Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti

28.04.2017 - 10:58 | Son Güncelleme :
Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti | Ekonomi Haberleri

Yıl sonu enflasyon beklentisini yükselten Merkez Bankası, enflasyonda ana eğilime odaklanıldığının ve sıkı duruşun sürdürüleceğinin altını çizdi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 ve 2018 yıl sonu enflasyon beklentilerini yukarı revize ederken, dalgalı bir seyir yaşanacağını belirttiği enflasyonda, dalgalanmalardan ziyade ana eğilime odaklandıklarını, görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşu sürdüreceklerinin altını çizdi.

Çetinkaya, yılın ikinci Enflasyon Raporu'nun tanıtıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, yakın dönemde risk iştahında gözlenen artışın maliyet kaynaklı baskıları bir miktar sınırlasa da enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğuna dikkat çekerek, "Bu nedenle, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşumuzu sürdüreceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Para politikasını oluştururken orta vadeli enflasyon görünümünü dikkate aldıklarını söyleyen Çetinkaya, "Enflasyonda yıl içinde gözlenmesi beklenen baz etkileri kaynaklı dalgalanmalardan ziyade enflasyonun ana eğilimindeki gelişmelere odaklanıyoruz. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeleri yakından izleyerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapabiliriz" dedi.

Sıkı para politikası duruşunun katkısıyla önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüşün başlaması beklediğini belirten Çetinkaya "Bununla birlikte, enflasyonda kısa süre içinde gözlenen hızlı yükseliş fiyatlama davranışlarının yakından takip edilmesini gerektirmektedir" dedi.

Yaptığı konuşmada para politikasının yukarı esnekliğini koruyarak riskleri sınırlayacak ve dengeleyebilecek şekilde olduğunu söyleyen Çetinkaya, para politikasında kayda değer sıkılaştırma yaptıklarını, bu sıkı duruşun devam edeceğini belirtti. Çetinkaya, enflasyonda dalgalanmalara erken tepki vermeyeceklerini, Nisan kararının da bu yaklaşımı ortaya koyduğunu söyledi ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda bankanın elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği yönündeki mesajını yineledi.

Haberin Devamı

Önümüzdeki hafta açıklanacak Nisan ayı tüketici enflasyonuna ilişkin Reuters anketine göre medyan bazında bir önceki aya göre yüzde 1.3 artış bekleniyor. Beklentilerin medyanına paralel gelmesi halinde yıllık enflasyonun Mart ayındaki yüzde 11.29'dan yüzde 11.90 civarına yükselmesi bekleniyor.

Bu yıl için enflasyonda dalgalı seyir ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen Çetinkaya, enflasyonun ikinci yarıda tek haneye gerileyeceğini düşündüklerini belirtti.

Öte yandan TCMB 2017 ve 2018 yıl sonu enflasyon tahminlerini 2017 Ocak Enflasyon Raporu'na göre sırasıyla 0.5 puan ve 0.4 puan yukarı yönlü güncelledi.

TCMB enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5'lik hedefe kademeli olarak yakınsamasını beklerken, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2017 yılı sonunda orta noktası yüzde 8.5 olmak üzere yüzde 7.3-9.7 aralığında, 2018 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 6.4 olmak üzere yüzde 4.6-8.2 aralığında gerçekleşeceğini tahmin etti.

Raporda iktisadi faaliyet görünümündeki göreli iyileşmeye bağlı olarak yukarı yönlü güncellenen çıktı açığının 2017 yıl sonu tahminini 0.2 puan, 2017 ilk çeyrek enflasyonunun Ocak Enflasyon Raporu'nda verilen tahmine göre yüksek gerçekleşmesi ve enflasyon ana eğilimindeki yükselişim de yıl sonu enflasyonu tahminini 0.2 puan artırdığı belirtildi.

Diğer taraftan, 2018 yıl sonu güncellemesinde ise 2017 yıl sonu enflasyon tahmininin yükseltilmesi ve enflasyon ana eğilimindeki artışın etkili olduğu kaydedildi.

Çetinkaya orta vadeli tahminler üretilirken, mali disiplinin korunacağı ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ile vergilerde öngörülmeyen bir artış gerçekleşmeyeceğini varsaydıklarını söyleyerek, "Bu doğrultuda, 2016 yılındaki vergi artışlarının yıllık enflasyon üzerindeki etkisinin kademeli olarak ortadan kalkmasının enflasyondaki düşüşe destek vereceğini öngörüyoruz. Tahminler üretilirken vergi ayarlamalarının ve yönetilen/yönlendirilen fiyatların enflasyon hedefini aşmayacağı ve otomatik fiyatlama mekanizmaları ile uyumlu olacağı bir görünüm varsayıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Ocak ayı raporunda 57 dolar olarak varsayılan ham petrol fiyatı 2017 yılı ortalaması 55 dolar olarak güncellenirken, gıda enflasyonu varsayımı ise 2017 yıl sonu için yüzde 9 ve 2018 yıl sonu için yüzde 7 olarak korundu.

QNB Fİnansbank Başekonomisti Gökçe Çelik, TCMB'nin önümüzdeki dönemde sıkı duruşun korunacağı yönündeki mesajını memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek, "Yılsonu enflasyonunu yüzde 8.5 seviyesine getirmenin muhtemelen ilave faiz artışları gerektirebileceğini düşünüyoruz. Bu ise biraz zorlu olabilir zira geç likidite penceresinde yapılan son faiz artırımı siyasi cepheden ters tepkiyi çekmeye başladı" dedi.

Çelik, TCMB'nin yılsonu tahminini çok iyimser bulduklarını ve yılsonu için yüzde 9.6 olan tahminlerini koruduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, TCMB'nin geç likidite penceresini artırmasının gerekmeyebileceğini, dünkü rakamlarla yüzde 11.75 gibi yüksek bir seviyeden bankaların fonlanmasının, enflasyonun denetim altına alınması yönünde bir çaba olabileceğini söyledi.

Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) yoğun kullanımının mevduat faizlerinde yukarı yönlü etki yarattığını söyleyen Çetinkaya, KGF'nin kredi büyümesine katkısının ise 5 puan ve üzerinde gerçekleşebileceğini belirtti.

Döviz rezervlerine de değinen Çetinkaya, "Rezervlerimiz yeterli ancak daha da güçlendirilmesine ilişkin de adımlar atıyoruz. Haziran ayından itibaren reeskont kredilerinden net rezervlerimize aylık yaklaşık 1.5 milyar dolar katkı almaya devam edeceğiz" dedi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.108 Değişim: 0,25% Hacim : 44.132 Mio.TL Son veri saati : 12:23
Düşük 10.046 30.04.2024 Yüksek 10.133
Açılış: 10.082
32,3820 Değişim: -0,12%
Düşük 32,2494 30.04.2024 Yüksek 32,5202
Açılış: 32,4214
34,7803 Değişim: -0,06%
Düşük 34,5836 30.04.2024 Yüksek 34,9098
Açılış: 34,8027
2.411,17 Değişim: -0,98%
Düşük 2.403,04 30.04.2024 Yüksek 2.442,07
Açılış: 2.435,07
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.