Güncelleme Tarihi:

Piyasaların merakla beklediği ocak ayı enflasyonu dün açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri, ocakta aylık enflasyon hızlanırken, yıllık enflasyonun sınırlı da olsa gerilediğine işaret etti. Buna göre Aralık 2025’te yüzde 0.89 olan aylık enflasyon, Ocak 2026’da yüzde 4.84’e yükseldi. Aralıkta yüzde 30.89 olan yıllık enflasyon ise ocakta yüzde 30.65’e geriledi. Ocakta aylık bazda en yüksek artış sağlık harcamalarında görülürken; yıllık bazda ise fiyat artışlarının başını eğitim çekti. İşte, TÜİK’in açıkladığı verilerle yılın ilk ayındaki enflasyonun detayları:
OCAKTA EN ÇOK ARTIŞ SAĞLIKTA
* Ocakta bir önceki aya göre ana harcama grupları içinde en yüksek artış, yüzde 14.85 ile sağlıkta yaşandı. Bunu yüzde 10.82 ile sigorta ve finansal hizmetler, yüzde 6.59 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip etti.
* En yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunu gıda ve alkolsüz içecekler, ulaştırma ve konut oluşturuyor. Ulaştırmadaki aylık artış oranı yüzde 5.29, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda ise aylık artış yüzde 4.43 olarak kaydedildi.
* Giyim ve ayakkabı kategorisinin ise ocakta bir önceki aya kıyasla yüzde 4.66 gerilemesi dikkat çekti. Bu kategori yıllık bazda ise yüzde 7.07 ile sınırlı artış kaydetti.
EĞİTİME BİR YILDA YÜZDE 64.7 ZAM
* Yıllık bazda en yüksek artış ise yüzde 64.70 ile eğitimde görüldü.
* Eğitimdeki artışı yüzde 45.36 ile konut, yüzde 33.31 ile lokanta ve konaklama, yüzde 31.69 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 31.45 ile de alkollü içecekler ve tütün izledi.
* Ulaştırmadaki yıllık artış ocakta yüzde 29.39, sağlıkta yüzde 21.63 oldu.
HAVAYOLLARI ZAM ŞAMPİYONU
* TÜİK verileri ayrıca, tüketici fiyatları bazında ocakta en yüksek fiyat artışının yüzde 57.08 ile havayolu ile yurtdışı yolcu taşımacılığı ürününde gerçekleştiğini ortaya koydu.
* İkinci sırada yüzde 51.58 ile ‘meyvesi yenen sebzeler, taze veya soğutulmuş (domates, biber, salatalık, kabak vb.)’ , üçüncü sırada ise yüzde 33.09 ile ‘yeşil baklagil sebzeleri, taze veya soğutulmuş’ kategorileri geldi.
* Ocakta fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler, yüzde 32.29 ile ayaktan tedavi edici ve rehabilite edici hizmetler, yüzde 30.87 ile havale ücretleri, yüzde 26.98 ile hava yolu ile yurt içi yolcu taşımacılığı ve yüzde 25.25 ile geçiş ücretleri yer aldı.
* Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 7.64 ile kadın ve kız çocuk giysilerinde gerçekleşti.
SEPET GÜNCELLENDİ
Ocak ayı enflasyonu ile birlikte TÜİK, enflasyon sepetini de güncelledi. “2025” TÜFE için yeni baz yılı (temel yıl) olarak belirlendi. Güncellemeye göre bu yıl sepete simit (fırın, market ve benzeri yerlerde satılan), yöresel peynirler, hazır pizzalar, hazır börekler, okul forması, bebek elbisesi, termos ve otomobil ekspertiz ücreti gibi 38 madde eklendi. Kakao, yufka, kravat, gazeteler ve tıraş malzemeleri gibi 30 ürün ise sepetten çıkarıldı. TÜİK ağırlıklarda da değişikliğe gitti. Gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı yüzde 24.96’dan yüzde 24.44’e; konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtların ağırlığı yüzde 15.21’den yüzde 11.40’a gerilerken, ulaştırmanın ağırlığı 15.34’ten 16.62’ye yükseldi.
‘OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI ETKİLEDİ’
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ocak ayı enflasyonunda gıda fiyatları ile dönemsel unsurların belirleyici olduğunu; ancak bu etkilerin enflasyonun ana eğilimindeki etkisinin sınırlı kalmasını beklediklerini söyledi. Yıllık hizmet enflasyonundaki düşüşün ise 21 aydır aralıksız devam ettiğini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu: “Yıllık kira enflasyonu yıllıkta 44 puan azaldı. Ocak ayına özgü faktörlerin, enflasyonun ana eğilimi üzerindeki etkisinin sınırlı kalmasını öngörüyoruz. Arz yönlü adımlarla desteklenen dezenflasyon politikalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Böylece enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve fiyatlama davranışlarındaki katılıkların azalmasını bekliyoruz.”
‘ARZ YÖNLÜ POLİTİKALAR ENFLASYONU DÜŞÜRECEK’
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2026 Ocak’ta aylık enflasyonun hızlanmasında ücret ve fiyat güncellemeleri, olumsuz mevsim koşullarının etkili olduğuna işaret etti. “Ocak ayı enflasyonunda gıda ve hizmet kalemleri ön plana çıkarken, özellikle dönemsel arz koşullarına bağlı olarak yükselen taze sebze ve meyve fiyatları gıda fiyatlarındaki artışta önemli rol oynamıştır” diyen Yılmaz, temel mal enflasyonunun ise aylık bazda ılımlı seyrini sürdürdüğüne ve yıllık yüzde 17.45 seviyesine gerilediğine dikkat çekti. Dönemsel gelişmelerin enflasyon üzerinde kısa süreli olumlu veya olumsuz etki yapabilme potansiyeline sahip olsa da uygulanan ekonomi programının rotasının ‘tek haneli enflasyon’ olduğunu söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti: “Talepte dengelenme, fiyatlama davranışlarında normalleşme ve beklentilerde iyileşmenin yanı sıra gıda, sosyal konut, lojistik, enerji ve beşeri sermayeye yönelik arz yönlü politikalarımızla enflasyondaki düşüşü desteklemeye devam edeceğiz”.
KİRAYA ZAM BELLİ OLDU
Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla kiraya zam oranı belli oldu. Bu ay sözleşmesi yenilenen konut ve işyeri kiracılarına TÜFE 12 ay ortalamasına göre en çok yüzde 33.98 oranında zam yapılacak. Mülk sahibi isterse daha düşük bir oran da belirleyebilir. Ancak aksi bir mahkeme kararı olmadan üzerine çıkamaz.