Kuraklık ve tarife kırmızı eti vurdu

Güncelleme Tarihi:

Kuraklık ve tarife kırmızı eti vurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2025 04:00

KIRMIZI et tedarikindeki daralmaya rağmen talebin güçlü seyretmesi, ABD’nin gümrük tarifeleri ve kuraklık gibi sert iklim koşulları, et fiyatlarının dünya genelinde yükselmesine yol açtı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) son raporuna göre:

 100 kilogram karkas et fiyatının en yüksek olduğu ülke, 745.3 Euro ile İngiltere. Ülkede geçen yıl ekimde 100 kilogram karkas et fiyatı 600 Euro’nun altında iken, bu fiyat bu yılın yaz aylarında zirve yaparak 800 Euro’yu aştı. Ülkede kırmızı et fiyatları son bir yılda yüzde 25 civarında artmış durumda. 

 ABD’de 100 kilogram karkas et fiyatı, ekim itibarıyla 727.5 Euro oldu. Ülkede bir yıl önce 580 Euro seviyesinde olan et fiyatı bu dönemde yüzde 25 yükseldi. 

 AB’de ise 100 kilogram karkas et fiyatı 669.8 Euro’ya ulaştı. Artış son bir yılda yüzde 30’u aştı. 

Türkiye’deki fiyatların ise Euro bazında son 8 aydır düşüş kaydettiği belirtilse de TL bazında zamlanmaya ve vatandaşın alım gücünü zorlamaya devam ediyor.

 

BAKMADAN GEÇME!