Güncelleme Tarihi:
Altan Aldan, Kadir Gürci ve Ünal Seven imzalı analize göre firmalar, sıkılaşma sürecine görece düşük borçluluk ve yüksek kârlılıkla girdi, bu da onları olumsuz etkilere karşı dirençli hale getirdi. Özellikle 2023 sonu itibarıyla firmaların mali borç oranları tarihsel ortalamanın altındayken, faaliyet kâr marjları da yüksek seviyelerini korudu.
KARŞILIKSIZ ÇEKTE ARTIŞ
Parasal sıkılaşmanın ilk dönemlerinde karşılıksız çek oranı artsa da tarihsel ortalamanın altında kaldı. Takipteki kredilerin oranı ise 2023 sonunda en düşük seviyelerine geriledi. Her ne kadar son dönemde bu göstergelerde hafif bir artış yaşansa da genel olarak temerrüt riskinde ciddi bir sıçrama olmadığı gözlemlendi.
VARLIK SATIŞINA YÖNELİM SINIRLI
Analizde ayrıca, firmaların temerrüt riskini azaltmak için varlık satışına yönelip yönelmediğini anlamak amacıyla tüzel kişilerin konut satışlarındaki payı da incelendi. “Temerrüt göstergelerindeki bu görünüme, finansal tamponların yanı sıra firmaların temerrütten kaçınmak için varlık satışına yönelmesi de neden olmuş olabilir. Bunu anlamak amacıyla, firmaların konut satışlarına bakıyoruz” denilen analizde, şu ifadelere yer verildi: “Veriler incelendiğinde, son dönemde toplam konut satışlarında kaydedilen artışın büyük ölçüde gerçek kişiler kaynaklı olduğu anlaşılıyor. Buradan hareketle, firmaların temerrüde düşmemek için varlık satışına yönelimlerinde belirgin bir hareket görülmediği söylenebilir.”