Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2003 10:52
McKinsey, TÜSİAD ile birlikte , ‘Türkiye’de Verimlilik ve Büyüme Atılımının Gerçekleşmesi` raporunun, hükümet gündemine alınmasını isteyecek. McKinsey Türkiye Genel Müdürü David Meen, ‘‘Tayyip Bey`e verimliliğin artırılması halinde ekonominin yüzde 8.5 büyüyeceği ve 6 milyon yeni iş olanağının açılabileceği mesajını vereceğiz’’ dedi.
Uluslararası danışmanlık şirketi McKinsey, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile birlikte , ‘Türkiye’de Verimlilik ve Büyüme Atılımının Gerçekleşmesi` raporunun, hükümet gündemine alınmasını isteyecek. McKinsey Türkiye Genel Müdürü David Meen, ‘‘Tayyip Bey`e Türkiye`de verimliliğin artırılması halinde ekonominin yüzde 8.5 büyüyeceği ve 6 milyon yeni iş olanağının açılabileceği mesajını vereceğiz’’ dedi.
TÜSİAD başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin raporu desteklediğini belirten ve ‘‘Tayyip Bey`in bu doğrultuda bizimle görüşüp fikirlerimizi paylaşacağına inanıyorum’’ diyen Meen, ‘‘Okuyanlar Türkiye`ye ilişkin gerçeklerin yer aldığı raporun ikna edici, önemli bilgiler içerdiğini belirtiyorlar’’ diye konuştu.
‘‘Kayıtdışı ekonomiyle ilgili saptamalarımız yüzünden rapora karşı olumsuz tepkilerin oluşacağını bekliyorduk’’ diyen Meen sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Biz açıkçası bir çok insanın ‘Küçük şirketleri ve küçük işadamlarını öldürmek, onlardan kurtulmak istiyorsunuz` gibi tepkiler alacağımızı zannediyorduk. Ama bir kaç kişinin dışında bu tip tepki almadık. İnsanlar daha çok ‘Kayıtdışı ekonominin ne kadar fazla olduğunu biliyorduk. Ama ilk kez biri ekonominin ve ülkenin büyümesini engelleyen gerçekleri tam anlamıyla sunuyor` dedi.’’
15 RAPOR HAZIRLANDI
McKinsey`in 10 yıldır ülkeler hakkında 15 rapor hazırladığını söyleyen Meen, ‘‘Amerika, Fransa ve Almanya gibi gelişmiş ülkeler için ikişer kez rapor hazırladık. Diğer taraftan Polanya, Rusya, Brezilya ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelere de kapsamlı raporlar hazırlandı. Biz ülkelerin verimliliğini nasıl değerlendireceğimiz konusunda deneyimliyiz’’ dedi.
Türkiye ekonomisinin gelişmesi için yeni bakış açılarına ihtiyaç duyulduğunu ve krizin fırsat oluşturduğunu kaydeden Meen, ‘‘Bu raporu, bu amaç doğrultusunda yeni bakış açıları getirmek için hazırlamaya karar verdik. Diğer taraftan, Türkiye için hiç bir danışmanlık şirketi böyle bir rapor hazırlamamıştı. Biz de 9 yıldır Türkiye`deyiz ve henüz çok iyi tanınamadığımız için bu raporun buna katkıda bulanacağına inanıyoruz’’ dedi.
Türkiye`nin verimlilik performansının zayıf olduğunu kaydeden Meen, ‘‘İşgücü verimliliği ABD`nin seviyesinin yüzde 40`ı kadar. Ama Türkiye`nin bu oranı kısa sürede yüzde 70`e çıkarabilecek potansiyeli bulunuyor’’ bilgisini verdi.
Türkiye`nin potansiyeli ile şu anki verimliliği arasında çok önemli bir uçurum olduğunu söyleyen Meen, 11 sektörü incelediklerini ve sektör bazında uçurumun değiştiğini, en belirgin uçurumun perakendecilikte ortaya çıktığını belirterek şöyle konuştu: ‘‘Bu sektörün verimliliği ABD`ye göre yüzde 29 iken potansiyeli yüzde 70`lerde. Perakendeye baktığınızda iki farklı kategorisi var. Carrefour, Migros, Gima, Metro, Tansaş gibi modern perakendeciler ile bakkalar, pazarlar ve uzmanlaşmış dükkanlar gibi geleneksel perakendeciler faaliyet gösteriyor. Türkiye`de modern perakendeci grupların verimliliği Amerika`nın yüzde 70`indeyken, geleneksellerin verimliliği ABD`nin yüzde 22`sinde. Sektördeki istihdamın yüzde 88`i geleneksel perakendecilikte. İki kategori arasında yaşanan performans farklılığı tüm sektörün verimliliğini dramatik olarak düşürüyor.’’
Kayıtdışı çalışanlar verimliliği düşürüyor
Türkiye`de geleneksel perakendecilik yapanların hálá 2-3 jenerasyon öncesinin yöntemlerini kullandığını belirten David Meen, ‘‘Dünyada perakendecilik sektöründe 30 yıldır elektronik satış ekipmanları kullanılıp, verimli çalışma stratejileri benimsenmiş durumda. Ama Türkiye`de geleneksel şirketler hálá bunları kullanmıyor ve verimlilik düşüyor’’ dedi. ‘‘Küçük ve orta ölçekli perakende şirketleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye için de çok önemli’’ diye konuşan Meen, ‘‘Tabi bu önem verimli olması halinde kendini gösterir. Aksi takdirde şu an Türkiye`de olduğu gibi yok olurlar’’ diye konuştu.
Geleneksellerin muhakkak modern yapıya geçişi sağlamaları gerektiğini kaydeden Meen şunları söyledi: ‘‘Türkiye`de bu geçişin yapılmamasının asıl sebebi, kayıtdışı olmalarından kaynaklanıyor. Çünkü bir çoğu katma değer vergisi ve gelir vergisi ödemiyor, sigortasız işçi çalıştırıyor. Bu firmalar kayıtdışı çalışarak kazançlarını iki katına yükseltiyor ve sektörden çıkmak veya modernleşmek yerine düşük verimlilikte de olsa faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Ama bu başarılı olmaları için yeterli değil. Bu şekilde modern kesimle rekabeti sürdüremezler.’’
Rapor McKinsey`in bütçesinden
McKinsey Türkiye Genel Müdürü David Meen, hazırladıkları ‘Türkiye`de Verimlilik ve Büyüme Atılımının Gerçekleşmesi` raporunun tamamıyla kendi bütçeleri tarafından karşılandığını söyledi.
Türkiye AB için büyük lokma
Türkiye ekonomisinin Avrupa Birliği`ne (AB) girmesiyle rahat bir bölgeye gireceğini kaydeden David Meen, ‘‘AB için Türkiye 70 milyon nüfuslu, gelişmiş ve yutulması büyük bir lokmadır’’dedi.
Türkiye`nin, kişi başı gelirde, AB`nin yüzde 50`sine ulaşmasının üyeliği rahatlatacağını söyleyen Meen, şu an bu oranının yüzde 30’lar seviyesinde olduğunu söyledi.
Meen, ‘‘Diğer taraftan Türkiye`nin istihdamının yüzde 35`i tarım sektöründe. Bu AB için çok yüksek bir oran. Eğer verimlilik artışıyla tarım dışında 6 milyon yeni iş olanağı açılırsa, tarımdaki istihdam yüzde 10`a geriler ve AB için ikna edici olur’’dedi.