Güncelleme Tarihi:
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İBB’ye yönelik başlattığı soruşturmalar ve ardından gelen tutuklamaların yurtiçi piyasalarda yarattığı hareketlilik, faizleri yukarı çekmeye devam ediyor. Yurtiçi piyasalarda yaşanan oynaklığı kontrol altına almak amacıyla bir dizi önlemler açıklayan Merkez Bankası’nın (TCMB) hamlelerinin ardından TL mevduat faizi, yaklaşık 4 puan yükseldi. Merkez’in verilerine göre, 14 Mart ile biten haftada yüzde 49.91 seviyesinde bulunan 1-3 aylık ortalama bileşik TL mevduat faizi, 4 Nisan ile biten haftada yüzde 53.75’e çıktı. TL mevduat faizi sadece mart ayı içerisinde ise 2 puanı aşan artış yaşadı. Martın ilk haftası itibarıyla yüzde 51.4 olan 1-3 aylık ortalama bileşik TL mevduat faizi, mart ayının son haftası itibarıyla yüzde 53.59’a yükseldi. Bu yükseliş sonrası mevduat faizinin getirisi de diğer yatırım araçlarını sollamış oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre brüt mevduat faizi, mart ayında yıllık bazda yüzde 39.18 ile 52 ay sonra enflasyonun üzerinde getiri sağladı. TL mevduat faizi, son altı ay içerisinde yüzde 59’lardan 40’lı seviyelere kadar çekilmiş, nisan ayı itibarıyla faiz indirim beklentilerine paralel daha da düşmesi bekleniyordu.
UZUN ARADAN SONRA REEL GETİRİ
TCMB gevşeme sürecini 2.5 puanlık indirimle aralık ayında başlatmış; yılın ilk toplantısında da politika faizini 2.5 puan daha indirerek yüzde 45’e çekmişti. TCMB son olarak, bu ayki yılın ikinci faiz kararında ise politika faizini 250 baz puanlık indirimle yüzde 42.5’e düşürmüştü. Merkez 3 ayda 7.5 puanlık faiz indirimine giderken aynı dönemde 1-3 ay vadeli TL mevduat faizindeki düşüş 8 puan oldu. İmamoğlu’nun diploma iptali kararı gibi gelişmeler yaşanmadan önce TL mevduat faizi, 7 Mart haftası itibarıyla yüzde 51.44’e inerek son bir yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Ancak yaşanan son gelişmeler, ivmeyi tersine çevirdi. Mevduat, TÜFE ile indirgendiğinde mart ayında yatırımcısına kazandıran tek finansal yatırım aracı olarak öne çıktı. Böylece TL mevduat faizi, uzun bir aradan sonra mart ayında yeniden reel getiri sağlamış oldu. Öte yandan, Merkez’in aldığı önlemlerle kredi faizlerindeki yukarı ivme de devam ediyor.
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), yerli ve yabancı yatırımcıların yeniden dövize dönmelerini önlemek amacıyla 20 Mart’ta takvim dışı toplanmış ve gecelik borç verme faizini yüzde 44’den yüzde 46’ya yükseltmişti.
TİCARİ KREDİ FAİZİNDE 8.3 PUANLIK ARTIŞ
Merkez böylece, faiz koridorunu genişletmiş olmuştu. Uzmanlara göre, bu durumda gecelik borç verme faizi TCMB’nin bu dönemdeki politika faizi konumuna geçmiş oluyor ki bu durum TCMB’nin faizi yüzde 46’ya yükselttiği anlamına geliyor. Bu gelişmelerden sonra TCMB’nin 17 Nisan’daki PPK’da alacağı faiz kararı merak edilirken; gerek TL mevduat faizi gerekse kredi faizlerindeki artış trendi devam ediyor.
TCMB verilerine göre, yurtiçi piyasalarda siyasi gündem kaynaklı hareketlilik başlamadan önceki 14 Mart haftasında yüzde 70.72 seviyesinde bulunan ihtiyaç kredisi faizi, gelinen noktada, 4 Nisan itibarıyla yüzde 73.39’a yükselmiş durumda. Aynı dönem aralığında taşıt kredisi faizi yüzde 41.46’dan yüzde 45.69’a çıkarken; ticari kredi faizi ise yüzde 55.20’den yüzde 63.57’ye çıkarak 8.37 puan birden yükselmiş oldu.