yapıcısı Sözleşmesi`nin işlem yükümlülüklerine ilişkin maddelerini, 1 yıllık sözleşmelerin son bulacağı Nisan sonuna kadar dikkate almamayı planlıyor. Bu süre zarfında, bürokratlarla bankacılardan oluşan alt komiteler sistemin sağlıklı bir yapıya kavuşturulması yolundaki çalışmalarını sürdürecekler. Bugün İstanbul`da yapılacak PY Danışma Kurulu toplantısında da, sorunların gözden geçirilmesi bekleniyor.


Finansal Forum`a bilgi veren bürokratlara göre, mali kriz öncesinde başlayan sıkıntılar dolayısıyla, bankalar sözleşme yükümlülüklerine uyumda zorluk çektiler. Kriz öncesinde de sistemin gözden geçirilmesi düşünülürken, krizin patlamasıyla bu çalışmalar zorunlu olarak ertelendi. 12 Ocak`ta Hazine ile bankalar arasında yapılan toplantıda alt komiteler oluşturularak, çözüm önerileri oluşturulması amaçlandı. Bu çalışmalar PY sözleşmelerinin yürürlükte kalacağı nisan sonundan önce tamamlanacak. Ancak, sözleşmelerdeki işlem yükümlülüklerinin yerine getirelemediğini gören Hazine, bu tarihe kadar ilgili sözleşme maddelerini gözardı etmeye karar verdi. Bu uygulamanın ocak sonuna kadar olan ilk etabı da bankalara yakın geçmişte duyuruldu. Nisan sonuna kadar hem bankacılık sisteminin rayına oturması, hem de PY sistemine çeki düzen verilmesi bekleniyor.


Hazine`nin geçen mayıs başında uygulamaya koyduğu PY sisteminde 19 Piyasa Yapıcısı banka ile yaptığı 1 yıllık sözleşme uyarınca, piyasa yapıcısı sözleşmeyi takip eden her üç aylık dönemde birincil piyasada Hazine tarafından ihale yoluyla ihraç edilen DİBS`lerin net tutar olarak en az yüzde 2`sini almakla yükümlüydü. Ayrıca, ikincil piyasalardaki DİBS kesin alım - satım işlem hacminin, her üç aylık dönemde toplam ikincil piyasa kesin alım - satım işlem hacminin yüzde 2`sinin altına düşmemesi gerekiyordu. Bunun yanı sıra, piyasa yapıcı, bir gün içinde herhangi bir ölçüt senet için zorunlu kotasyonları üzerinden, senedin toplam net ihraç tutarının en az yüzde 2`si kadar bir tutarda net alıcı veya satıcı olduğu takdirde o günün sonuna kadar söz konusu DİBS için kotasyon verme yükümlülüğünde olmuyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!