KULİS: İlaççılara kötü bir haberim var!

18.01.2018 - 15:06 | Son Güncelleme :
KULİS: İlaççılara kötü bir haberim var! | Ekonomi Haberleri

Merhaba ben Keskin Kulak… Oldukça yoğun geçen bir aktif iş yaşamımın ardından tam inzivaya çekilmiştim ki baktım tanıdıklarım, bildiklerim, daha da ötesi duyduklarım beni rahat bırakmıyor. Bunları anlatmam, paylaşmam şart oldu. Ben de bundan böyle duyduklarımı, gördüklerimi sizlerle paylaşmaya karar verdim. İlk yazımın heyecanını mazur görün…

Yine, “kurşun gibi ağır” günlerden geçiyoruz…

Zaten yaşananlar yetmezmiş gibi son günlerde bir de “ABD ile çatışır mıyız?” telaşı sardı herkesi. Öyle olunca da piyasaları, TÜSİAD’ın yeni tanımıyla “iş insanları”nı bir telaştır almış gidiyor.

Herkes telaşlı ama ilaç şirketlerinde farklı telaş görüyorum. İlaççıların her yıl aldığı kur farkı bu yıl tırpan yiyecek söylentisi dolaşıyor son günlerde. Yani ilaççılarda “kur sancısı” başlamış, bunu iyi edecek ilacı arıyorlar…

Haberin Devamı

İlaççıların daha önce yaşadıkları güzel günler, epeydir geride kaldı. Artık yeni yılda bir önceki yılın ortalama euro kurunun yüzde 70’i ile satış yapmak zorunda kalıyorlar. Kararname gereği, devletin belirlediği sisteme göre, bu yıl ilaç şirketlerinin yüzde 23 oranında zam almaları gerekiyordu. 

Ancak son günlerde bir söylenti çıktı; Sağlık Bakanlığı bu oranı yüksek bulmuş, bu artışı yüzde 15 ile sınırlamak istiyormuş…

Söylentiler var ama henüz konu netleşmiş değil, Ancak belli ki Ankara’da özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ilaç faturasını düşürmek için böyle bir yol düşünülüyor. Hatta ilaç şirketlerine “Aslında hiç zam yapılması istenmiyor ama buna karşı çıktık, sizin haklarınızı almanız için yüzde 15 zammı çıkaracağız, buna razı olun” dendiği bile söylentiler arasında.

Peki, mevzuat yüzde 23 zam diyorsa, nasıl olur da yüzde 15’e indirilir?

Söylenen o ki; Hükümet bunu yapmak için kararname çıkarmak zorundaymış. Kararname ile belirlenen fiyat artışlarının yanına, parantez içinde “Bu artış oranı yüzde 15’i geçmemek üzere uygulanır” diye bir şerh konacakmış. Bu şerh sadece bu yıl için mi geçerli olacak, yoksa genel bir kural olarak yüzde 15 sınırı mı getirilecek, orası da belli değil.

Haberin Devamı

İlaç şirketleri başka ülkelerde normal kurdan sattıkları ilaçları, Türkiye’ye bir önceki yılın kurunun yüzde 70 ile satmaya, zaten razı gelmişlerdi. Yüzde 15 sınırı gelirse indirim oranı yüzde 40’ı bile aşmış olacak.

Yani ilaç şirketleri zor durumda, yöneticileri kara kara düşünüyorlar.

Sadece yabancı şirketler değil, ortalama yüzde 70 ithal girdiyle üretim yapan yerli ilaç şirketleri de, fiyat üzerinden oran olarak kar payı alan eczacılar da bu karardan mağdur olacak gözüküyor.

Bu arada duyduğuma göre Borsadaki ilaç şirketleri de yüzde 23’lük zam gelecek diye prim yapıyormuş son günlerde. Yani Borsa da etkilenecek gözüküyor. 

Zor bir durum velhasıl-ı kelam…

Fiyatlarla ilgili oranın kesinleşeceği uygulama kararnamesinin mevzuat gereği en geç 15 Şubat’a kadar yayımlanması gerekiyor. 

Bakalım söylentiler doğru çıkacak mı?

Ben Keskin Kulak…
Bana kulak verin, kendinize dikkat edin!


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.530 Değişim: 0,00% Hacim : 98.654 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.504 17.04.2024 Yüksek 9.717
Açılış: 9.617
32,4528 Değişim: 0,02%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5383
Açılış: 32,4475
34,8015 Değişim: 0,23%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8739
Açılış: 34,721
2.477,52 Değişim: 0,62%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.480,99
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.