Güncelleme Tarihi:
Bir hafta önce piyasadaki oynaklığı sınırlamak amacıyla takvim dışı toplanan Merkez Bankası’nın, 20 Mart tarihli Para Politikası Kurulu ara toplantısının özeti yayımlandı.
Son dönemde finansal piyasalarda oluşan yüksek oynaklıkla birlikte Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 6 Mart’taki PPK toplantısındaki seviyesinden bu yana 38 baz puan artarak 296 baz puan seviyesine yükseldiğine dikkat çekilen raporda, aynı dönemde TL’nin bir ay vadeli kur oynaklığının 10.3 puan artışla yüzde 19’a, 12 ay vadeli kur oynaklığının 4 puan artışla yüzde 21.5’e yükseldiği belirtildi. Kurul’da, söz konusu gelişmelerin enflasyon görünümü açısından oluşturabileceği risklerin değerlendirildiğinin belirtildiği raporda, “Finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla gerekli görülmesi halinde ek önlemler alınacaktır” mesajı verildi.
‘ENFLASYON RİSKİNİ SINIRLAMA’ AMACI
İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptali ve sonrasında yaşanan tutuklamalar, yurt içi finansal piyasalarda belirgin oynaklıklara neden olmuştu. Merkez Bankası da yaşanan bu gelişmeler sonrası piyasadaki oynaklığı sınırlamak amacıyla sıkı parasal duruşu destekleyici tedbirler almıştı. PPK özetinde, bu tedbirlere değinildi. Bu doğrultuda, gecelik vadede borç verme faiz oranının yüzde 44’ten yüzde 46’ya yükseltildiğini; politika faizini yüzde 42.5’te, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41’de sabit tutulduğunu anımsatan Merkez, PPK özet raporunda şu ifadelere yer verdi:
* Piyasadaki oynaklığı sınırlamak üzere TL ve döviz likiditesine yönelik tedbirler alındı. Döviz piyasasının sağlıklı çalışması, döviz kurlarında gözlenebilecek oynaklıkların engellenmesi ve döviz likiditesinin dengelenmesi amacıyla Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlandı.
* Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilirken, vadesi 91 güne kadar likidite senetleri ihraç edilmesine karar verildi.
* Finansal varlık fiyatlarındaki oynaklığın azalmasına yönelik olarak alınan proaktif önlemlerin enflasyon görünümü üzerindeki yukarı yönlü riskleri sınırlaması amaçlanmaktadır.
‘SIKI DURUŞ SÜRECEK’
* Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, sahip olduğu tüm araçları piyasa kuralları içinde kararlılıkla ve etkin bir biçimde kullanmaya devam edecektir.
* Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Kurul, politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.
* Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.
‘ENFLASYONDA YUKARI YÖNLÜ RİSKLER ARTTI’
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, piyasada yaşanan son gelişmeler sonrası ilk kez önceki gün konuşmuştu. Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın toplantısında hem enflasyondaki görünüme hem de piyasadaki son gelişmelere yönelik değerlendirmelerde bulunan Karahan, yaşanan son gelişmelerin ardından nisan ayı için enflasyonda yukarı yönlü risklerin arttığını söylemişti.
“Ekonomimizin temel dinamiklerinde hiçbir bozulma yok. Cari açık tarihi düşük seviyelerde. Rezerv pozisyonumuz oldukça güçlü” mesajı veren Karahan, “Özellikle nisan ayı için enflasyonda yukarı yönlü riskleri artırdı” demişti. “Piyasadaki oynaklığın yansımalarının kısa vadeli olması amacıyla aksiyon aldık. Piyasa kuralları içinde gerekli adımları proaktif olarak aldık ve alacağız. Çok geniş ve güçlü bir araç setine sahibiz sıkı para duruşumuzu sürdürüyoruz” diyen Karahan, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda, para politikası duruşunu sıkılaştıracaklarını ifade etmişti.