Merkez Bankası’nın önündeki 3 senaryo

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası’nın önündeki 3 senaryo
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2013 17:44

Merkez Bankası’nın 23 Temmuz Salı günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı merakla bekleniyor

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın 23 Temmuz Salı günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı merakla bekleniyor.

Faiz koridoru üst bandında gelecek baz puan müdahalesi için 3 farklı seçenek konuşuluyor. 3 senaryoda da uluslararası gelişmelere bağlı bir dönem piyasaları bekliyor.Merkez Bankası geçtiğimiz pazartesi “Faiz koridoru üst bandında ölçülü müdahale Para Politikası Kurulu’nda gündeme gelecek” diyerek faiz silahını da masanın üstüne koydu.

Hürriyet Gazetesi`nden Barış Balcı`nın haberine göre; bu açıklama ile birlikte Ben Bernanke’nin ABD Temsilciler Meclisi’ndeki sunumunda tahvil alım programının yavaşlamasını çeşitli koşullara bağlaması piyasalarda bahar havasına yol açtı. Geçtiğimiz haftaya 1.95 TL’nin üzerinde giren dolar Başçı ve Bernanke’nin açıklamalarıyla yüzde 1,69 düşüşle 1.9240 TL’ye kadar düştü. BIST 100 Endeksi ise haftayı yüzde 2,64’lük artışla 75.873,99 puandan tamamladı. Bu bahar havasının sürmesi için piyasaların önündeki kritik viraj Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısında alacağı faiz koridoru üst bant artışının derecesi olacak.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

ÜÇ FARKLI SENARYO

Uzmanlar Merkez Bankası’nın alt sınırı yüzde 3,5, üst sınırı ise yüzde 6,5 olan faiz koridorunda üst  bandında “ölçülü” olarak nitelediği artış için üç ihtimalden söz ediyor. En çok rağbet gören tahmin faiz koridoru üst bandında 100 baz puana gidebileceği yönünde. Birçok ekonomiste göre 50 veya daha az baz puanın kur artışını engellemeye yetmeyeceği için çok düşük ihtimal olarak görülüyor. Konuşulan diğer senaryo ise 100 baz puandan fazla bir artışın gerçekleşmesi. Ancak birçok uzman bu ihtimalin de düşük olduğunu belirtirken Merkez Bankası’nın önemli bir silahını tek seferde bitireceği anlamına gelebileceğini belirtti. 

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan piyasada döviz ilgisinin azalması için 100 baz puan seçeneğinin öne çıktığını söylerken önümüzdeki aylarda kademeli artışlar olabileceğini belirtti. Özarslan “Önümüzdeki 6 ay içinde ay içinde 200 baz puan faiz artırımına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum . tahvil alımı yavaşlatma konusunda belirsizlikler olduğu  için yeni spekülatif ataklara karşı dikkatli olunması gerekir diye konuştu.

YURTDIŞI GELİŞMELER ÖNEMLİ

Merkez Bankası faiz koridoru üst bandındaki yükselişle doları düşürmeyi hedeflese de doların seyri yine de ABD kaynaklı gelişmelere bağlı gözüküyor. Cuma günü ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yine yüzde 2,50’nin üzerinde çıkması 1.91 TL’ye kadar gerileyen doların tekrar 1.92 TL üzerini görmesini sağlamış, 77 bin seviyesini test eden borsada da buna bağlı olarak haftanın son günü satışlarla 75 bin seviyelerine geri çekiliş yaşanmıştı. Uzmanlar Merkez Bankası faiz koridoru kararının kısa vadede etkili olmasını beklerken orta ve uzun vadede yine ABD merkezli dış gelişmelerin önemli olacağını belirtiyor. 

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay faiz koridorunda gelecek artırımın kur cephesinde rahatlık yaratsa da piyasaların tatmin olmayacağını belirtti. Uskuay “Faiz koridorunun artırılması kur cephesinde rahatlama yaratacak olsa da ekonomik büyümeyi baskılayacak. Ölçülü artırma az olursa piyasayı memnun etmeyecek. Fazla olursa büyümeyi vurgulayanlar memnun olmayacak. Piyasa hiçbir senaryodan tatmin olmayabilir” dedi.

YETERLİ OLMAYABİLİR

Merkez Bankası henüz tüm silahlarını kullanmamış olsa da zor bir konjönktürde PPK toplantısına giriyor. Özellikle düşük büyüme ve enflasyon riski Merkez Bankası’nın kurla savaşında en önemli zorluklar olarak göze çarpıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Saltoğlu sadece Merkez Bankası silahlarıyla enflasyon baskısı ile mücadelenin yetmeyebileceğini belirtti. Saltoğlu “Eğer sadece Merkez Bankası’nın faiz silahıyla enflasyonla savaşmasını beklenirse olumsuz bir uluslararası konjönktürde bu yeterli olmayabilir. Petrolde vergiyi bir ölçüde göğüsleyip enflasyon etkisini geciktirme stratejisi uygulanabilir” dedi.

Merkez Bankası’nın önündeki 3 senaryo 1-Koridorda 50 baz puanın altında müdahale

Avantajı: Merkez Bankası faiz koridorunda sınırlı bir müdahale ile zaten sınırlı seyreden büyüme üzerine faiz baskısı gelmesini engelleyebilir.

Dezavantajı: Piyasa bu artışı yeterli görmeyebilir. Dış gelişmelere de bağlı olarak doların hızlı yükselmesi piyasalardaki dengeyi bozabilir.

2-Koridorda 50 baz puanın altında müdahale

Avantajı:
Merkez Bankası faiz koridorunda sınırlı bir müdahale ile zaten sınırlı seyreden büyüme üzerine faiz baskısı gelmesini engelleyebilir.

Dezavantajı: Piyasa bu artışı yeterli görmeyebilir. Dış gelişmelere de bağlı olarak doların hızlı yükselmesi piyasalardaki dengeyi bozabilir.

3-Koridorda 100’den fazla baz puanlık müdahale

Avantajı:
Dolar yönünü aniden aşağı çevirir. Kur baskısı azalır.

Dezavantajı: Koridora yüksek müdahale sonucu piyasa faizleri yönünü yukarı çevirir. Mevduat ve kredi faizleri yükselir, ekonomik büyüme olumsuz etkilenir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!