Kuruluşların Varlık Fonu'na devredilmesi ne anlama geliyor?

06.02.2017 - 12:24 | Son Güncelleme :
Kuruluşların Varlık Fonu'na devredilmesi ne anlama geliyor? | Ekonomi Haberleri

Bir çok kuruluşun varlık fonuna devredildiği açıklandı. Peki, kuruluşların Varlık Fonu'na devredilmesi ne anlama geliyor? Uzmanlar bigpara'ya yorumladı.

Dün Ziraat Bankası, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri AO, PTT, Borsa İstanbul ve Türksat’ın sermayelerinde bulunan Hazine’ye ait hisselerin tamamı, Türk Telekom'un yüzde 6.68 oranındaki Hazine'ye ait hissesi ile Eti Maden ve Çaykur’un TVF'ye aktarılmasına karar verilirken; bugün de THY'nin yüzde 49.12'si ile Halkbank'ın yüzde 51.11'i Varlık Fonu'na devredileceği açıklandı. Daha önce Fon’a Milli Piyango ve şans oyunları devredilmişti.

Haberin Devamı

HAYATIMIZI DEĞİŞTİREN FAZLA BİR DURUM YOK

KapitalFx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Öncelikli olarak varlık fonunun temel mantığından biraz bahsetmek gerekli. Varlık fonları, genelde bir bütçe fazlasına veya cari fazlaya dayanan, devletin bu fazlaları fona aktararak ulusal ya da yabancı finansal varlıklara yatırım yaparak gelirleri artırmayı hedefler. Bir anlamda, iyi günlerde oluşan fazlanın ekonominin konjonktürel olarak zorlanacağı zamanlarda kullanmaya olanak sağlamak ve ekonomiyi dışsal dalgalanmalardan korumak amaçların en önde gelenidir. Mesela, bugün petrol fiyatlarının düşüklüğünden avantaj sağlıyoruz ve cari fazla veriyoruz diyelim. Yarın o fiyatların yükseldiği dönemde de geçmiş iyi dönemin fazlalarını kullanacağız demek" dedi.

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$

Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Türkiye Varlık Fonu’na kaynak oluşturabilecek faktörler ise kısaca şöyle: Özelleştirme kapsamında veya programında bulunan şirket varlıkları, kamu kurumlarının ihtiyaç fazlası gelir ve kaynakları, fonun sağladığı sermaye piyasası finansmanları ve diğerleri... İçlerinde özelleştirilme ihtimali olan şirketler de var, karlı şirketler var, bilanço içeriğini bilmediğimiz şirketler var. Şirketlerin yönetimlerinde, faaliyetlerinde bir değişiklik yok. Türkiye Varlık Fonu’nun amaçları arasında kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırma ki dış kaynak temin etmek, harcama artırma potansiyellerini artırmak, mevcut borçlarını itfa etmek bulunuyor. Çalışma usülleriyle alakalı net bir şey yok. Başbakanlık’tan gelecek içeriği incelememiz lazım. 

Haberin Devamı

Hafta sonu Le Pen de Fransa’da bir varlık fonu kurulması ve stratejik Fransız şirketlerinin korunması gerekliliğinden bahsetti. Dünyada birçok örneği var. İyi ve şeffaf bir yönetim uygulanırsa varlık fonundan iyi sonuçlar da alınabilir. Şirketlerin çalışma usülleriyle ilgili bir değişiklik yok, hayatımızı değiştiren de fazla bir durum yok. Söz konusu şirketlerden Borsa’ya kote olanların bu gelişmeden iyi etkilendiğini görüyoruz. Halkbank %1,7, Türk Hava Yolları %1,1, Türk Telekom %1,3 primle güne başlamış görünüyor"

YAKIN VADEDE BİR ETKİSİ OLACAĞINI SANMIYORUM

Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, "Ziraat Bankası AŞ, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul AŞ, TÜRKSAT sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ'nin yüzde 6,68 oranındaki Hazineye ait hissesi ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çaykur Türkiye Varlık Fonuna aktarıldı" dedi.

Bu karar kuşkusuz son derece önemli olduğunu ve gerek Türkiye ekonomisi üzerinde gerek piyasalarda kuvvetli etkilerini göreceğimizi belirten Karayazıcı, "Ancak bu elde edilecek sonuçlara bağlı olarak orta-uzun vadede kendisini gösterecek. Yakın vadede bir etkisi olacağını sanmıyorum" şeklinde belirtti.

Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdürü Karayazıcı şunları ekledi: "Ne oluyor derseniz devletin varlık ve gelirlerinin önemli bir bölümü ile yapacağı bazı yatırımlar & harcamalar yine devlete ait farklı bir şirket tarafından yürütülecek. Varlık Fonu A.Ş. ekonomi üzerinde ve yurt içi marketlerde etkili bir aktör olacak. Kaynakların verimli kullanılması Türkiye ekonomisini olumlu verimsiz kullanılması olumsuz etkileyecek.

Haberin Devamı

Peşin hükümle ne yandı gülüm keten helva denebilir ne de Türkiye şaha kalkacak engelleri bir bir aşacak diyebiliriz.  Kamu bütçe açığına neden olmadan verimli bir biçimde kaynaklar kullanılırsa pekala yararlı olabilir. Fon idaresi önemli bir sorumluluk alıyor ve beş sene sonra büyük takdir ile veya ağır eleştiriler ile anılmaya aday görünüyor."

VARLIK FONU NEDİR ?

Buna göre, Başbakanlığa bağlı, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kuruldu.

Şirket, stratejik yatırım planında belirtilen hedeflerle likidite, yatırım, risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, yerli ve yabancı şirketlerin paylarının, Türkiye ve yurt dışında kurulan ihraççılara ait payların ve borçlanma araçlarının, kıymetli madenler ve emtiaya dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının fon katılma paylarının türev araçlarının, kira sertifikalarının, gayrimenkul sertifikalarının, özel tasarlanmış yabancı yatırım araçlarının ve diğer araçların alım satımını Türkiye Varlık Fonu adına gerçekleştirecek.(İHA)

VARLIK FONU NEYİ KAPSIYOR ?

Kanun teklifine göre, kanunun amacı sermaye piyasalarında araç çeşitliliğine ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek, Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonlar kurmak ve yönetmek olacak. 50 milyon TL sermaye ile kurulacak olan Varlık Fonu’nun sermayesi Özelleştirme Fonu’ndan karşılanacak. Varlık Fonu’nun en az 5 kişiden oluşacak Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri Başbakan tarafından atanacak. Şirket, şirket tarafından kurulacak diğer şirketler, Türkiye Varlık Fonu Türkiye Varlık Fonu bünyesinde kurulacak alt fonlar bağımsız denetime tabi olacak.(İHA)

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.432 Değişim: -0,98% Hacim : 23.685 Mio.TL Son veri saati : 11:20
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5956 Değişim: 0,37%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7910 Değişim: 0,17%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,30 Değişim: 0,48%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.