Osmanlı Bankası müze olarak yaşayacak

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı Bankası müze olarak yaşayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2002 14:01

Garanti Bankası ile birleşen OsmanlıBankası, müze olarak yaşayacak.

Garanti Bankası`nın Bankalar Caddesi`ndeki tarihi Karaköy binasında kurduğu Osmanlı Bankası Müzesi, 19 Aralık Perşembe günü halkın ziyaretine açılacak.

Dünyanın sayılı finans tarihi müzeleri arasında yerini alacak olanmüze, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ve Prof. Dr. Edhem Eldem`in katıldığı bir basın toplantısıyla tanıtıldı.

Ergun Özen, Osmanlı Bankası`yla birleşme sürecinde verdikleri Osmanlı Bankası`nın tarihsel mirasına sahip çıkma sözünü yerine getirmekten gurur duyduklarını belirterek, şöyle dedi:

Garanti-Osmanlı Bankası birleşmesini 16 Aralık 2001`de tamamladık. Aradan tam bir yıl geçti. Bu süreçte Osmanlı Bankası Arşivve Araştırma Merkezi`nin etkinlik alanını genişlettik. Osmanlı BankasıArşivleri`ni bilimin hizmetine sunmak amacıyla Boğaziçi Üniversitesi ile yapacağımız işbirliğini resmileştirdik. Şimdi de Osmanlı Bankası Müzesi`ni 9 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirdik.

Özen, söz verdikleri gibi Osmanlı Bankası`ndan devraldıkları tüm değerleri toplumla paylaşmaya devam edeceklerini kaydetti. Dünyada birkaç büyük bankada Osmanlı Bankası Müzesi`nde yer alan arşive benzer arşiv bulunduğuna dikkati çeken Özen, kendilerinin ileriye yönelik böyle bir kayıt bırakıp bırakmadıkları sorusu üzerine,Tabii ki bırakıyoruz. Ancak ufak tefek şeyler dedi.

Ergun Özen, Müzenin bir bankacı olarak sizde bıraktığı duygu ve düşünce nedir sorusunu da, Birleşmede Osmanlı Bankası`nın tarihi, mirası ve arşivini koruyacağımıza, ileriye yansıtacağımıza söz vermiştik. Sözümüzü yerine getirdiğimiz için gurur duyuyorum. Bu arşivi her bankacının gezip çok güzel dersler çıkaracağına inanıyorum diye yanıtladı.

6 BİN PERSONEL DOSYASI MEVCUT

Müzenin kuruluş çalışmalarını, Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi`nin desteğiyle mimar Prof. Dr. İhsan Bilgin ve tasarımcı Bülent Erkmen ile birlikte yürüten tarihbilimci Prof. Dr. Edhem Eldem ise Osmanlı Bankası arşivlerinin hip olduğu bilgi zenginliğinin, müzenin sınırlarını aştığına dikkat çekti. Arşivlerin geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet döneminin toplumsal dinamiklerini yansıttığını belirten Eldem, müzenin toplantı ve sergi gibi etkinliklerle yaşayan bir kuruluş haline geleceğini belirtti. Müzenin kuruluşunda bankanın tarihini yansıtan kronolojik ve bankanın içinde bulunduğu ortamı yansıtan tematik eksen paralelinde hareket ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Eldem, bankanın yaşadığı evrelerin ve müşteri profilinin o dönemin siyasi ve iktisadi dönemine tanıklık edebilecek nitelikte olduğunu söyledi. Prof. Dr. Eldem, müzede anlam açısından kendisini en çok etkileyenbölümün 1890 ile 1930 yılları arasında müzede çalışan personele ait sicil bilgilerinin yer aldığı personel dosyaları olduğunu kaydetti. Personel dosyalarından o dönemin orta modern kesiminin özelliklerihakkında bilgi edinilebildiğini anlatan Prof. Dr. Eldem, Hepsinde çok dillilik var.1900`lü yıllarda yaşayanlar ortalama olarak Osmanlıca, Türkçe, Rumca ve Fransızca biliyor, eğer Müslümansa da Osmanlıca ve Fransızca yazabiliyorlar dedi.

İLK MÜSLÜMAN KADIN 1921`DE GİRDİ

Personel dosyasında yer alan 6 bin kişiden 250`sinin kadın olduğunu belirten Prof. Dr. Eldem, bankaya ilk kadın personelin 1911`de, ilk müslüman kadının ise 1921`de girdiğini ve bu tarihten sonra kadın çalışan sayısının hızla arttığını, kendisinin incelediği 1930 yılına kadar ise hiç kadın yönetici çalışmadığını kaydetti. Prof. Dr. Eldem, Osmanlı Bankası`nın en önemli özelliklerinden birinin çok kimliklilik olduğunu da sözlerine ekledi. (A.A.)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!