Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2001 00:00
İstikrar programının en önemli ayaklarından birisi olan özelleştirmede 2001 yılı hedefi 6-7 milyar
dolar olarak belirlendi. Türk Telekom ve THY gibi iki dev kuruluşun özelleştirmesi ile yıla başlanacak. Petkim, TÜPRAŞ, Eti Holding gibi özelleştirmeler de bu yıl içinde gerçekleştirilecek. Ayrıca, ÖİB dışındaki özelleştirmelerden enerjideki işletme hakkı devirlerinin 31 Mart`a kadar tamamlanması planlanıyor.
2000 yılındaki özelleştirme hedefini yakalayamayan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 2001 yılına iddialı giriyor. 2000 yılında özelleştirmelerden 3 milyar 100 milyon dolar gelir bekleyen ancak POAŞ`ın parasının peşin alınmasına rağmen sadece 2 milyar 700 milyon dolar gelir elde eden ÖİB, 2001 yılında THY ve Türk Telekom`un özelleştirmeleri başta olmak üzere büyük kuruluşların satışına imza atarak, 6-7 milyar dolar gelir bekliyor.
2001 yılında OİB tarafından THY, Türk Telekom, 2000 yılında bir kısmı halka arz edilen TÜPRAŞ`ın kalan bölümleri, Eti Holding, petkim gibi kuruluşların yanı sıra SEKA, Ataköy Marina, Ataköy Otelcilik, Ataköy turizm, Sümer Holding`e bağlanank uruluşlar ile bir türlü özelleştirmesi tamamlanamayan gübre fabrikalarının özelleştirilmesi de hedefleniyor.
2000 gelirleri
2000 yılında POAŞ`ın yüzde 51 hissesinin satışı, Deniz nakliyat, Ankara ve Güven Sigorta, TÜSTAŞ, ETÜDAŞ, Asil Çelik ve Toros Gübre ile blok satış yöntemiyle özelleştirilen kuruluşlardan 1 milyar 336 milyon dolarlık tahsilat yapıldı. Sümer Holding, TZD, Turban, ORÜS, EBK ve SEKA`ya bağlı tesis ve varlıkların satışından ise 28 milyon 958 bin dolarlık tahsilat yapılırken, TÜPRAŞ`ın yurtiçi ve yurtdışında halka arzında 1 milyar 90 milyon dolarlık gelir elde edildi. Bunun dışında 2000 yılında yapılan bedelli devir işlemlerinden 7 milyon 77 bin dolarlık gelir elde edildi. ÖİB, 2001 yılında gerek taksite bağlanan özelleştirmelerle gerekse yeni özelleştirmelerle tahsilat ve satış utarını artırmayı hedefliyor. (DÜNYA)