Kurucusu, borsayı fabrikaya benzetti

Güncelleme Tarihi:

Kurucusu, borsayı fabrikaya benzetti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2001 00:00

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nın (İMKB) kurucusu ve ilk başkanı Muharrem Karslı, Borsa, henüz kapasitesini dolduramayan büyük bir fabrikaya benziyor dedi. Sahibi olduğu Altın Menkul Değerler`i Abdülkadir Konukoğlu`nun sahibi olduğu Sanko Grubu`na satarak, yöneticilik ve aracı kurum patronluğuyla geçen 16 yılın ardından borsaya veda etmeye hazırlanan Karslı, İMKB`nin teknoloji ve bina olarak dünyanın güzel borsalarından biri olduğunu kaydetti.

1985 yılında kurduğu borsanın ilk günlerinde kote 40 şirketten ancak 10`unun günlük işlem gördüğünü belirten Karslı, 1986 yılında toplam 8 milyar liralık işlem hacmi gerçekleştiğini anlattı. Karslı, İMKB`nin nerelere geldiğini anlamak için ihtişamlı binasının karşısına geçip bakmak yeterli diye konuştu. Borsayı büyük kapasiteli bir fabrikaya benzeten Muharrem Karslı, Borsa henüz kapasitesini dolduramayan büyük bir fabrika. Ancak, bu da konjonktürden kaynaklanıyor, 300`ün üzerinde şirket sayısı, orta gruptaki bir borsa olarak iyi bir rakamdır dedi.


Piyasa gözetim sistemi 17 yıl önce vardı

SPK`nın sermaye piyasalarını izlemeyi hedefleyen Piyasa Gözetim Sistemi Projesi`ni çok olumlu bulduğunu ve bu sistemle 17 yıl önce Tokyo Borsası`nda tanıştığını söyleyen Karslı, İMKB kurulmadan önce 1984 yılında Tokyo Borsası`na gitmiştim. Orada borsa 2 bölümden oluşuyordu. Birinci bölümde bizde daha önceki tahta sisteminde olduğu gibi hareketli bir seans salonu vardı. Diğer bölümde ise elektronik, uzaktan erişimle işlem yapılıyordu. Ancak, çok büyük bir salonda çok fazla sayıda bilgisayar ve bunların başında işlem yapmadan ekranı izleyen insanlar gördüm. Bu insanların ne yaptıklarını sorduğumda ise, işlerinin sadece tek bir hissenin fiyat hareketlerini izlemek olduğunu söylediler. Piyasa gözetim sistemi ile ilk orada tanışmıştım. Hisse senetlerini izleyen bu çalışanlar anormal bir hareket gördükleri anda tek bir tuşla işlemleri durdurabiliyorlar, şirketten bilgi aldıktan sonra isterse işlemleri sürdürebiliyor, uygun görmediği takdirde de o hisseyi tamamen işleme kapatabiliyorlardı. 17 yıl önce Japonya`da bu sistem çalışıyordu şeklinde konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!