Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2002 17:283dk okuma
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı, Türkiye`nin, borç risklerini azaltmak için enflasyonu ve faiz hadlerini aşağı çekmesi gerektiğini bildirdi
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Türkiye`nin, borç risklerini azaltmak için enflasyonu ve faiz hadlerini aşağı çekmesi gerektiğini bildirdi.
OECD`nin dünya ekonomisiyle ilgili 6 aylık raporunda, yeni hükümetin ekonomik reformları sürdürmesi ve sağlanan piyasa güveninin korunması durumunda, reel faizlerin ve enflasyonun 2004 yılında yüzde 10`lara gerileyebileceği tahminine yer verildi.
Raporda, Türkiye`nin içinde bulunduğu bölgede uluslararası gerginliklerin şiddetlenmesinin, Türkiye ekonomisi ve piyasalarını doğrudan etkileyen bir risk faktörü olduğu vurgulanırken, Irak`a karşıolası bir ABD müdahalesinin Türkiye`nin ekonomik büyümesini olumsuz etkileyebileceği kaydedildi.
Raporda, reel faiz hadlerinin yüksek kalmaya devam etmesinin borcun çevrilebilirlik kriterinin tutturulmasını güçleştirdiği kaydedilerek, borç riskiyle karşı karşıya kalınmak istenmiyorsa reel faizlerin ve enflasyonun azaltılması gerektiği ifade edildi.
Raporda,
döviz cinsinden ya da dövize endeksli kamu borçlarının fazla olmasının da Türkiye`nin borç yükünün, döviz kuru dalgalanmalarına karşı duyarlı olmasına neden olduğu kaydedildi.
OECD raporunda, Türkiye ekonomisinin gelecek yıl ve 2004 yılında yüzde 3.5 ile yüzde 4.5 arasında büyüme göstermesinin beklendiği bildirildi. OECD`nin, aynı yıllar için enflasyon tahmini ise sırasıyla yüzde 26 ve yüzde 10 oldu.
DÜNYA EKONOMİSİNDE BEKLENEN TOPARLANMA GELECEK YILA SARKABİLİREkonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) dünya ekonomisindeki beklenen toparlanmanın gelecek yıla sarkabileceğini bildirdi.
OECD`nin bugün yayımlanan 6 aylık ekonomik raporunda, menkul kıymet piyasalarındaki kan kaybının ve iş dünyasına güvendeki zayıflığın sonucunda ekonomik toparlanmanın beklenen çap ve hızda gerçekleşmediği belirtildi.
"Küresel toparlanmanın yavaş ve düzensiz" olduğu vurgulanan raporda, bununla birlikte dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 1.5, gelecek yıl yüzde 2.2 ve 2003 yılında yüzde 3.0 büyüme göstermesinin beklendiği ifade edildi.
Dünya ekonomisindeki toparlanmanın büyük ölçüde ABD ekonomisinin performansına bağlı olduğu kaydedilen raporda, ABD ekonomisinin bu yılyüzde 2.3, gelecek yıl yüzde 2.6 ve 2004 yılında yüzde 3.6 büyüyeceği tahmin edildi. OECD, Japon ekonomisindeki durgunluğun ise devam edeceği görüşünde.
Raporda Japon ekonomisinin bu yıl yüzde 0.7 küçüleceğini, buna karşılık gelecek yıl yüzde 0.8, 2004 yılında da yüzde 0.9`luk mütevazi büyüme göstereceği tahmini yapıldı. OECD`nin
euro kuşağı için yaptığı büyüme tahminleri ise bu yıl için yüzde 0.8, gelecek yıl için yüzde 1.8, 2004 yılı için de yüzde 2.7 oldu.
Raporda, geçen baharda gözlenen ekonomik canlanmanın devam etmediği kaydedilerek, dünya ekonomisinin canlanması için başta euro kuşağı olmak üzere, önde gelen ekonomilerde merkez bankalarının faiz hadlerini düşürmesi gerektiği ifade edildi.
BORSA UYARISI Özellikle ABD`de patlak veren şirket skandallarının iş dünyasına duyulan güveni sarstığı belirtilen raporda, şirketlerin beklenen karlılıklarının yükselmeye başladığı ancak sarsılan güvenin yeniden sağlanmasının ve buna bağlı olarak tüketici harcamalarının artmasının zaman alacağı görüşüne yer verildi. Dünya borsalarında hisse senetlerinin değerinin azalmasının tüketici harcamalarını olumsuz etkilediği hatırlatan raporda, son zamanlarda belli bir toparlanma görülmesine rağmen borsalardaki düşüşün devam edebileceği uyarısı yapıldı. (A.A.)