Milyonlarca kişi yeni oranları bekliyor

08.12.2021 - 10:29 | Son Güncelleme :
Milyonlarca kişi yeni oranları bekliyor | Ekonomi Haberleri

Milyonlarca çalışanın 2022’de alacağı zamlar bu ay belirlenecek. Kamu işçileriyle yapılan protokole göre, ocakta kamu işçilerinin ücretlerine yüzde 5 zam yapılacak ve yüzde 5 enflasyon farkı eklenecek. Asgari ücrette Türk-İş en az yüzde 36 zam talep etti. Memur ve memur emeklilerinin ocak ayında alacağı zam aralık ayı itibarıyla yüzde 5+7.45 düzeyinde bulunuyor. Bu rakama aralık enflasyonu eklenecek.

Hürriyet gazetesinin haberine göre; çalışan, emekli, memur ve işçi için kritik aya girildi. Milyonlarca kişinin alacağı maaş zamları bu ay belli olacak. Önceki gün kamu çalışanları için ek protokol ile enflasyon üzerine artış sağlanacağı müjdesi verilirken, diğer kesimler de gelecek benzer müjdeli haberlere kilitlendi.

1 Aralık itibarıyla görüşmeleri başlayan ve toplam 6 milyon çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde sona yaklaşıldı. Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak toplantıların hızla tamamlanması ve aralık ayının ilk yarısında asgari ücretin belirlenmesi benimsenmişti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçileri temsilen Türk-İş heyeti, işverenleri temsilen TİSK heyeti ve kamuyu temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden oluşuyor. Komisyonda kararlar oy çokluğuyla alınıyor. Çalışanları temsilen toplantılara katılan Türk-İş, yeniden değerleme oranı olan yüzde 36.2’nin altında bir zamla masaya gelinmemesini isterken, işverenleri temsilen eden TİSK ise “Dönemin koşulları dikkate alınarak, çalışanı da üreteni de koruyacak dengeli bir asgari ücret belirlenmesi çağrısında bulunuyoruz” görüşünü dile getiriyor. TİSK ayrıca 75 TL olarak uygulanan asgari ücret desteğinin arttırılarak sürdürülmesini talep ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise görüşmelere başlamadan önce, bir anketle kamuoyunun nabzını tuttu.

Haberin Devamı

ANKET YAPILDI

Ankette işverenlerin yüzde 34’ü asgari ücretle ilgili soruya “3 bin 501 ile 3 bin 750 TL arasında” cevabını verirken, yüzde 19.3’ü ise “3 bin 251 TL ile 3 bin 500 TL arasında olmalı”, yüzde 13.7’si ise “3 bin 751 TL ile 4 bin TL arasında olmalı” yanıtını verdi. Çalışanlarda ise “Yeni dönem asgari ücret ne olmalı?” sorusuna yüzde 37.3 oranında “3 bin 750 ile 4 bin TL arası” yanıtı verildi. “4 bin ile 4 bin 500 TL arasında olmalı” diyenlerin oranı yüzde 13, “4 bin 500 TL üzerinde olmalı” diyenlerin oranı ise yüzde 21.8 oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise önceki gün yaptığı açıklamada, “Biz kesinlikle işçimizi zora sokmayacağız, asgari ücret noktasında en uygun olanı masaya yatırarak nihai kararımızı vereceğiz. Bununla birlikte de temenni ediyorum ki işçi kesiminin memnuniyeti değil, işverenin de bu kararla mutlu olması lazım. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat, büyüme... Bizim burada hem işçinin emeğine, işverenin de bu noktada yatırım gücüne ihtiyacımız var” diye konuştu.

Haberin Devamı

EK PROTOKOL YAPILACAK

Memur ve memur emeklileri için de ağustos ayında, Memur-Sen’le bir toplu sözleşme imzalanmıştı. Bu sözleşmeye göre 2022 yılı itibarıyla ocak ayında yüzde 5 oranında zam alınacak. Buna enflasyon farkı da eklenecek. Bu da kasım ayı rakamlarına göre yüzde 7.47 olurken, aralık ayıyla birlikte bu rakamın biraz daha yukarıda olması bekleniyor. Memur emeklilerine de aynı oranda zam yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Memur-Sen, kur artışlı dalgalanma nedeniyle ilave zammı da müzakere edecek. Ocak ayına kadar bu zam oranının belirlenmesi bekleniyor. Memur-Sen’in masada gündeme getireceği talepleri arasında “kamu görevlilerinin gelir vergisi oranının yüzde 15’te sabitlenmesi, gelir vergisi matrahlarının yükseltilmesi ve kayıpları telafi edecek ilave ödeme yapılması” da bulunuyor.

KASIM ORANI YÜZDE 10.4

İŞÇİ emeklilerine ise kasım ayı enflasyonuna göre yüzde 10.4 oranında zam yapılacak. Bu rakama aralık ayı enflasyonu da eklenecek. Şu ana kadar işçi emeklilerinin zamlarıyla ilgili yeni bir çalışma gündeme gelmedi. Yaklaşık 700 bin kamu işçisi ise Türk-İş’le hükümet arasında imzalanan toplu sözleşmeye göre, ocak ayında yüzde 5 zam alacak. Bu rakama enflasyon farkı da eklenecek. O da şu an itibarıyla yüzde 10.4’e denk geliyor.

Haberin Devamı

KAMU İŞÇİLERİNE DE DÜZENLEME GELİYOR

ASGARİ Ücret Tespit Komisyonu toplantısında konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, memurlar için yapılan ek protokol benzeri düzenlemenin kamu işçileri için de geleceğini söyledi. Atalay, “Dün akşam Memur-Sen başkanının, bakanımızın açıkladığı bir rakam var. Bakan Bey’e de ifade ettim; ‘Düzenleme ne?’ Ben Bakan Bey’in ifadesinin kamuoyunun anladığı gibi olduğunu düşünmüyorum. Enflasyonun üzerinde ne varsa; kümülatif onu tamamlamayı düşünüyorlar. Zannediyorum aynısını işçiye de yapacaklar. İşçiyi bunun dışında tutmaları mümkün değil” diye konuştu. Atalay, asgari ücrette uzlaşı sağlamak istediklerini vurgularken, “Ama bizim beklentimizin altında kalacak bir rakam olursa biz buna katılmayacağımızı; Bakan beye rakamı da söyledim. Bundan evvelki maliye bakanı da biliyor. Zannediyorum onlar benim bu ifadelerimi, arkadaşlarımızın ifadelerini sayın cumhurbaşkanımıza ilettiler. Cumhurbaşkanı da biliyor. Arzumuz bir an evvel önümüze bir rakam gelsin de kamuoyunu fazla meşgul etmenin bir anlamı yok, bağlayalım” diye konuştu.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3185 Değişim: 0,21%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0740 Değişim: -0,14%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.309,41 Değişim: 1,40%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.